Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Τον Νοέμβριο τα δύσκολα της διαπραγμάτευσης

Ηρθαν, είδαν/άκουσαν και απήλθαν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου των δανειστών, αφήνοντας «παρακαταθήκη» στην κυβέρνηση μια λίστα με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει ώσπου να επιστρέψουν - σε τρεις εβδομάδες. Ο πρώτος κύκλος επιτόπιων ελέγχων και διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε χωρίς πρόοδο επί της ουσίας -  αφού δεν έκλεισε κανένα από τα ανοιχτά ζητήματα, αλλά και χωρίς να προκύψουν σοβαρές αντιπαραθέσεις, Δεν έγινε άλλωστε ουσιαστική διαπραγμάτευση και το επιστέγασμα των
επαφών ήταν μια απλή καταγραφή εκκρεμοτήτων. Επόμενο ραντεβού στα μέσα Νοεμβρίου – και τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την κυβέρνηση.
Η εδώ παρουσία του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ βοήθησε την ελληνική πλευρά να αποφύγει εντάσεις και περιπλοκές της τελευταίας στιγμής. Ολες οι προγραμματισμένες επαφές την Παρασκευή έγιναν εν τάχει και είχαν χαρακτήρα ενημέρωσης παρά διαβούλευσης-διαπραγμάτευσης.
Ακόμα και η καταληκτική συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους επικεφαλής τεχνοκράτες  των Θεσμών που αναμενόταν ότι θα είναι πολύωρη και επίπονη, διήρκεσε ελάχιστο χρόνο, λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων που δημιούργησε η επίσημη επίσκεψη του κ. Ολάντ.
Ασφυκτικά περιθώρια
Η κυβέρνηση έχει τώρα χρονικό περιθώριο τριών εβδομάδων, μέσα στις οποίες πρέπει να ολοκληρώσει τους σχεδιασμούς της για το ασφαλιστικό, το συνταξιοδοτικό, τις αλλαγές στο Δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο, ώστε όταν το κουαρτέτο επιστρέψει στην Αθήνα, να έχει έτοιμα σχετικά νομοσχέδια ή τουλάχιστον να είναι σε θέση να παρουσιάσει ολοκληρωμένες τελικές προτάσεις .

Παράλληλα, θα χρειασθεί να ετοιμάσει «οπλοστάσιο» επιχειρημάτων βασισμένων σεδημοσιονομικά στοιχεία και προβλέψεις, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις  των Θεσμών, που επιμένουν ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι.  
Θα προηγηθούν οι αποφάσεις και το νομοσχέδιο για τις ανακεφαλαιοποιήσειςτραπεζών, στο οποίο απαιτείται όμως σύμφωνη γνώμη των Θεσμών για να προσχωρήσει.
Διαφωνίες για τα κόκκινα δάνεια
Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις συναρτάται και το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο ήταν το βασικό αντικείμενο έντονων διαφωνιών σ’ αυτόν τον κύκλο  διαβούλευσης-διαπραγμάτευσης με το κουαρτέτο των δανειστών.
Ο τρόπος διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων  φαίνεται ότι θα αποτελέσει  ζήτημα αιχμής και αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης  και στον επόμενο γύρο επαφών, όπου αναγκαστικά θα γίνει ουσιαστική διαπραγμάτευση προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία.΄
Το θέμα εξετάσθηκε και στη σύσκεψη των κ. Σταθάκη-Τσακαλώτου με τους τροϊκανούς, το απόγευμα της Παρασκευής. Όπως και στην προηγούμενη συνάντηση, η συζήτηση και οι διαφωνίες επικεντρώθηκαν στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Νόμο Κατσέλη. Οι δανειστές ζητούν να επιτραπούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη από 120.000 ευρώ και πάνω, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να προστατευθούν περισσότεροι οφειλέτες και τοποθετεί τον πήχυ ψηλότερα. Το χάσμα παρέμεινε αγεφύρωτο.
Πρόσθετα  μέτρα, συντάξεις, μισθολόγιο
 Από τα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα, τα σημαντικότερα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα και πρέπει να κλείσουν  στην επόμενη επίσκεψη  του κουαρτέτου – πριν από  την αξιολόγηση,  αφορούν:
- Νέα δημοσιονομικά μέτρα:  Οι Θεσμοί αμφισβητούν ότι επαρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Η κυβέρνηση ποντάρει στα τελευταία  στοιχεία που δείχνουν ότι η ύφεση είναι μικρότερη απ΄ό,τι είχε εκτιμηθεί – άρα τα δημόσια έσοδα θα είναι καλύτερα και δεν θα υπάρξει μεγάλη απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού.
- Ασφαλιστικό και συντάξεις: Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι με τις προσαρμογές-περικοπές που έχουν αποφασισθεί, η συνολική δαπάνη θα μειωθεί τόσο ώστε μπορεί να αποφευχθεί η πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ  και να μην εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές. 
- Αλλαγές στο Δημόσιο: Ωσπου να επανέλθει το κουαρτέτο για την αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα κλείσει οριστικά το θέμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και του ενιαίου μισθολογίου. Τα δύο νομοθετήματα θα φέρουν μεγάλες ανατροπές σε  μισθούς και όρους απασχόλησης. Θα ακολουθήσει τον Δεκέμβριο το νομοσχέδιο για την εθελουσία κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
http://www.sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...