Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Πετρέλαιο: Νέα «βουτιά» της τιμής του αμερικανικού αργού στην αγορά της Ασίας

Η τιμή του βαρελιού του αμερικανικού πετρελαίου υποχωρούσε κατά 14% και πλέον, σήμερα στην ασιατική αγορά, καθώς ένα μεγάλο Fund άρχισε να πουλάει μαζικά προθεσμιακά συμβόλαια για την αγορά πετρελαίου.
Η τιμή του βαρελιού του «light sweet crude», ή WTI, αμερικανικού αργού αναφοράς, βυθίστηκε κατά 14,8%, στα 10,88 δολάρια, αφού ήδη απώλεσε το ένα τέταρτο της αξίας του την προηγουμένη, με φόντο τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τη χωρητικότητα των αποθηκευτικών υποδομών, άρα τη δυνατότητα να
κρατηθεί στοκ.
Η τιμή του βαρελιού του Brent Βόρειας Θάλασσας, αργού αναφοράς στη διεθνή αγορά, κατέγραφε πτώση 4,4%, στα 19,10 δολάρια.
Οι λόγοι της συνεχιζόμενης δραματικής πτώσης των τιμών θεωρείται πως είναι η εξαιρετικά μειωμένη ζήτηση, εξαιτίας των περιορισμών στις μεταφορές και στην οικονομική δραστηριότητα που επιβλήθηκαν απ’ άκρου σ’ άκρο του πλανήτη, στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού, και στο γεγονός ότι η παραγωγή δεν αναπροσαρμόστηκε επαρκώς.
Τη σημερινή πτώση πυροδότησε το γεγονός ότι το «United States Oil Fund», μεγάλος παίκτης στην αγορά, ανακοίνωσε ότι πουλάει όλα τα προθεσμιακά συμβόλαια που διακρατεί για παραδόσεις τον Ιούνιο. Επενδύοντας σε συμβόλαια πιο μακροπρόθεσμης παράδοσης, το Fund έθεσε υπό μεγάλη πίεση τα προθεσμιακά συμβόλαια με ημερομηνία παράδοσης τον Ιούνιο, επισήμαναν αναλυτές.
Η αναγγελία αυτή φέρνει επίσης στο φως τις ανησυχίες για τη δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης αργού. Η πώληση των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εν μέρει οφείλεται στο γεγονός πως οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι «γεμίζουν ταχύτατα». Αναλυτές σπεύδουν να δηλώσουν ότι η απόφαση του «United States Oil Fund» σηματοδοτεί «τεράστια στρέβλωση των τιμών μεταξύ του Ιουνίου και του Ιουλίου».
Η τιμή του βαρελιού του WTI προς παράδοση τον Ιούλη ανερχόταν σήμερα σε πάνω από 18 δολάρια το βαρέλι. Οι ανησυχίες για την δυναμικότητα των υποδομών αποθήκευσης αναίρεσε την ανακούφιση της πίεσης χάρη στη συμφωνία για τη μείωση της παραγωγής στα μέσα του μήνα και τον τερματισμό του πολέμου τιμών της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας. Οι τιμές κέρδισαν αρχικά έδαφος -η τιμή του WTI είχε φθάσει βαθιά σε αρνητικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα- παραμένουν όμως στο χαμηλότερό επίπεδο των τελευταίων ετών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...