Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: Σχεδόν σίγουροι ότι οι θεσμοί θα πουν «ναι» στη λίσταMαραθώνια ήταν η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό, το απόγευμα του Σαββάτου, προκειμένου να γίνει αποτίμηση των αποτελεσμάτων του Eurogroup, αλλά και μια πρώτη συζήτηση για τον κατάλογο των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η Αθήνα στις Βρυξέλλες. .

Την Κ.Δευτέρα η λίστα θα είναι έτοιμη προς αποστολή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η λίστα είναι υπό κατάρτιση, «αποκλειστικά από εμάς» και θα είναι έτοιμη στις 23 Φεβρουαρίου.

«Αν πουν 'ναι' θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία. Αν πουν 'όχι',
τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup» εξήγησε.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το 'ναι' από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» κατέληξε.

Τι θα περιλαμβάνει η λίστα

Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει στη λίστα τη ρύθμιση με τις 100 δόσεις, μέτρα της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά και σειρά φορολογικών ρυθμίσεων.

Πληροφορίες του Mega αναφέρουν πάντως πως δεν θα πρόκειται σε αυτή τη φάση να υπάρξει ένα εκτενές κείμενο με κοστολογημένα μέτρα και προτάσεις, αλλά η κυβέρνηση θα αποστείλει ένα ολιγοσέλιδο κείμενο στο οποίο θα περιγράφει τους τρόπους με τους οποίους θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, θα πατάξει την διαφθορά και θα αναμορφώσει το Δημόσιο.

Το πρωί, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, επανέλαβε ότι η νέα ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο είναι και η τελευταία ευνοϊκή ευκαιρία που δίνεται στους οφειλέτες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να εφαρμόσει τη ρύθμιση, παρά τη συμφωνία του Eurogroup να μη λαμβάνονται μέτρα που επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς -όπως είπε- θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος για το Δημόσιο.

Το περιεχόμενο της λίστας «φωτογράφισε» ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο διάγγελμά του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, την χαρακτήρισε ως ένα πλαίσιο «που γεφυρώνει τον χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και το δικό μας σχέδιο, ακυρώνει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για απολύσεις, αυξήσεις ΦΠΑ, ακυρώνει στην πράξη τη λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλλουν, όπως τα υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα.

» Δημιουργεί ένα πλαίσιο προοδευτικών μεταρρυθμίσεων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς και η ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί πρώτιστο καθήκον για μας».

Σκληρή στάση από το Βερολίνο

Το Βερολίνο τηρεί (σκληρή) στάση αναμονής. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε αμέσως μετά το Eurogroup ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να εξηγήσει τη συμφωνία στους ψηφοφόρους της.

«Το να είσαι στην κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα πολλές φορές δεν είναι τόσο όμορφη όσο τα όνειρα» δήλωσε.

Στενός συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει κατά πάσα πιθανότατα την επέκταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα παρουσιάσει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που υποσχέθηκε.

«Οι Έλληνες τώρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους» είπε ο Φόλκερ Κάουντερ, επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο γερμανικό κοινοβούλιο.
http://news.in.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Βαρουφάκης για σκανδαλολογία: Όλοι γνωρίζουν - Θα ήθελα να είχαμε FBI στην Ελλάδα

Καυστικός σχετικά με την σκανδαλολογία των τελευταίων ημερών, αλλά και τη γενικότερη αντιμετώπιση σκανδάλων στην Ελλάδα, εμφανίστηκε, μιλώντ...