Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

Κυβέρνηση: Αυτά ζητάμε στο αίτημα παράτασης του προγράμματος


Τέσσερα σημεία τα οποία εξηγούν το αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης που κατέθεσε το πρωί της Πέμπτης ο Γιάνης Βαρουφάκης δίνει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση.
1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασης προκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.
2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση,
καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεών της.
3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-«γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015-2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Σήμερα το απόγευμα, με αφορμή το αίτημα αυτό της ελληνικής κυβέρνησης, θα συγκληθεί το EuroWorking Group, ενώ αύριο στις 3 το μεσημέρι ώρα Βρυξελλών θα συγκληθεί το Eurogroup.

Πατήστε EΔΩ για το κείμενο της δανειακής σύμβασης.

Ετσι παρουσιάζει η σοσιαλδημοκρατική γερμανική εφημερίδα Die Zeit το αίτημα της Ελλαδας για επέκταση της δανειακης συμβασης: Ενα γκράφιτι με την Παναγία παρθένα να παρακαλεί έχοντας το ευρώ στην αγκαλιά της.
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μητσοτάκης: Σημαντικό να στείλει η Ευρώπη μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης ώστε να βγούμε από την κρίση του κορωνοϊού

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή η Ευρώπη συνολικά να στείλει ένα μήνυμα αλληλεγγύης και οικονομικής υποστήριξης, ώστε να βγούμε απ...