Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Κουτσούμπας: «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά»

Σημειώνοντας τα προϋπάρχοντα της πανδημίας κενά του δημοσίου συστήματος Υγείας και την ανυπαρξία σχεδίου για την περίπτωση επόμενου κύματος πανδημίας, υπογράμμισε την αναγκαιότητα άμεσης πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου υγειονομικού προσωπικού και το άνοιγμα όλων των υποδομών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι η «επόμενη μέρα» αφορά «κυρίως τη διαχείριση της νέας οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «προετοιμάζει το έδαφος για να φορτωθεί αυτή η επερχόμενη κρίση πάλι στις
πλάτες των εργαζομένων, προκειμένου να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες το μεγάλο κεφάλαιο, να θωρακιστεί η κερδοφορία του και η δική του σε συνέχεια γρήγορη ανάκαμψη».
Αναφέρθηκε στις απολύσεις, στις αρνητικές για τους εργαζόμενους μεταβολές των εργασιακών σχέσεων, στις απειλές, εκβιασμούς και πιέσεις που αυτοί δέχονται εκ μέρους της εργοδοσίας και πρόσθεσε: «Όπως ακριβώς φορτώσατε στους εργαζόμενους και τον λαό τις συνέπειες της πανδημίας για να προστατεύσετε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους, έτσι ακριβώς θα τους φορτώσετε και τα βάρη της κρίσης. Και έχετε το θράσος να λέτε πως μοιράσατε δήθεν δίκαια τα βάρη της πανδημίας».
Είπε ότι το επίδομα των 800 ευρώ και τα επιδόματα ειδικού σκοπού «που δίνονται με το σταγονόμετρο και με εξαίρεση πολλών κλάδων» δεν επαρκούν για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στους εργαζόμενους, μισο-άνεργους, ωρομίσθιους, ημερομίσθιους που «δεν καταγράφονται πουθενά, δεν έχουν κανένα εισόδημα και δεν δικαιούνται ούτε επιδόματος ειδικού σκοπού, ούτε επιδόματος ανεργίας».
Είπε ότι τα μέτρα αυτά είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ και κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα τώρα, ώστε να εξασφαλιστεί εισόδημα για όλους.
«Τα έκτακτα μέτρα θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί για να ζήσουν οι επιχειρήσεις, λέει ο υπουργός της μεγαλοεργοδοσίας Βρούτσης, που έχει και την τιμητική του αυτές τις μέρες. Κάτι ξέρει για να το λέει. 'Αλλωστε, αυτή είναι η ειδικότητά του, οι κάθε είδους εξυπηρετήσεις για τη στήριξη μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό,τι αντεργατικό και βάρβαρο συνεπάγεται αυτό, για τους ίδιους τους εργαζόμενους» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.
Σημείωσε ότι «ο συγκεκριμένος υπουργός της ΝΔ ειδικεύεται και στην τηλεκατάρτιση. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει την αξιωματική αντιπολίτευση που βρήκε μια διέξοδο στην αμηχανία της για να ασκήσει κριτική».
«Είναι πράγματι απορίας άξιον, πώς τόσα χρόνια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναρωτήθηκαν ποτέ για την ποιότητα των προγραμμάτων κατάρτισης που παρείχαν οι φορείς τους οποίους οι ίδιοι πιστοποιούσαν; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανένας ότι όσο εμπορευματοποιείται η Παιδεία, μπορεί να κρατά ψηλά και το επίπεδο της παρεχόμενης μόρφωσης;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μετά την παρέλευση της «έκτακτης κατάστασης» να έχει μείνει «μια αγορά εργασίας πιο μόνιμη, άγρια, ευέλικτη για την εξόντωση των εργαζομένων, πιο φιλική μόνο για τα κέρδη των λίγων».
«Οι εργαζόμενοι όμως έχουν πληρώσει ήδη πολλά, και με την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση, και με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν πρέπει και δεν θα δεχτούν να ματώσουν ξανά» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι «από τώρα πρέπει να δυναμώσει η κινητοποίηση, διεκδίκηση, οργάνωση, για να μην πληρώσει ξανά ο λαός την κρίση. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες μέσα στις δύσκολες συνθήκες της τελευταίας περιόδου, που συνεχίζονται στις 28 Απρίλη με την πανελλαδική μέρα δράσης στους χώρους δουλειάς, αποτελούν παρακαταθήκη για τους αγώνες του λαού την επόμενη μέρα».
Κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, να ορίσει ακριβή ημερομηνία για τις Πανελλαδικές, λαμβάνοντας μέτρα ώστε να διεξαχθούν με τους βέλτιστους όρους για μαθητές και εκπαιδευτικούς και κατέθεσε την πολύ συγκεκριμένη πρόταση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό.
Σχετικά με όσα διαδραματίζονται στην ΕΕ, είπε ότι είναι προσπάθειες γεφύρωσης με πρόσκαιρο συμβιβασμό των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των κρατών-μελών της και υπογράμμισε ότι «το πραγματικό ερώτημα από τη σκοπιά του λαού, είναι: τα νέα δάνεια, είτε αυτά έλθουν μέσα απ' τους μηχανισμούς του ESM, είτε μέσω ενός ενιαίου ομολόγου ή Κοινού Ταμείου, ποιοι θα τα καρπωθούν και ποιοι θα τα πληρώσουν;».
«Εμείς λέμε ότι θα τα καρπωθούν οι λίγοι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και θα τα πληρώσουν πάλι οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα.
'Αρα λοιπόν, οι λαοί μια επιλογή έχουν μπροστά τους: να αρχίσουν να ξηλώνουν αυτό το αντιδραστικό οικοδόμημα που λέγεται ΕΕ, διαμορφώνοντας νέες συνεργασίες και συμμαχίες αμοιβαίου οφέλους, πετώντας έξω τους κηφήνες και διεκδικώντας οι ίδιοι οι λαοί της Ευρώπης την εξουσία. Σε αυτό βρίσκεται η ελπίδα, η προοπτική» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...