Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τι θα συνέβαινε αν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές

Τι θα συνέβαινε αν είχαμε σήμερα εθνικές εκλογές, Τρία σενάρια εκλογικού αποτελέσματος, κατανομής εδρών και κυβερνητικών συνεργασιών με βάση τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Τρία σενάρια με βάση τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις
Πως θα διαμορφώνονταν οι συσχετισμοί στα κοινοβουλευτικά έδρανα εάν σήμερα είχαμε εθνικές εκλογές; Ποια θα ήταν η επόμενη κυβέρνηση; Θεωρώ δεδομένο ότι κανείς δεν μπορεί να δώσει με ασφάλεια απάντηση σε αυτό το ερώτημα, αφού:
α) Το πολιτικό τοπίο παραμένει εξαιρετικά ρευστό, ακόμη και στο εσωτερικό αρκετών από υπάρχοντα κόμματα,
β) Η αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια κόμματα και πολιτικά πρόσωπα θα παρασύρει, θα ισοπεδώσει η θα τραυματίσει. Ωστόσο ενδείξεις και μηνύματα υπάρχουν . Σκεφτήκαμε λοιπόν λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα των τριών τελευταίων δημοσκοπήσεων (τριών διαφορετικών εταιριών) να
διερευνήσουμε τι θα συνέβαινε σε κάθε περίπτωση αν αυτά ήταν τα αποτελέσματα μιας πρόωρης εκλογικής αναμέτρησης (Μόνο στην δημοσκόπηση της Alco περιλαμβάνεται το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη).
*H ανάλυση έγινε με την βοήθεια προγράμματος του Δημήτρη Λίτσα
Με βάση τη δημοσκόπηση της Metron Analysis
Στην εκτίμηση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα κόμματα στην δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του Έθνους της Κυριακής, ήταν:

ΝΔ 28,5%, ΣΥΡΙΖΑ 29,2%, ΠΑΣΟΚ, 6,4%, ΑΝ.ΕΛ 5,9%, Χρυσή Αυγή 9,7%, ΔΗΜΑΡ 4,7%, ΚΚΕ 8,7%, άλλο κόμμα 6,9%.

Πως θα διαμορφώνονταν οι έδρες σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο: ΣΥΡΙΖΑ 128, ΝΔ 77, Χρυσή Αυγή 26, ΚΚΕ 23, ΠΑΣΟΚ 17, ΑΝ.ΕΛ 16, ΔΗΜΑΡ 13.

Αυτό το αποτέλεσμα δεν επιτρέπει κυβέρνηση αυτοδυναμίας και εξαναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητήσει συμμαχίες. Η Χρυσή Αυγή αποκλείεται εξ ορισμού. Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ βαρύνονται, στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών, για τα δεινά της μνημονιακής εποχής και έτσι επίσης αποκλείονται. Το ΚΚΕ, αυτοαποκλείεται ως κυβερνητικός εταίρος και είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει την ίδια στάση και μετεκλογικά, παρά της πιέσεις μερίδας φίλων του που θα ήθελαν να ζήσουν την εποχή της πρώτης αμιγούς αριστερής κυβέρνησης στην Ελλάδα.
Απομένουν, για να υπάρξει κυβερνητική λύση οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Παναγιώτη Καμένου και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη. Μάλιστα με αυτά τα δεδομένα απαιτείται η συναίνεση και των δύο αφού οι αριθμοί για βιώσιμη κυβέρνηση βγαίνουν μόνο με τρικομματική κυβέρνηση. ΣΥΡΙΖΑ 128 + ΑΝ.ΕΛ 16 + ΔΗΜΑΡ 13 =157.
Και σε αυτή την περίπτωση όμως θα επρόκειτο για μία κυβέρνηση με εύθραυστη συνοχή και περιορισμένες πιθανότητες μακροημέρευσης αφού οι σημαντικές πολιτικές διαφορές και θέσεις των τριών κομμάτων σύντομα θα άναβαν φωτιές ενδοκυβερνητικών συγκρούσεων.


Με βάση τη δημοσκόπηση της Palmos Analysis
Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis η οπoία έγινε για το TVXS, o ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής αγγίζει το 33,1%, η Ν.Δ το 27,2 %, η Χρυσή Αυγή το 12,1%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες το 5,1 %, το ΚΚΕ το 5,8% και το ΠΑΣΟΚ το 4,9 %. Κάτω από το όριο του 3% βρίσκονται η ΔΗΜΑΡ (2,5%), οι Οικολόγοι Πράσινοι (1,4%) και το ΛΑΟΣ (1,7%), άλλο 6,1 %.
Σύμφωνα με αυτά τα αποτελέσματα οι έδρες θα μοιράζονταν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 144, ΝΔ 77, Χρυσή Αυγή 34, ΚΚΕ 16, ΑΝ.ΕΛ 15, ΠΑΣΟΚ 14. Σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πολύ πιο ενισχυμένος πλησιάζοντας προς την αυτοδυναμία, την οποία όμως δεν κατακτά ενώ η ΔΗΜΑΡ μένει εκτός Κοινοβουλίου το οποίο έχει εξακομματική σύνθεση. Με δεδομένο ότι ισχύουν οι συλλογισμοί του προηγούμενου σεναρίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε πλέον δύο επιλογές:

Η πρώτη, να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ (ΣΥΡΙΖΑ 144 + ΑΝ.ΕΛ 15) η οποία όμως αφενός θα ήταν το ίδιο εύθραυστη με εκείνη του προηγούμενου σεναρίου, αφετέρου θα ξεσήκωνε κύμα διαμαρτυρίας και αντιδράσεων από το αριστερότερο τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ και το δεξιότερο των ΑΝΕΛ.

Η δεύτερη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν να παραδώσει την διερευνητική εντολή ώστε να οδηγηθεί η χώρα και πάλι σε 30 ημέρες σε εκλογές και υπό την απειλή της ακυβερνησίας να προσελκύσει σε αυτές ψήφους από ΚΚΕ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ και τα εκτός βουλής κόμματα, στοχεύοντας πλέον στην αυτοδυναμία με σοβαρές πιθανότητες.

Με βάση τη δημοσκόπηση της Alco
Στη δημοσκόπηση της Alco για το Newsit (με συμμετοχή του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη) με αναγωγή στα έγκυρα και στους αναποφάσιστους, τα ποσοστά των κομμάτων, διαμορφώνονται ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 23,3%, ΝΔ: 22,3%, Χρυσή Αυγή: 7,7%, Το Ποτάμι: 6,4%, ΚΚΕ: 5,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες: 4,5%, ΠΑΣΟΚ: 4,2%, Δημοκρατική Αριστερά: 3,1%, Οικολόγοι Πράσινοι: 1,7%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 1,2%

Σε αυτή την εκδοχή τα αριθμητικά δεδομένα αλλά και οι δυνατότητες μετεκλογικών κυβερνητικών συμμαχιών αλλάζουν σημαντικά. Οι έδρες με οκτακομματική Βουλή θα διαμορφώνονταν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 125, ΝΔ 72, Χρυσή Αυγή 25, ΠΟΤΑΜΙ 21, ΚΚΕ 19, ΠΑΣΟΚ 14, ΑΝ.ΕΛ 14, ΔΗΜΑΡ 10.

Με αυτά τα δεδομένα ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει σημαντικά από την αυτοδυναμία, όπως και στο πρώτο σενάριο, αλλά έχει περισσότερες και μάλλον πιο ευνοϊκές επιλογές για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αφού:

ΣΥΡΙΖΑ 125 + ΔΗΜΑΡ 10 + ΠΟΤΑΜΙ 21 =156
ΣΥΡΙΖΑ 125 + ΔΗΜΑΡ 10 + ΠΟΤΑΜΙ 21 + ΑΝΕΛ 14 =170
ΣΥΡΙΖΑ 125 + ΠΟΤΑΜΙ 21 + ΑΝΕΛ 14 =160
Το σενάριο αυτό απομακρύνει βέβαια τον ΣΥΡΙΖΑ από το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας αλλά του δίνει την δυνατότητα να μην βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας από τους κυβερνητικούς του εταίρους και ως εκ τούτου να κάνει τις λιγότερες δυνατόν παραχωρήσεις.
Φυσικά, όλα αυτά είναι εντελώς υποθετικά, δείχνουν τι θα μπορούσε να συμβεί με το Α ή το Β αποτέλεσμα, όπως αποτυπώνονται από καταγραφή τάσεων την δεδομένη χρονική στιγμή από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων και έχουν αξία μόνο ως μελέτη σεναρίων από τις ηγεσίες των κομμάτων και τους πολιτικούς αναλυτές.
Άλλωστε η σφοδρότατη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας και η ρευστότητα του πολιτικού τοπίου, γεννούν ή μπορούν να γεννήσουν νέα πολιτικά δεδομένα και συσχετισμούς ώστε την ημέρα των επόμενων εθνικών εκλογών η κατάστασηνα είναι εντελώς διαφορετική.
Λεπτομερής κατανομή εδρών και ψήφων και για τα τρία σενάρια
Δείτε, σε pdf, εννέα καρτέλες,
Α. Με βάση τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Εθνος της Κυριακής,
Β. Με βάση την δημοσκόπηση της Palmos Analysis για την TVXS
Γ. Με βάση την δημοσκόπηση της Alco για το Newsit
που περιλαμβάνουν:
1.Σενάριο πιθανού εκλογικού αποτελέσματος
2.Πόσους ψήφους θα έπαιρνε κάθε κόμμα ανά εκλογική περιφέρεια
3.Αναλυτική κατανομή εδρών ανά κόμμα
4. Αποτελέσματα για κάθε κόμμα από την πρώτη κατανομή
5. Πόσους ψήφους θα έπαιρνε κάθε κόμμα στις μονοεδρικές περιφέρειες
6. Πόσους ψήφους θα έπαιρνε κάθε κόμμα στις διεδρικές περιφέρειες
7. Πόσους ψήφους θα έπαιρνε κάθε κόμμα στις τριεδρικές περιφέρειες
8. Β’ κατανομή εδρών
9. Εδρες ανά νομό και ανά κόμμα
* H ανάλυση έγινε με την βοήθεια προγράμματος του Δημήτρη Λίτσα
http://www.eklogika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ολέθρια εισφορά του Ζαν-Μαρί Λεπέν

Στις 20 Απριλίου το 2002 μια ολιγάριθμη παρέα ελλήνων φοιτητών ήταν μαζεμένη σε ένα σπίτι στο 13ο Διαμέρισμα του Παρισιού και ετοιμαζόταν να...