Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης ως την επόμενη κυβέρνηση

Παρότι με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχθές στον «Alpha» και τον Σταύρο Θεοδωράκη, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεξαχθούν είτε στις 21 είτε στις 28 Μαΐου οι εκλογές, όλα δείχνουν ότι η 21η έχει κλειδώσει. Και ως εκ τούτου, έχει «καθαρογραφεί», πλέον, το χρονοδιάγραμμα των πολιτικών εξελίξεων.

Για να διεξαχθούν οι εκλογές στις 21 Μαΐου, τότε θεωρείται ότι ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επισκεφθεί την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να ζητήσει την διάλυση της Βουλής αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά, ήτοι μετά τις 23 Απριλίου. Αμέσως, θυροκολλείται το διάταγμα διάλυσης της Βουλής και ξεκινά η προεκλογική περίοδος. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, από τη Δευτέρα 22 Μαΐου και μετά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί, έναν-έναν τους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων, εκκινώντας τον κύκλο των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού η προοπτική διεξαγωγής των εκλογών με την απλή αναλογική αποκλείει κάθε σενάριο και πιθανότητα αυτοδυναμίας. Κάθε αρχηγός, ως γνωστόν, έχει την ευχέρεια να κρατήσει την εντολή για τρεις ημέρες, διερευνώντας όλα τα περιθώρια σχηματισμού κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι το διάστημα 22 ως 31 Μαΐου θα είναι διάστημα διερευνητικών εντολών, καίτοι θεωρείται βέβαιο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν είναι πρώτος, δε θα κρατήσει την δική του εντολή τρεις ημέρες, παρά να «σύρει» τα πράγματα σε δεύτερες εκλογές. Κατά συνέπεια, από τις 29 Μαΐου έως την 1η Ιουνίου, θα διεξαχθεί το επόμενο βήμα: θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητηθεί, σε σύσκεψη υπό την ίδια, αν μπορεί να συγκροτηθεί κάποια κυβέρνηση συνεργασίας.

Και μετά… εκλογές!

Όταν, λοιπόν, διαπιστωθεί ότι ούτε «οικουμενική» μπορεί να προκύψει, τότε οι πολιτικοί αρχηγοί φεύγουν από το προσκήνιο και η Πρόεδρος περνά στην επόμενη φάση: ορίζει τον έναν εκ των τριών προέδρων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας ως υπηρεσιακό πρωθυπουργό με μόνη αρμοδιότητα να διεξαγάγει τις εκλογές και αμέσως μετά, συγκροτείται σε σώμα και ορκίζεται η… «βουλή της μίας ημέρας». Μόλις ορκιστεί, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας την… διαλύει εκ νέου το διάστημα 3 με 7 Ιουνίου και ορίζει την 2α Ιουλίου ως ημερομηνία διεξαγωγής των δεύτερων εκλογών. Από την Δευτέρα, 3 Ιουλίου, λοιπόν, και υπό την αίρεση ότι οι πολιτικοί μας δεν πάσχουν από πολιτικό σύνδρομο αυτοκτονικού ιδεασμού, οι μεταξύ τους επαφές -του πρώτου με κάποιον ή κάποιους από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων καρποφορούν και, άρα, έως τις 5-7 Ιουλίου έχουμε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι επειδή οι δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λόγω του μπόνους, δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση αν κορμός της δεν είναι το κόμμα που θα κόψει πρώτο το νήμα της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.
https://www.matrix24.gr/2023/03/aftos-ine-o-odikos-chartis-os-tin-epomeni-kivernisi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...