Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Αλ. Τσίπρας: Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό

Την «ντροπή» του για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την προσφυγική κρίση εξέφρασε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» στη Βουλή. 
 «Αισθάνομαι ντροπή ως μέλος της ευρωπαϊκής ηγεσίας και για τις ευθύνες της Ευρώπης και για το επίπεδο της συζήτησης για το προσφυγικό», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «τις μέρες αυτές, τα κύματα του Αιγαίου δεν ξεβράζουν μόνο άψυχα σώματα, άψυχα παιδικά κορμιά, ξεβράζουν τον ίδιο
τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
 Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, είναι υποκριτικά τα δάκρυα που χύνονται σήμερα, καθώς δεν είναι μόνο τα νεκρά παιδιά που ξεβράζει το Αιγαίο, αλλά υπάρχουν και τα ζωντανά παιδιά που στοιβάζονται στον δρόμο της προσφυγιάς. «Πρώτιστο καθήκον μας είναι να περιορίσουμε την ανθρωπιστική τραγωδία αυτή την ώρα», είπε ο κ. Τσίπρας. Συμπλήρωσε ακόμη ότι ως Έλληνες γνωρίζουμε τι σημαίνει προσφυγιά, γι' αυτό αποτελεί πρώτιστο ανθρωπιστικό καθήκον να σωθούν αυτές οι ζωές και να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην ξαναζήσουμε σκηνές σαν τις χθεσινές. 
 «Για να υπηρετήσουμε αυτό το καθήκον, ανάγκη είναι να κρατήσουμε στάση που συνάδει με τις αξίες της Ευρώπης που κινδυνεύει να τις χάσει και να απομονώνουμε ακραίες ρατσιστικές φωνές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» υπογράμμισε. 
 Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και καλύτερο συντονισμό και πρόσθεσε ότι η χώρα μας θα ζητήσει να καταδικαστεί η επιλογή των τειχών και των φραχτών για τους πρόσφυγες από χώρες της Ε.Ε.. 
 Σημείωσε παράλληλα ότι η Ελλάδα είναι «μέρος της λύσης και όχι της κρίσης» και συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. «Δεν μπορούμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχου της Ευρώπης. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε μία στάση ενεργητική, ώστε να εξηγήσουμε το πρόβλημα στην Ευρώπη», ανέφερε. 
 Στον κ. Τσίπρα είχε απευθύνει επίκαιρη ερώτηση ο β  ουλευτής της Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος  , ζητώντας ενημέρωση για το τι ακριβώς έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το προσφυγικό. 
 Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι η χώρα ανέλαβε πολύ βαριές δεσμεύσεις με ασαφή αντισταθμίσματα στην πρόσφατη Σύνοδο των χωρών που βρίσκονται στον διάδρομο των προσφυγικών ροών. «Δεσμευτήκατε για την παραμονή και φιλοξενία 50.000 προσφύγων χωρίς να γνωρίζουμε κάτω από ποιες συνθήκες αυτοί οι άνθρωποι θα διαμείνουν στη χώρα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε ο βουλευτής της Ν.Δ. και υπογράμμισε ότι υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού εκατοντάδων ανθρώπων στη χώρα. 
 Επισήμανε ακόμη πως άλλα ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις δηλώσεις του και άλλα υπέγραψε η χώρα. «Γιατί αναλάβατε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθισμα;», σημείωσε ο κ. Κουμουτσάκος και αναρωτήθηκε πώς θα διασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ποιες εταιρείες «μπλοκάρουν» το εμβόλιο για τον κορονοϊό

του Άρη Χατζηστεφάνου Οι μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες δεν έχουν κανένα κίνητρο να συνεργαστούν για τη δημιουργία εμβολίων και φαρμάκων γ...