Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Κυριακή του Θωμά (το νωρίτερο) οι εκλογές

Στον αέρα τελεί πλέον το χρονοδιάγραμμα του πρωθυπουργού για όλες τις πολιτικές -και όχι μόνο- εξελίξεις, καθώς η εθνική τραγωδία στα Τέμπη επιβάλλει το «πάγωμα» της διαδικασίας νομοθέτησης, αλλά και την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» που θα οδηγούσε στις κάλπες της 9ης Απριλίου ως την επόμενη Παρασκευή.

Ως γνωστόν, το χρονοδιάγραμμα στο οποίο είχε καταλήξει ο πρωθυπουργός προέβλεπε ένα δεκαήμερο «πυκνών» διεργασιών που θα οδηγούσε στη διάλυση της Βουλής την άλλη Παρασκευή, 10 του μηνός. Θα είχε προηγηθεί η ψήφιση δύο νομοσχεδίων-σκούπα στη Βουλή και δύο συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου. Στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας το υπουργικό συμβούλιο θα ασχολείτο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα, βάσει του σχεδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συγκαλούσε για τελευταία φορά με την παρούσα σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να προβεί σε απολογισμό της θητείας της κυβέρνησης, να θέσει τα διακυβεύματα και τα διλήμματα των εκλογών και να προαναγγείλει ότι θα μεταβεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τής ζητήσει τη διάλυση της Βουλής και την επίσημη προκήρυξη των εκλογών.

Όλα αναβάλλονται

Ωστόσο, ήδη από χθες το πρωί, με το πρώτο φως του ήλιου, όταν συνειδητοποιήθηκε η έκταση και το μέγεθος της τραγωδίας, κατέστη σαφές για τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα ήταν πολιτικά αυτοκτονικό και απολύτως αταίριαστο να προχωρήσει στον σχεδιασμό του, σαν να… μην συμβαίνει τίποτα. Τούτου δοθέντος, αυτή την εβδομάδα προφανώς δε θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα λάβουν χώρα την ερχόμενη εβδομάδα -με ένα πενθήμερο καθυστέρηση, δηλαδή. Επίσης, έχει «παγώσει» το νομοθετικό έργο στη Βουλή, πράγμα που σημαίνει ότι δε θα προλάβει η κυβέρνηση να κλείσει τις νομοθετικές εκκρεμότητες ως την προσεχή Τετάρτη. Συν τοις άλλοις, η αναβολή των διαδικασιών αφορά σε όλα τα κόμματα. Είναι αυτονόητο ότι σήμερα δε θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα «απολογείτο» ο Παύλος Πολάκης, ούτε θα συγκληθεί αύριο η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Από τα Βάγια στον… Θωμά

Με αυτά τα δεδομένα, λοιπόν, χάνεται το ορόσημο της Κυριακής των Βαΐων, δηλαδή της 9ης Απριλίου και αυτό σημαίνει ότι τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη μετακινούνται κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες αργότερα. Επειδή, δηλαδή, για προφανείς λόγους, δεν μπορεί να διεξαχθούν εκλογές την Κυριακή του Πάσχα, οι κάλπες αναμένεται να στηθούν την Κυριακή του Θωμά, 23 Απριλίου -κάτι που σημαίνει ότι είναι εντελώς οριακό το κατά πόσον θα μπορέσουν να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές (εφόσον χρειαστούν) στις 21 Μαΐου, ώστε να μην καθυστερήσουν οι Πανελλήνες εξετάσεις.
https://www.matrix24.gr/2023/03/kiriaki-tou-thoma-to-noritero-i-ekloges/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...