Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγει «πυρ» για το «κόμμα των Πάτσηδων», τις ρυθμίσεις αλά Παπαθανάση και το βαθύ κράτος ΝΔ και Μητσοτάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ δράττεται της ευκαιρίας να ταυτίσει τον Μητσοτάκη με το βαθύ κράτος και τις πρακτικές του – με τη βοήθεια όχι μόνο όσον έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για όσα προηγήθηκαν του δυστυχήματος, αλλά επιπλέον, παλιών και νέων αποκαλύψεων για βουλευτές, υπουργούς και πολιτευτές της ΝΔ – και στον αντίποδα να παρουσιάσει τη δική του πρόταση για το κράτος.

Έτσι κατά το Σαββατοκύριακο ξετυλίχτηκε η κόντρα γύρω από τις αποκαλύψεις για τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση μετά τα δημοσιεύματα της εφημερίδας Documento πως «έκρυψε» την περιουσία του (ο ίδιος κάνει λόγο για γονική παροχή) προκειμένου να μην του κατασχεθεί από τράπεζα στην οποία είχε οφειλή ύψους 1,8

εκ. ευρώ, υπόθεση για την οποία καταδικάστηκε και τελικώς ήρθε σε συμβιβασμό με την τράπεζα αποπληρώνοντας μόλις 50.000 ευρώ.

Μετά την απάντηση Παπαθανάση που εν μέσω άλλων διαψεύσεων και καταγγελιών για δολοφονία χαρακτήρα, επιβεβαιώνει την ύπαρξη συμβιβασμού με την τράπεζα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως ομολόγησε ότι πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη και τον κάλεσε να δώσει στη δημοσιότητα τον διακανονισμό με τον οποίο πέτυχε «κούρεμα» 97% ενώ ζήτησε ουσιαστικά την αποπομπή του από τα ψηφοδέλτια.

Νέος Πάτσης

Επιπρόσθετα, κυριακάτικο δημοσίευμα («Δημοκρατία») φέρνει στο φως καταγγελίες για τον «γαλάζιο» βουλευτή Κεφαλλονιάς Παναγή Καππάτο. Σύμφωνα με το εν λόγω δημοσίευμα ο Π. Καππάτος «το 2021 ως εν ενεργεία βουλευτής εκπροσώπησε στο δικαστήριο fund και πέτυχε την κατάσχεση της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένης καρκινοπαθούς εμπόρου».

«Ο βουλευτής Κεφαλλονιάς της ΝΔ κ. Καππάτος βγάζει στο σφυρί πρώτες κατοικίες αδύναμων δανειοληπτών για λογαριασμό τραπεζών και funds» ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. Προσθέτοντας πως ο Μητσοτάκης «έχει καταντήσει τη ΝΔ Ανώνυμη Εταιρία που χρωστάει και φεσώνει δημόσιο και τράπεζες ενώ την ίδια στιγμή κυνηγάει ανελέητα μικρομεσαίους επαγγελματίες και μισθωτούς».

Κατόπιν αυτών η Κουμουνδούρου έχει επαναφέρει τη ρητορική περί «κόμματος των Πάτσηδων» αλλά και περί «κόμματος μπαταχτσήδων» αφού με αφορμή τις νέες αποκαλύψεις, υπενθύμισε και τα χρέη της ΝΔ ύψους 400 εκ. ευρώ αλλά και τα χρέη του υπουργικού συμβουλίου ύψους 12 εκ. ευρώ.

Οι …Παπαθανάσιες ρυθμίσεις

Υπενθύμισε επίσης ότι πέρυσι τον Ιούνιο η ΝΔ απέρριψε τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ στο Πόθεν Έσχες να δηλώνονται όχι μόνο τα δάνεια των βουλευτών και το ύψος των δανείων αυτών, αλλά και οι ρυθμίσεις τους: «Η ΝΔ χρωστάει 400 εκατ. ευρώ. Το υπουργικό συμβούλιο χρωστάει 12 εκ. ευρώ. Έχουν κάνει ρυθμίσεις και τι είδους ρυθμίσεις; Αυτές που κάνουν όλοι οι πολίτες ή “ρυθμίσεις Παπαθανάση”»

Σήμερα αποδεικνύεται, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση «γιατί τον περασμένο Ιούνιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να δηλώνεται στο πόθεν έσχες όχι μόνο το ύψος των δανείων αλλά και οι ρυθμίσεις τους. Πόσοι ακόμη “Παπαθανάσηδες” υπάρχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και ήθελαν να τους κρύψουν»;

Την αντίστιξη του τι ισχύει για τους απλούς πολίτες και της μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στελέχη της κυβέρνησης και βουλευτές της ΝΔ για τον εαυτό της υπογράμμισε και ο επικεφαλής στρατηγικής επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος λέγοντας  χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (real FM) πως «για τους πολίτες ισχύει ο “νόμος” Πάτση, για τα κυβερνητικά στελέχη ο “νόμος” Παπαθανάση». 

O ίδιος σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής,  σημείωσε πως όταν μιλάμε για βαθύ κράτος μιλάμε για το βαθύ κράτος της ΝΔ και του Μητσοτάκη, τονίζοντας πως «η ΝΔ αντιμετωπίζει το Δημόσιο σαν λάφυρο και σε αυτή τη λογική θα συνεχίσει, είδαμε άλλωστε πώς τοποθέτησαν διοικητές στα νοσοκομεία…».

Κράτος με τους ίδιους κανόνες για όλους

Απέναντι σε αυτό αντιπαρέβαλλε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για «ένα κράτος με κανόνες για όλους, ένα κράτος για τους πολίτες και όχι ένα κράτος ιδιωτικοποιημένο, με πελατειακά δίκτυα, για τους ισχυρούς». Αλλά και «ένα κράτος το οποίο θα εγγυάται την ασφάλεια για τους πολίτες. Ασφάλεια δεν είναι να προσλαμβάνονται ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί με τα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε. Ασφάλεια σημαίνει ασφαλείς μεταφορές, σημαίνει να ξέρεις ότι λειτουργεί η επιθεώρηση εργασίας που αποτρέπει το εργατικό ατύχημα, σημαίνει να ξέρεις ότι δεν θα χάσεις το σπίτι σου αν η ζωή σου φέρει μια δυσκολία που δεν είχες προγραμματίσει», είπε μεταξύ άλλων.

Την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος θέλησε να υπογραμμίσει και ο Αλέξης Τσίπρας με την επίσκεψή του την Παρασκευή στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννη Σαρμά, με αφορμή την πρόσφατη έκθεση του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου για την αποτελεσματικότητα του κράτους. Το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ (Τσίπρας, Καλογήρου, Αχτσιόγλου) εξέθεσε τις ανησυχίες του για τα «εκτεταμένα φαινόμενα διασπάθισης δημοσίου χρήματος και απευθείας αναθέσεων» την τελευταία τετραετία. Εξερχόμενος της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην διακυβέρνηση ΝΔ ανεπάρκεια και διαφθορά, και δεσμεύτηκε για ένα κράτος «αξιοκρατικό, δημοσιονομικά βιώσιμο, αποτελεσματικό, ασφαλές και δημοκρατικό».

https://www.topontiki.gr/2023/03/27/siriza-anigi-pir-gia-to-komma-ton-patsidon-tis-rithmisis-ala-papathanasi-ke-to-vathi-kratos-nd-ke-mitsotaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...