Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Χρειάζεται συνολική πρόταση για την Οικονομία

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ‘επόμενη μέρα’ του κορωνοϊού κρούουν στο Κίνημα Αλλαγής, με την Φώφη Γεννηματά να τονίζει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης δεν επαρκούν.
«Αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση έχει τρεις δυνατότητες. Πρώτον δεν υπάρχουν για το 2020 δημοσιονομικοί στόχοι. Αυτό δίνει μεγάλο πεδίο ελευθερίας. Το δεύτερο είναι ότι συμμετέχουμε λόγω της κρίσης στο QE. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε από εκεί ρευστότητα με πολύ χαμηλά επιτόκια. Και το τρίτο είναι ότι πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που δίνουν η
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής μιλώντας στον Real FM, προειδοποιώντας ότι αν κλείσουν επιχειρήσεις, πολύ δύσκολα θα ανοίξουν πάλι μετά. Η ίδια επανέλαβε το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών για τους νοσηλευτές που εργάζονται στο Δημόσιο, καλώντας τα άλλα κόμματα να στηρίξουν σχετική πρόταση νόμου του Κινήματος Αλλαγής για ένταξή τους σε αυτό το καθεστώς.
Στο Κίνημα Αλλαγής εγκαλούν ακόμα την κυβέρνηση για την μη απόφασή της ακόμα και σε αυτή την συγκυρία για παράταση απαγόρευσης των πλειστηριασμών της α’ κατοικίας, ενώ μιλούν για ‘εμπαιγμό’ με τα voucher και την τηλεκατάρτιση για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Ζητούν μέτρα στήριξης των συνταξιούχων που καθυστερεί η έκδοση της σύνταξής τους, ενώ επαναλαμβάνουν με κάθε ευκαιρία ότι το άρθρο 9 της ΠΝΠ της κυβέρνησης οδηγεί σε φτωχοποίηση των εργαζομένων. «Δεν θα επιβάλουν τώρα συγκεκριμένοι εργοδότες ό,τι δεν πέτυχαν τα προηγούμενα χρόνια με τα μνημόνια. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα το μάρμαρο της κρίσης», δήλωσε χθες η Φώφη Γεννηματά.
Η ίδια ζήτησε εκ νέου πίεση και προς την ΕΕ. «Καθυστέρησε η Ευρώπη να δώσει κατευθυντήριες οδηγίες και άφησε το κάθε κράτος μέλος να κάνει το δικό του. Αλλά δεν αρκεί μία χώρα να πάει καλά. Πρέπει όλοι να πάμε καλά. Γιατί αν δεν πηγαίνει καλά η Ιταλία και έρχονται εισαγόμενα κρούσματα στην Ελλάδα που μέχρι σήμερα φαίνεται ότι έχει αντέξει, θα έχουμε νέο κύκλο. Μέχρι πότε θα κρατάμε τα σύνορα κλειστά χωρίς να καταρρεύσουν οι οικονομίες;», αναρωτήθηκε, ζητώντας οι κυβερνήσεις να πιέσουν την Ευρώπη στην κατεύθυνση της πρωτοβουλίας των εννέα προέδρων και πρωθυπουργών. Επανέλαβε δε, την πρότασή της να εκδοθεί κορωνο-ομόλογο, καθώς η Ευρώπη χρειάζεται νέο χρήμα με το ομόλογο αυτό, που θα εξοφληθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως είπε. «Ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη για να σταθούμε στα πόδια μας», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ο Έλληνας πρωθυπουργός να δώσει τη σχετική μάχη μέχρι το τέλος. Καταλήγοντας, η Φώφη Γεννηματά, τόνισε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου, συνεκτικού σχεδίου για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας. «Χρειάζεται μία συνολική πρόταση για την οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται διάλογος μεταξύ των κομμάτων και κοινωνική συμφωνία», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει τώρα, στην σκιά της πανδημίας, να επιχειρούνται από εργοδότες και την Κυβέρνηση λύσεις ιδεοληπτικές που αποφύγαμε τα προηγούμενα χρόνια»…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...