Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Μπαράζ μηνυμάτων από το Βερολίνο για εμπιστοσύνη και ιδιωτικοποιήσεις

Σειρά μηνυμάτων προς την Ελλάδα έστειλε η Γερμανία στον απόηχο της έγκρισης του ελληνικού αιτήματος για 4μηνη παράταση της ευρωπαϊκής βοήθειας από το Eurogroup.
Προειδοποίηση πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίσει μόνη της για την καθυστέρηση ή τη διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων έστειλε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, τονίζοντας πως σε περίπτωση που η Αθήνα έχει πρόθεση να

καθυστερήσει κάποιο διαγωνισμό τότε «αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί με στενή συνεργασία με την τρόικα».

Η τοποθέτηση Γιέγκερ έρχεται λίγες ώρες μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει τον εν εξελίξει διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, παρά το γεγονός ότι η λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Ελλάδα στο Eurogroup αναφέρει πως δεν πρόκειται να διακοπούν οι αποκρατικοποιήσεις που έχουν ήδη αρχίσει.

Ο κ. Γιέγκερ σημείωσε πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες οι εταίροι έχουν χάσει μεγάλο μέρος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα, εμπιστοσύνη που θα πρέπει στο εξής να ανοικοδομηθεί.

Απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το ενδεχόμενο σύναψης τρίτου προγράμματος στήριξης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης, τη στιγμή που η εφημερίδα Rheinische Post, μεταδίδει πως η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την ανάγκη ενός τρίτου πακέτου για τη χώρα μας, που θα έχει μάλιστα ύψος τουλάχιστον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων και της νέας ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημειώνοντας πως ακόμα τρέφει μεγάλες αμφιβολίες για τη φερεγγυότητα των δεσμεύσεων που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Το θέμα είναι τώρα αν μπορεί κανείς να εμπιστευθεί τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ή όχι. Στη Γερμανία υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό» δήλωσε χαρακτηριστικά σε ραδιοφωνική συνέντευξη ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας μάλιστα πως η έγκριση των ελληνικών θέσεων από το Eurogroup δεν ήταν μια εύκολη απόφαση.

Από την πλευρά της, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το γεγονός ότι βρέθηκε «σημείο έναρξης» για τις διαπραγματεύσεις με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας όμως πως απομένει πολλή δουλειά που θα πρέπει να γίνει για τη χώρα μας.

Σημείωσε ότι η έως τώρα συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων καταδεικνύει πως και οι δυο πλευρές είναι διατεθειμένες να προβούν σε συμβιβασμούς.

Τέλος, προειδοποίηση προς την Αθήνα πως το Βερολίνο δεν θεωρεί πως υφίσταται θέμα διεκδίκησης αποζημιώσεων για το κατοχικό δάνειο έστειλε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...