Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός - Στεφανάκης: Η κολχικίνη δρα ευεργετικά για προβλήματα της καρδιάς

Για τους αυξημένους θανάτους από επιπλοκές που προκαλεί ο ιός στην καρδιά, μίλησε ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης στην εκπομπή της ΕΡΤ1 "Δέκα" , το βράδυ της Τρίτης.
Ο κ. Στεφανάδης αναφέρθηκε και στο φάρμακο κολχικίνη ενώ τόνισε μεταξύ άλλων ότι "αν δεν τηρηθούν τα μέτρα, μπορεί να υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες".
Αναλυτικά, ο κ Στεφανάδης είπε:
Για το αυξανόμενο ποσοστό ασθενών από κορωνοιό που καταλήγουν λόγω προβλημάτων της καρδιάς:  

"Δυστυχώς, οι τελευταίες μελέτες, από τη Κίνα, μας λένε ότι ένα μεγάλο ποσοστό, ασθενών από τον ιό, που φθάνει στο 28%, καταλήγουν από προβλήματα καρδιάς, Ο ιός προσβάλλει το μυοκάρδιο είτε άμεσα τοξικά, είτε έμμεσα μέσω υποξυγοναιμίας. Αυτό μας βάζει σε μεγάλη ανησυχία για την προστασία αυτού του πληθυσμού"
"Η κολχικίνη είναι φάρμακο 100 ετών. Η ερευνητική ομάδα της οποίας προΐσταται ο καθηγητής  κ. Δευτεραίος , εδώ και δέκα χρόνια , έχει κάνει μελέτες που έδειξαν ότι η κολχικίνη δρα ευεργετικά και στην περικαρδίτιδα και στο οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου , και στις αρρυθμίες και στην  πρόληψη της επαναστένωσης του μυοκαρδίου. Είναι φθηνό φάρμακο, δεν υπάρχει κανένα εμπορικό συμφέρον από πίσω". 
Για το αν μπορεί να χορηγηθεί στους ασθενείς από κορωνοϊό αφού έχει λίγες παρενέργειες :
"Όχι, γιατί δεν έχουμε στοιχεία. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε ασθενείς σε νοσοκομεία που, είτε έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου, είτε υπάρχουν ενδείξεις για πρόβλημα στο μυοκάρδιο"
Για το αν ο ιός μπορεί να δημιουργήσει μόνιμα ή όχι προβλήματα στην καρδιά σε ασθενείς που έχουν αποθεραπευτεί:
"Δεν ξέρουμε τι πορεία θα έχουν ασθενείς που ξεπερνούν το πρόβλημα του ιού αλλά έχουν υποστεί προσβολή του μυοκαρδίου. Οπως δεν ξέρουμε και για τον πνεύμονα ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε αυτούς που επιβιώνουν".
Για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας και τις προβλέψεις του για τη συνέχεια:
"Φαίνεται ότι πάμε καλά. Εχουμε βραδεία άνοδο της καμπύλης και αν τη συγκρίνουμε με αντίστοιχες άλλων χωρών, είμαστε σε καλύτερη θέση. Το λέω με επιφύλαξη. Μπορεί να έχουμε έκρηξη τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες αν δεν τηρηθούν τα μέτρα. Επαφίεται στον πατριωτισμό , στη συνέπεια, στο φιλότιμο των Ελλήνων.  Ο καθένας πρέπει να καταλάβει ότι είναι εν δυνάμει φορέας, πάσχων, μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...