Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

DW: Τα μηνύματα του Βερολίνου


Τα πολλαπλά μηνύματα του Βερολίνου είχαν ως αποδέκτες όχι μόνο την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τους Γερμανούς βουλευτές που ψηφίζουν την Παρασκευή επί της παράτασης του ελληνικού προγράμματος, γράφει σήμερα η Deutsche Welle.
Σαφής ήταν η προειδοποίηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του εκπροσώπου του, Μάρτιν Γέγκερ, να τηρήσει η Ελλάδα τα όσα μόλις συμφωνήθηκαν και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. Τα μηνύματα όμως είχαν και αποδέκτες στο εσωτερικό, τη γερμανική κοινή γνώμη και κυρίως τους βουλευτές της κυβέρνησης που την Παρασκευή θα κληθούν να αποφασίσουν επί της παράτασης του ελληνικού προγράμματος.
Μπορεί το πράσινο φως της Bundestag να θεωρείται δεδομένο λόγω της μεγάλης κοινοβουλευτικής
πλειοψηφίας της νυν κυβέρνησης. Ωστόσο, από μερίδα βουλευτών εκφράζονται σοβαρές ενστάσεις και επιφυλάξεις και αρκετοί μάλιστα προανήγγειλαν σήμερα ότι θα καταψηφίσουν την πρόταση. Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν μάλιστα στους 60 τον αριθμό των πιθανών «διαρροών».
Μολονότι αυτό δεν δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ένας τόσο μεγάλος αριθμός «ανταρτών» που δεν κατάφερε να πείσει έχει ιδιαίτερη σημασία στο πεδίο των συμβολισμών. Πόσο μάλλον που στη Γερμανία θεωρείται σχεδόν δεδομένο ότι πολύ σύντομα οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν και επί ενός τρίτου πακέτου στήριξης.
Σνάιντερ: Νέο πακέτο πριν το καλοκαίρι
Ενώ η Rheinische Post μετέδιδε πρωί ότι η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αναγκαίο ένα τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 20 δισ. ευρώ για μετά τον Ιούνιο, ο εκπρόσωπος των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ εκτίμησε ότι το ερώτημα περί νέας βοήθειας θα τεθεί όχι μετά, αλλά πριν το καλοκαίρι.
«Εάν ο στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, τότε θα πρέπει να υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας σε ένα μέσο διψήφιο ποσό δισ.». Ο λόγος, όπως είπε στο περιοδικό Spiegel, είναι το γεγονός ότι μετά το εξάμηνο που χάθηκε, η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές προκειμένου να αποπληρωθούν ομόλογα που λήγουν, είναι «ουτοπική».
Το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών μάλιστα υπολογίζει το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα τρία χρόνια στα 30 με 40 δισ. ευρώ.
http://www.naftemporiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...