Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Αφήνουν απλήρωτους τους ήρωες

Απίστευτο! Λόγω της έλλειψης προσωπικού οι νοσοκομειακοί γιατροί αναγκάζονται σε εξαντλητικές εφημερίες που όμως ο νόμος προβλέπει περικοπές όταν ξεπεραστεί το πλαφόν.

«Η κυβέρνηση μας λέει δεν διορίζω γιατί δεν υπάρχει λόγος, αλλά είστε λίγοι και πρέπει να κάνετε περισσότερες εφημερίες, τις οποίες δεν πληρώνω»

Βάνα Τζαβάρα διευθύντρια της Αʹ Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού Σταυρού»
Kαι απλήρωτοι οι «ήρωες της πρώτης γραμμής». Μετά τα… χειροκροτήματα, η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιφυλάσσει απλήρωτες εφημερίες των τελευταίων επτά μηνών στους νοσοκομειακούς γιατρούς, υπερωρίες που και όταν τις πληρωθούν, δεν θα τις πληρωθούν

στο ακέραιο αλλά με σημαντικές εκπτώσεις.

Το έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής που κοινοποιήθηκε την 1η Απριλίου στις διοικήσεις 15 νοσοκομείων πρώτης γραμμής της Αττικής ότι ξεπερνούν το προβλεπόμενο νόμιμο όριο εφημεριών

Η κλιμακούμενη υποστελέχωση και οι τεράστιες ανάγκες του συστήματος υγείας που προϋπήρχαν της πανδημίας και τώρα φυσικά εντείνονται αναγκάζουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς να πραγματοποιούν μεγάλο αριθμό εφημεριών. Η σχετική νομοθεσία ωστόσο (άρθρο 34, παράγραφος 6 του Νόμου 4351/2015) ορίζει πλαφόν στις πληρωμές των εφημεριών. Συγκεκριμένα ο νόμος έχει υπολογίσει έναν αριθμό εφημεριών για τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Οταν αυτός ξεπερνιέται, προβλέπει ότι θα τους πληρώνει μέχρι το 9% της υπέρβασης των εφημεριών που έχει υπολογίσει. Με την πανδημία στη χώρα μας το ποσοστό αυτό αυξήθηκε για το τετράμηνο Μαρτίου-Ιουνίου στο 15% με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας που δημοσιεύτηκε στις 16 Απριλίου. Δεν φτάνει όμως, όπως λένε οι νοσοκομειακοί γιατροί.


Τα πλαφόν στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών που δεν έχουν επιλογή παρά να τις κάνουν είναι «κοροϊδία πίσω από τα ωραία λόγια», καταγγέλλει το μεγαλύτερο πρωτοβάθμιο σωματείο νοσοκομειακών γιατρών της χώρας. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) χαρακτηρίζει «κενά περιεχομένου τα επαινετικά σχόλια εκ μέρους του υπουργείου Υγείας όταν συνοδεύονται από ανεπάρκειες και παραλείψεις οι οποίες συνιστούν έλλειψη σεβασμού προς τους νοσοκομειακούς γιατρούς» και κάνει λόγο για «περικοπές των αμοιβών των δεδουλευμένων εφημεριών και τεράστιες καθυστερήσεις στις καταβολές τους».
Εγγραφο

Ενδεικτικά, δεκαπέντε νοσοκομεία πρώτης γραμμής της Αττικής τον μήνα Δεκέμβριο -πολύ πριν από το πρώτο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας στις 25 Φεβρουαρίου- υπερβαίνουν το πλαφόν των εφημεριών, όπως καταδεικνύεται στο έγγραφο της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής που κοινοποιήθηκε την 1η Απριλίου στις διοικήσεις τους.

Στο έγγραφο που υπογράφει ο διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, οι διοικήσεις ενημερώνονται για τα ποσά που μπορούν να πληρώσουν τους γιατρούς τους τα οποία έχουν περικοπεί προκειμένου να μην υπερβαίνουν το 9% που προβλέπει ο νόμος. Μεταξύ των νοσοκομείων είναι «Ο Ευαγγελισμός», «Η Σωτηρία», τα τρία Παίδων, το «Γ. Γεννηματάς», ο «Ερυθρός Σταυρός», το «Λαϊκό», το ΚΑΤ, «Η Αγία Ολγα», «Οι Αγιοι Ανάργυροι», το «Σισμανόγλειο» κ.λπ.


«Ο αριθμός των απαραίτητων εφημεριών των γιατρών για να βγει ο μήνας είναι συγκεκριμένος, γνωστός και ανάλογος με τον αριθμό των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο», λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Βάνα Τζαβάρα, διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Κοργιαλένειο-Μπενάκειο ΕΕΣ».

Η κλινική της στον «Ερυθρό Σταυρό» διαθέτει πέντε ειδικευόμενους γιατρούς, τη στιγμή που ο κουτσουρεμένος οργανισμός του 2012 προβλέπει δώδεκα. «Η “υπέρβαση” είναι δεδομένη για να καλυφθούν με ασφάλεια οι εφημερίες του νοσοκομείου κάθε μήνα, προ πανδημίας, πόσο μάλλον εν μέσω πανδημίας», μας λέει.

Με τον κορονοϊό ο αριθμός των εφημεριών διπλασιάζεται, εξηγεί αφού υπολογίζεται επιπλέον ιατρικό προσωπικό ανά εφημερία. «Αλλος γιατρός στο Ιατρείο Covid-19, άλλος στην εσωτερική εφημερία του Παθολογικού στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), άλλος στον θάλαμο για να παραλαμβάνει τους ασθενείς. Προφανώς ο γιατρός που θα ντυθεί για τα ύποπτα περιστατικά κορονοϊού δεν μπορεί να βρίσκεται σε άλλο σημείο, ούτε να πηγαινοέρχεται», σημειώνει.

Η Βάνα Τζαβάρα ενημερώθηκε μαζί με τους άλλους διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου για τις εφημερίες Δεκεμβρίου από τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας, όπως είθισται. Η ανησυχία των γιατρών όχι μόνο του «Ερυθρού Σταυρού» είναι μεγάλη για τις πληρωμές των παλιότερων αλλά και των κορονο-εφημεριών.

Υπερωρίες

«Τους τελευταίους δύο μήνες (Μάρτιο-Απρίλιο) έχουμε 27% υπέρβαση», μας λέει η Β. Τζαβάρα. «Τις υπερωρίες που θα κάνουμε εμείς οι “ήρωες” δεν θα τις πληρωθούμε;», διερωτάται. Ο λόγος γίνεται για επιπλέον ποσά 300-500 ευρώ τον μήνα ανά γιατρό, μας εξηγεί.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν διορίζει μόνιμο προσωπικό για να καλύψει τα κενά σε γιατρούς που υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας γιατί «το σύστημα υγείας δεν πιέστηκε», αλλά αναγκάζει τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε περισσότερες εφημερίες τις οποίες δεν τους πληρώνει. «Εάν ήμασταν 12 γιατροί δεν θα χρειάζονταν επιπλέον εφημερίες που μας εξαντλούν. Η κυβέρνηση μας λέει δεν διορίζω γιατί δεν υπάρχει λόγος, αλλά είστε λίγοι και πρέπει να κάνετε περισσότερες εφημερίες, τις οποίες δεν πληρώνω», επισημαίνει η διευθύντρια της Α΄ Παθολογικής Κλινικής του «Ερυθρού Σταυρού» και καταλήγει: «Και απλήρωτοι οι “ήρωες”».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...