Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023

Εκλογές: Οι πρωθυπουργοί στην Ευρώπη που δεν είναι αρχηγοί του πρώτου κόμματος

Μοιάζει πολύ μακρινό για να συμβεί στην Ελλάδα, λόγω κουλτούρας, αλλά η συζήτηση για κυβέρνηση χωρίς Πρωθυπουργό Μητσοτάκη ή Τσίπρα έχει «φουντώσει».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε πρόσφατη συνέντευξη ανέφερε ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί είναι εν δυνάμει Πρωθυπουργοί ενώ απέφυγε να προχωρήσει σε ονοματολογία.

«Υποψήφιοι Πρωθυπουργοί είναι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης λένε ο ένας για τον άλλον: “Είναι κακός κυβερνήτης, επικίνδυνος”. Συμφωνώ. Θεωρώ ότι και οι δύο ήταν κακοί κυβερνήτες κι επικίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον», είπε χαρακτηριστικά. Για την παραπάνω δήλωση του Νίκου Ανδρουλάκη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε πως ο
πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτοπροτάθηκε για το αξίωμα του Πρωθυπουργού.

«Ο κ. Ανδρουλάκης αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός. Είναι θεμιτό και λογικό. Αυτό που δεν είναι λογικό είναι οι γρίφοι», είπε.

Το topontiki.gr έψαξε και έμαθε ποιοι είναι οι Πρωθυπουργοί στην Ευρώπη οι οποίοι δεν είναι αρχηγοί του πρώτου κόμματος. Η κουλτούρα συνεργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες είναι τελείως διαφορετική απ’ ότι στην Ελλάδα και αυτό είναι παραπάνω από σαφές. Μερικά από τα παρακάτω παραδείγματα
συνεργασιών είναι προς… αποφυγήν.

Βέλγιο: Πρωθυπουργός ο Αλεξάντερ Ντε Κρο

Στο Βέλγιο, από το 2020 η κυβέρνηση αποτελείται από επτά κόμματα (Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Οικολόγοι, Φλανμαδικά κ.ά).

Ο Φλανμαδός Φιλελεύθερος (το κόμμα του γνωστού στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια των Μνημονιακών διαπραγματεύσεων Γκι Φερχόφστατ) Αλεξάντερ Ντε Κρο, υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη κυβέρνηση (στην οποία συμμετείχαν οι φιλελεύθεροι), είναι ο πρωθυπουργός αυτού του σχηματισμού.

Οι σοσιαλιστές με τους φιλελεύθερους και τα υπόλοιπα κόμματα διαπραγματεύτηκαν και για τις θέσεις και για τα πρόσωπα μέχρι να φτάσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης για πάνω από ένα χρόνο. Ο Αλεξάντερ Ντε Κρο διαδέχθηκε τη γαλλόφωνη Σοφί Βιλμές. Ο 47χρόνος Αλεξάντερ Ντε Κρο προέρχεται από το 6ο κοινοβουλευτικό κόμμα του Βελγίου (εκλογές Μάιος 2019).

Σουηδία: Πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον

Τον Οκτώβριο του 2022 το κοινοβούλιο της Σουηδίας έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ηγέτη των Κεντροδεξιών Ουλφ Κρίστερσον. Ο νέος Πρωθυπουργός ορκίστηκε ως επικεφαλής ενός συνασπισμού τριών κομμάτων.


Η κυβέρνηση στη Σουηδία περιλαμβάνει τους Χριστιανοδημοκράτες, τους Φιλελεύθερους και το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών.

Ο Κρίστερσον διαδέχθηκε την Εύα Μαγκνταλένα Άντερσον, τερματίζοντας οκτώ χρόνια διακυβέρνησης της Σουηδίας από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η απόφαση του Κρίστερσον να συμμαχήσει με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες δέχθηκε μεγάλη κριτική από τον Τύπο. Επί χρόνια κανένα κόμμα δεν δεχόταν να συνεργαστεί μαζί τους.

Στις εκλογές ο Κρίστερσον είχε έρθει τρίτος με πρώτη την Σοσιαλδημοκράτισσα Άντερσον (η οποία δε κατάφερε να συγκροτήσει κυβέρνηση) και δεύτερο τον ακροδεξιό εταίρο του Άκεσον.
Ιρλανδία: Πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ

Τον Δεκέμβριο του 2022 ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μίχολ Μάρτιν παραχώρησε την θέση του στον πρώην αντίπαλο του Λίο Βαράντκαρ. Μία κίνηση η οποία ήταν συμφωνημένη από το 2020 στο πλαίσιο της μετεκλογικής συνεργασίας τους.

Ο Βαράντκαρ, έγινε για δεύτερη φορά Πρωθυπουργός. Το 2017, ο ίδιος, τότε 38 ετών, μπήκε στην ιστορία ως ο νεότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.


Ο Λίο Βαράντκαρ (Κοινωνικός Φιλελευθερισμός – Χριστιανοδημοκράτης) στις εκλογές του 2020 ήρθε τρίτος, με πρώτο τον Μίχολ Μάρτιν (Κεντροδεξιά – Φιλελευθερισμός) με τον οποίον συγκυβερνούν, δεύτερο ήρθε το Αριστερό – Σοσιαλδημοκρατικό Σιν Φέιν.
https://www.topontiki.gr/2023/03/30/ekloges-i-prothipourgi-stin-evropi-pou-den-ine-archigi-tou-protou-kommatos-photos/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ευρώπη είναι παντού…

Για την αξία της Ευρωβουλής ρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Παπανδρέου, που...