Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Ποιες χώρες διαχειρίζονται καλύτερα την κρίση του κορωνοϊού;

Σε ποιες χώρες είναι πιο ασφαλείς οι πολίτες απέναντι στον κορωνοϊό; Στο ερώτημα αυτό απαντά έρευνα του Deep Knowledge Group. H Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη, στην 30ή θέση η Ελλάδα και στην 29η η Κύπρος.

Η Γερμανία είναι η ασφαλέστερη χώρα στην Ευρώπη την εποχή του κορωνοϊού και μάλιστα η δεύτερη πιο ασφαλής χώρα σε όλο τον κόσμο. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα του think tank Deep Knowledge Group (DKG) με έδρα το Λονδίνο, όπως αναφέρει αποκλειστικό ρεπορτάζ του Spiegel.

Στην έρευνά τους οι αναλυτές του think tank έλαβαν υπόψη τους πολλά και διαφορετικά
κριτήρια, όπως τον χρόνο ισχύος των περιοριστικών μέτρων, τον αριθμό παραβίασής τους, το εύρος της απαγόρευσης μετακινήσεων, τη μαζικότητα διαγνωστικών τεστ αλλά και τη διαθεσιμότητα νοσοκομειακών κλινών. Στο μικροσκόπιο των ειδικών και η διαχείριση της κρίσης από πλευράς των εκάστοτε κυβερνήσεων (για παράδειγμα ως προς τη λειτουργία ομάδων διαχείρισης κρίσεων αλλά και την παροχή άμεσης οικονομικής βοήθειας).


Στην 30η θέση η Ελλάδα

 H Eλλάδα στην 30η θέση και η Κύπρος στην 29η

Στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης βρίσκεται το Ισραήλ, στη δεύτερη η Γερμανία, στην τρίτη η Νότια Κορέα ενώ ακολουθούν Αυστραλία και Κίνα. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται στην 29η και 30η θέση αντίστοιχα ενώ τις τελευταίες καταλαμβάνουν Ιταλία και Ισπανία.

«Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη η Γερμανία έχει την καλύτερη κατάταξη ως προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα ενώ και σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης», αναφέρει ο συνιδρυτής του DKG, Ντιμίτρι Καμίνσκι. «Δεδομένου του αρχικά υψηλού αριθμού κρουσμάτων η Γερμανία ήταν ιδιαιτέρως αποτελεσματική και περιόρισε επιτυχώς την περαιτέρω εξάπλωση χωρίς να φτάσει στα επίπεδα άλλων χωρών. Έτσι μετά την πανδημία η Γερμανία θα έχει σημαντικά οικονομικά πλεονεκτήματα».
Σε «διαρκή κρίση» το Ισραήλ

«Το Ισραήλ στην πρώτη θέση - 'Εχει μακρά εμπειρία με το κλείσιμο συνόρων και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης»

Και άλλοι αναλυτές όμως επαινούν τη γερμανική κυβέρνηση για τον τρόπο που διαχειρίζεται την κρίση. «Ως χώρα με μεγάλο πληθυσμό η Γερμανία βρίσκεται σε πραγματικά καλή θέση», επισημαίνει η ειδικός Αναστασία Λάουτερμπαχ. «Το γεγονός ότι το Ισραήλ βρίσκεται στην πρώτη θέση δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη εάν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση και έχει μακρά εμπειρία με το κλείσιμο συνόρων και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης». Η ίδια επισημαίνει ωστόσο ότι η κατάταξη αποτυπώνει την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή καθότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι το think tank DKG τροφοδοτεί τους αλγορίθμους της κατάταξής του με στοιχεία από επίσημες βάσεις δεδομένων, όπως την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή το Johns Hopkins University.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...