Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023

Προβληματίζουν την κυβέρνηση δημοσκοπήσεις και λαϊκή οργή

Δεκαπέντε ημέρες μετά το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, η κυβέρνηση συνεχίζει να δυσκολεύεται να διαχειριστεί τη νέα αυτή κρίση, η οποία πλέον εμφανώς της προκαλεί σημαντική φθορά.
Η δημοσκόπηση της MRB για το τηλεοπτικό δίκτυο ΟΡΕΝ κατέγραψε συρρίκνωση της διαφοράς της ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ κάτω από τις τρεις εκατοστιαίες μονάδες, ενώ και οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις, που πραγματοποιήθηκαν μετά την τραγωδία δείχνουν σοβαρή υποχώρηση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να έχει μικρά κέρδη, όπως και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, μάλιστα, στην μέτρηση της MRB κατέγραψε απώλειες σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας.

Η δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ προκαλεί προβληματισμό στο Μαξίμου και την Πειραιώς, αν και αναγνωρίζεται ότι οι μετρήσεις αυτές γίνονται ακόμα «εν θερμώ», όπερ σημαίνει ότι σε κάποιες από τις απαντήσεις κυριαρχεί το θυμικό των πολιτών. Από την άλλη, ωστόσο, αναγνωρίζεται ότι αν η εικόνα αυτή διατηρηθεί, μπορεί να μετατραπεί σε «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» και να μετατρέψει τις επερχόμενες εκλογές σε ντέρμπι, ενώ μέχρι πρώτινως η κυβέρνηση διατηρούσε σαφές και καθαρό προβάδισμα έναντι του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης.

Από την άλλη, ωστόσο, έντονο προβληματισμό προκαλούν και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των πολιτών για το πολύνεκρο δυστύχημα, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις λαμβάνουν και καθαρά αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά. Οι νέες απεργιακές κινητοποιήσεις αποτελούν ένα «βαρόμετρο» για την κυβέρνηση, καθώς η συμμετοχή σε αυτές, αλλά και στις διαδηλώσεις, ενδεχομένως θα δείξουν προς τα «πού πάει το πράγμα», όσον αφορά στις εκδηλώσεις οργής για την τραγωδία.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιδιώξουν να κρατήσουν όσο γίνεται «ζεστό» τον κόσμο, καθώς αντιλαμβάνονται ότι η δυσαρέσκεια και η οργή φθείρει την κυβέρνηση όλο και περισσότερο. Από την άλλη, πάντως, επιχειρούν με νομικά μέσα να περιορίσουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς μετά από αγωγή των συναρμοδίων υπουργών, Μάκη Βορίδη και Χρήστου Σταϊκούρα, η απεργία της ΑΔΕΔΥ για την Πέμπτη κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί το αφήγημα του «βαθέος κράτους», με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να μετατρέπει σε «προσωπικό δικό μου στοίχημα» την ανάταξη των σιδηροδρόμων, αλλά και να επαναλαμβάνει ότι «δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω το θέμα αυτό ως πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης. Ο αντίπαλός μας και εδώ, είναι το βαθύ κράτος του αναχρονισμού, το οποίο δυστυχώς στους σιδηροδρόμους μας έχει εκδηλωθεί με μεγαλύτερη ένταση ενδεχομένως απ’ ό,τι σε άλλους τομείς της δημόσιας διοίκησης».

Πάντως, διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, τονίστηκε ότι ο πρωθυπουργός δεν είχε ιδία εικόνα για την κατάσταση στους σιδηροδρόμους, καθώς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι «σε επίπεδο πρωθυπουργού η εικόνα αυτή δεν είχε φτάσει, δεν είχε μεταφερθεί τέτοια εικόνα, αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να ξέρουν», αλλά και «δείχνοντας» τον παραιτηθέντα υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, καθώς είπε ότι «υπάρχει πολιτική ευθύνη, η οποία ανελήφθη και γι’ αυτό τον λόγο».
https://www.topontiki.gr/2023/03/15/provlimatizoun-tin-kivernisi-dimoskopisis-ke-laiki-orgi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...