«Εχουμε ακούσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να ακυρώσει κάποια μέτρα γιατί είναι αντικοινωνικά» είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, προσθέτοντας ότι «μπορείς να αντικαταστήσεις μέτρα αρκεί να είναι ισοδύναμης απόδοσης».
Ο κ. Γιούνκερ πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ότι αποδέχεται το 70% του προγράμματος στήριξης. «Πρέπει να δούμε με ποιο 70% συμφωνεί και έπειτα να δούμε τι μπορεί να γίνει με το υπόλοιπο 30%» συμπλήρωσε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε πάντως ικανοποίηση για το γεγονός ότι Τσίπρας και Ντέισελμπλουμ συμφώνησαν να εξετάσουν την ουσία του θέματος, αλλά και τις νέες ιδέες της Αθήνας.
Οπως έγραψε Το Βήμα, το νέο πρόγραμμα στήριξης θα αποτελεί μείγμα οικονομικής πολιτικής και μέτρων που θα περιλαμβάνει το 70% των μέτρων και δράσεων του μνημονίου που εκπνέει και έχουν ήδη υλοποιηθεί (σ.σ. άρα δεν θα ανατραπούν) και κατά 30% τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Διάθεση για διαβούλευση
Κατά μία έννοια, η λύση αυτή είναι η πρόταση που προωθούσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης με τις δηλώσεις του και επέτρεψε να αρθεί το αδιέξοδο που διαφάνηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες.
Οπως μεταδόθηκε στις Βρυξέλλες, υπήρξε και την Τετάρτη διάθεση για διαβούλευση, διάλογο με στόχο να βρεθεί το συντομότερο λύση.
Ωστόσο, όπως και στο Eurogroup όπου παρατηρήθηκε επιμονή των κρατών-μελών να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση» της δανειακής και του τρέχοντος προγράμματος για να ξεπεραστούν νομικά και άλλα προβλήματα (π.χ. έγκριση κοινοβουλίων) και την Πέμπτη οι εταίροι επέμειναν στην ανάγκη υποβολής αιτήματος για παράταση.
Μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, δεν έγινε γνωστό αν στο τυπικό μέρος η Ελλάδα θα ζητήσει την «τεχνική παράταση» αλλά όλοι έδειχναν ικανοποιημένοι από την εξέλιξη.
http://www.tanea.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου