Δραματική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα στοιχεία του προϋπολογισμού, κυρίως στο σκέλος των εσόδων, εξέλιξη που οφείλεται στην αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους που τους έχουν καταλογισθεί. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα οποία προκύπτει ότι τον προηγούμενο μήνα οι φορολογούμενοι δεν κατάφεραν να πληρώσουν φόρους ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Ακόμα και με τα αναθεωρημένα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού, καταγράφεται «τρύπα» ύψους 2 δισ. ευρώ το διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου, ενώ
χωρίς τους αναθεωρημένους στόχους η υστέρηση στα έσοδα προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Παρά τις δυσμενείς συνθήκες, ο προϋπολογισμός καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στη στάση πληρωμών από πλευράς ελληνικού Δημοσίου. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να εισπραχθούν 19,1 δισ. ευρώ για να επιτευχθεί ο νέος στόχος του προϋπολογισμού.
Ειδικότερα:
1. Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 34,292 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 2,049 δισ. ευρώ ή 5,6% έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Ειδικότερα, αύξηση έναντι του στόχου παρατηρείται στα έσοδα από τις εξής πηγές:
• Φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων κατά 16 εκατ. ευρώ ή 1,0%.
• Φόρο εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 25 εκατ. ευρώ ή 2,4%.
• Φόρους στην περιουσία κατά 21 εκατ. ευρώ ή 1,9%.
• Λοιπούς φόρους συναλλαγών κατά 8 εκατ. ευρώ ή 2,2%.
Αντίθετα, μειωμένα έναντι του στόχου είναι τα έσοδα από:
• Φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 194 εκατ. ευρώ ή 3,2%.
• ΦΠΑ λοιπών κατά 80 εκατ. ευρώ ή 1,0%.
• Φόρο ασφαλίστρων κατά 44 εκατ. ευρώ ή 16,5%.
• Λοιπούς φόρους κατανάλωσης κατά 40 εκατ. ευρώ ή 16,7%.
• Λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 71 εκατ. ευρώ ή 2,6%.
2. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2,022 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 222 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
3. Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 36,196 δισ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 3,881 δισ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 κατά 1,889 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό 5,3%, παρά το γεγονός ότι έχουν καταβληθεί επιπλέον 56 εκατ. ευρώ για εφημερίες ιατρών ΕΣΥ, 56 εκατ. ευρώ για αποδόσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 50 εκατ. ευρώ για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, 43 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις γεωργίας και 24 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης.
4. Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 2,170 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 1,240 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 2.069 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο oι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4,327 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 259 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.
http://www.kathimerini.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου