Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Ελλάδα-Ευρώπη: Ο πρώτος γύρος κατέληξε σε ρήξη


Σε τροχιά σύγκρουσης φαίνεται πως μπαίνει η ελληνική κυβέρνηση με την Ευρώπη, καθώς, αυτό καταδεικνύουν τα αποτελέσματα των σημερινών συναντήσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Οικονομικών με τον πρόεδρο του Eurogroup.
Μπορεί στην... περιρρέουσα ατμόσφαιρα να γίνεται λόγος για «εποικοδομητικές συζητήσεις» και την «πρώτη επαφή», ωστόσο, η ουσία των σημερινών συζητήσεων, μάλλον αποτυπώνεται στον τρόπο με τον οποίο έληξε η σημερινή συνέντευξη Τύπου Βαρουφάκη-Ντάισελμπλουμ, δηλαδή, με πολλή ένταση και ψιθυριστά λόγια.
Ο Τσίπρας έριξε οβίδα στην Ευρώπη – Τα τέσσερα όχι στους εταίρους
Το μεσημέρι της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε σε ευθεία αντιπαράθεση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του θα μείνει πιστή στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει.
Εμμέσως πλην σαφώς ο πρωθυπουργός είπε στον επικεφαλής του Eurogroup:
  • Δεν θέλουμε την Τρόικα
  • Δεν θέλουμε παράταση
  • Δεν θέλουμε την επόμενη δόση
  • Δεν θέλουμε νέο πρόγραμμα
Χαρακτηριστικό είναι και ένα απόσπασμα από τους διαλόγους των δύο ανδρών:
  • Τσίπρας: Τέσσερα χρόνια τώρα η Ελλάδα εφαρμόζει ένα αποτυχημένο πρόγραμμα που έκανε τον λαό μας να υποφέρει άδικα.
  • Ντάισελμπλουμ: Δεν έχω την ίδια άποψη.
  • Τσίπρας: Τότε δείτε τους αριθμούς. Χρέος 180% του ΑΕΠ από 124%, 1,5 εκατ. άνεργοι, 2,5 εκατ. Φτωχοί.
  • Ντάισελμπλουμ: Θα ζητήσετε παράταση του προγράμματος;
  • Τσίπρας: Το πρόγραμμα αυτό απορρίφθηκε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Δεν έχω το δικαίωμα να την αγνοήσω. Κανείς δεν το έχει. Θεμελιώδης αρχή της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο σεβασμός στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Ο Βαρουφάκης ολοκλήρωσε την ρήξη
Λίγη ώρα αργότερα η κοινή συνέντευξη Τύπου του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ ολοκλήρωσε την εικόνα ρήξης μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης.
Οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας και Ολλανδίας συμφώνησαν ότι... διαφωνούν κάνοντας παράλληλα για εποικοδομητική συνάντηση και καλό κλίμα.
Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι «Θέλουμε μια Ελλάδα που αναπνέει μέσα σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται» με τον κ. Ντάισελμπλουμ να τονίζει ότι επιθυμία της Ευρώπης είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αλλά επισημαίνοντας ότι οι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση διάσκεψης για το χρέος επισημαίνοντας ότι η υπάρχει τέτοιο όργανο και λέγεται Eurogroup.
Η ιστορική χειραψία που αποτυπώνει το χάσμα
Ωστόσο, το κλίμα που επικρατεί, πλέον, στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης αποτυπώθηκε στην ιστορική χειραψία μεταξύ Βαρουφάκη και Ντάισλμπλουμ, στην οποία ο πρόεδρος του Eurogroup, ενοχλημένος ψιθυρίζει κάτι στο αυτί του υπουργού Οικονομικών και εκείνος αναφωνεί «Ουάου».
Δευτερόλεπτα πριν από αυτό το καρέ ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει για την Τρόικα ότι «Εμείς με αυτήν και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σαθρά δομημένη επιτροπή, δεν έχουμε στόχο να συνεργαστούμε».
Το «μπαλάκι» στην πλευρά των Ευρωπαίων
Μετά τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης και την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τους επικεφαλής του Eurogroup και EuroWorking Group, η... μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο των Ευρωπαίων, καθώς, εκείνοι είναι που θα πρέπει να κάνουν την επόμενη κίνηση.
Ηδη το κλίμα για την Αθήνα στο Βερολίνο ερμηνεύεται ως εξαιρετικά ψυχρό με την πλευρά της Ανγκελα Μέρκελ να δηλώνει ότι δεν υπάρχει πλάνο συνάντησής της με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ, πολλά θα κριθούν στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 12 Φεβρουαρίου.
Εξαιρετικά σημαντική, πάντως, χαρακτηρίζεται η σημερινή συνάντηση της Γερμανίδας Καγκελαρίου, με τον Μάρτιν Σουλτς και τον Φρανσουά Ολάντ στο Στρασβούργο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς θα ενημερώσει την καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο για τις επαφές που είχε στη Αθήνα, ενώ, η Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να πιέσει τον Φρανσουά Ολάντ να παραμείνει αυστηρά στο άρμα του Βερολίνου υπέρ της λιτότητας για να στείλει ένα ακόμη μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα.
Ανταλλαγή... τελεσιγράφων και με τον Σόιμπλε
Νωρίτερα, πάντως, και πριν τις ανακοινώσεις για τις επαφές με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Αλέξης Τσίπρας είχε και ανταλλαγή τελεσιγράφων με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η γενναιοδωρία της Γερμανίας έφτασε στα απόλυτα όριά της» με την ελληνική κυβέρνηση να απαντάει «Είναι γνωστές οι απόψεις του. Πλέον έγινε γνωστή και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού».
http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...