Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ελλάδα-Κύπρος: Κοινό μέτωπο εντός της Ε.Ε.

Η δημιουργία μόνιμης θεσμικής δομής με την οποία Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούν να προωθούν πιο αποτελεσματικά τα κοινά συμφέροντά τους στην Ε.Ε., ιδίως σε σχέση με την ενέργεια και τη ναυτιλία, έπειτα από κοινές διακυβερνητικές διαβουλεύσεις (ένα είδος Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας), ήταν η σημαντικότερη απόφαση που ελήφθη χθες, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Στη συμβολική πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα ως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Χριστοδουλίδης έγινε δεκτός από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το πρωί, ενώ αμέσως μετά επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου όπου είχε τετ α τετ 45 λεπτών με τον κ. Μητσοτάκη, ενώ υπήρξαν και σύντομες, διευρυμένες διαβουλεύσεις μεταξύ των πολυάριθμων αντιπροσωπειών. Επιπλέον, ο κ. Χριστοδουλίδης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.

Από την πλευρά της Αθήνας επαναλήφθηκε η δέσμευση της Ελλάδας στην επίλυση του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, ωστόσο και στις δύο πλευρές επικρατεί ρεαλισμός σχετικά με τις πραγματικές δυνατότητες που υπάρχουν για την επανεκκίνηση μιας διαδικασίας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος της διχασμένης Κύπρου. Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει στην κορυφή της ατζέντας του τη λεγόμενη εντονότερη εμπλοκή της Ε.Ε. στο Κυπριακό μέσα από μια ευρέως αποδεκτή προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα βρεθεί στη θέση του επικεφαλής του κράτους για πρώτη φορά την επόμενη εβδομάδα, κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Μαρτίου). Η πρώτη δυσκολία που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι, βεβαίως, ότι αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες και στο σύνολο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών υπάρχει ως απόλυτη προτεραιότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία. Επιπλέον, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, ως εκ τούτου δύσκολα τους αμέσως επόμενους μήνες θα μπορούσε να κινηθεί κάτι ουσιαστικά.Στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα κατέθεσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. [INTIME NEWS]
«Νέα σελίδα»


Την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα ως πρόεδρος πραγματοποιεί ο Ν. Χριστοδουλίδης – Συναντήσεις με Σακελλαροπούλου, Μητσοτάκη και Τασούλα.

Υποδεχόμενος χθες τον κ. Χριστοδουλίδη, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «νέα σελίδα συντονισμού», αναφερόμενος στον οργανωμένο διακυβερνητικό διάλογο. Επιπλέον σημείωσε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης αναλαμβάνει τα καθήκοντά του «εν μέσω μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας, με την πληγή του πολέμου στην Ουκρανία ανοιχτή και τον αναθεωρητισμό να εκφράζεται απροκάλυπτα». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη ότι «η ενίσχυση της συστράτευσης μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου είναι αναγκαία όσο ποτέ».


«Είμαι έτοιμος σε αυτό το νέο σου ξεκίνημα να συνεχίσουμε το μεγάλο μας κοινό όραμα για την οριστική επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς, όπως είπε, λόγω των σεισμών υπάρχει αποκλιμάκωση. «Στη στάση αυτή εμείς ανταποκριθήκαμε και θα ανταποκρινόμαστε πάντα σε ό,τι αποσκοπεί στη μείωση της έντασης», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «μια τέτοια βελτίωση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο και στο Κυπριακό».

Τα δεδομένα «δεν είναι εύκολα», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος, ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Δεν μπορεί η Κύπρος να παραμένει μοιρασμένη και υπό κατοχή». Ο κ. Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του και θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη.
https://www.kathimerini.gr/politics/562321414/ellada-kypros-koino-metopo-entos-tis-e-e/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...