Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Με το βλέμμα στην οικονομία

Την αναμενόμενη παράταση των υφιστάμενων μέτρων μέχρι και τις 4 Μαΐου ανακοίνωσε, χθες, ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στους Ελληνες, για να παρουσιάσει το συγκεκριμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την άρση των μέτρων, το οποίο τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στην τελική φάση εκπόνησης. Κομβικό κομμάτι του αποτελεί η τελική απόφαση που θα παρθεί για τα σχολεία, με τις απόψεις να διίστανται, καθώς άλλοι εισηγούνται το άνοιγμα όλων των βαθμίδων και άλλοι μόνο της Γ΄ Λυκείου, λόγω της απαραίτητης διεξαγωγής των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν είναι μόνο τα σχολεία, αλλά μία σειρά κρίσιμων ζητημάτων που εξετάζονται ενδελεχώς από τους λοιμωξιολόγους με επικεφαλής τον κ. Τσιόδρα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κομμάτια του παζλ που μοιάζουν με λεπτομέρειες, αλλά μόνο έτσι δεν είναι, όπως αν το πρώτο άνοιγμα των καταστημάτων θα πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας ή πόσα τετραγωνικά θα είναι τα καταστήματα που θα ανοίξουν.
Χθες, πάντως, ο κ. Πέτσας επιβεβαίωσε αυτό που είχε προαναγγείλει η «Κ» πως η κυβέρνηση εξετάζει την κατάργηση του sms παράλληλα με την πρώτη άρση των μέτρων. Ο κ. Πέτσας παρέπεμψε για περισσότερες λεπτομέρειες στις επίσημες ανακοινώσεις με το ερώτημα εδώ να είναι αν θα υπάρξει παράταση στους περιορισμούς για τις ευπαθείς ομάδες, όπως έχει σχεδόν προαναγγελθεί από τα χείλη των αρμοδίων. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν βεβαίως από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εντός του Σαββατοκύριακου.
Ο βασικός σχεδιασμός
Κατά τα λοιπά, ο βασικός σχεδιασμός δεν έχει αλλάξει σε κάτι, με το πρώτο άνοιγμα να προσδιορίζεται για τις 4 Μαΐου και τα επόμενα να πηγαίνουν εκτός απροόπτου ανά μία εβδομάδα. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάρουν μπρος βασικά κομμάτια της οικονομίας, η οποία θα έχει πλέον διαφορετικά χαρακτηριστικά και εκεί θέλει να εστιάσει η κυβέρνηση. Τούτο θα είναι το μεγάλο επόμενο πρότζεκτ της κυβέρνησης. «Η οικονομία μετασχηματίζεται παγκοσμίως και αυτό πρέπει να κάνει και η Ελλάδα», λέει στην «Κ» υψηλόβαθμος κυβερνητικός παράγοντας.
Στο Μαξίμου κάνουν λόγο διαρκώς για μία «νέα κανονικότητα». Αυτό μεταφράζεται σε μια μακροχρόνια αλλαγή της ζωής μας και σε μια μετάβαση που θα είναι αργή και θα εξελιχθεί σε διαδοχικές φάσεις, μέχρι και τον Ιούνιο. Σε κάθε φάση θα αξιολογούνται οι επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού, ώστε να περάσουμε στην επόμενη. Στο πλαίσιο αυτό το Μαξίμου είναι σε διαρκή επαφή με υπουργούς που θα σηκώσουν το βάρος την επόμενη μέρα, όπως είναι για παράδειγμα το υπουργείο Υποδομών.
Τέλος, ψηλά στην ατζέντα όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας. Ενα νέο κύμα του ιού δεν αποκλείεται να έρθει μέσα στο φθινόπωρο και η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη έναντι μιας νέας τέτοιας απειλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...