Κυριακή 26 Απριλίου 2020

Πυρά από Αγκυρα κατά των Βρυξελλών

Ως «φερέφωνο» των «μαξιμαλιστικών πολιτικών του ελληνικού-ελληνοκυπριακού ντουέτου» περιγράφει την Ε.Ε. ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι, μετά την περιορισμένη αναφορά που έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για «πλήρη αλληλεγγύη» προς τη Λευκωσία σχετικά με τις νέες γεωτρήσεις του πλωτού γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η, μάλλον, δυσανάλογη τουρκική αντίδραση από πλευράς του κ. Ακσόι σε μια πολύ προσεκτική δήλωση εκ μέρους του κ. Μισέλ, δείχνει την πάγια τακτική της Αγκυρας να προβάλει την εικόνα της χώρας με τα ισχυρότερα
συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ακσόι περιγράφει την αναφορά στις τουρκικές γεωτρήσεις από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ως «γραμμένη με μια παρωχημένη αντίληψη της αλληλεγγύης της Ενωσης». Κατά τον κ. Ακσόι, η δήλωση της Ε.Ε. βρίσκεται σε αντίθεση «με το διεθνές δίκαιο και το δικό της κεκτημένο», ενώ υπογραμμίζει ότι «η Ε.Ε. πρέπει να καταλάβει ότι κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να επιτευχθεί με αυτή την αντίληψη».
Ο κ. Ακσόι επισήμανε ότι η Αγκυρα αναμένει από την Ε.Ε. «να ενθαρρύνει τους Ελληνοκύπριους να ξεκινήσουν διάλογο με τους Τουρκοκύπριους», αλλά και την Ελλάδα «να αρχίσει διάλογο με την Τουρκία για την Ανατολική Μεσόγειο». Εν συνεχεία, τονίζει ότι η Ε.Ε. δεν πρέπει να επιτρέψει «την ομηρία της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση για χάρη των στενόμυαλων συμφερόντων του ελληνοκυπριακού-ελληνικού ντουέτου». Και καταλήγει τονίζοντας ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι δηλώσεις του κ. Ακσόι δεν κινούνται μακριά από την επιχειρηματολογία που συνηθίζει η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια, ως εκ τούτου δεν αξιολογείται από την Αθήνα παρά ως μία ακόμα ρητορική έξαρση. Αντιθέτως, από την Αθήνα παρακολουθείται με ενδιαφέρον η στάση που ακολουθεί το τουρκικό ναυτικό στο Αιγαίο. Προχθές εκδόθηκε μια ακόμα SubNote, για άσκηση υποβρυχίων, που περικυκλώνει το νησί της Χίου, δίχως, ωστόσο, καμία κίνηση από πλευράς της Τουρκίας. Ηδη η Αγκυρα έχει ενημερώσει ότι ακυρώνει όλες τις ασκήσεις της στο Αιγαίο. Για λόγους γοήτρου η «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα) δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ακυρωμένων ασκήσεων, ωστόσο έως τώρα δεν έχει ξεκινήσει, ούτε και έχει δεσμευθεί κάποια περιοχή για τη διεξαγωγή της. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες κινήσεις υποδηλώνουν σημαντικό πρόβλημα με τον κορωνοϊό στο τουρκικό ναυτικό, κάτι που εξηγεί και για ποιο λόγο οι μονάδες που παραμένουν στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης είναι οι ίδιες τις τελευταίες εβδομάδες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...