Τις εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ των ιδιοκτητών των ηλεκτρονικών πλατφορμών που είναι υπεύθυνες για το παροιμιώδες φιάσκο της τηλεκατάρτισης του υπουργείου Εργασίας με σύμβουλο του υπουργού Βρούτση, στελέχη και άλλους υπουργούς της κυβέρνησης φέρνουν στο φως δημοσιεύματα, γεννώντας ακόμα μεγαλύτερα ερωτηματικά στην ήδη εξαιρετικά εκτεθειμένη κυβέρνηση. Fast track αξιολόγηση 100.000 σελίδας αξίας 36 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Εργασίας, έκπτωτες δύο από τις πλατφόρμες τηλεκατάρτισης από τη δικαιοσύνη. Μετά τον σάλο που ξέσπασε, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει σε κατάργηση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ωστόσο τα ερωτηματικά παραμένουν. Παρά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το πρόγραμμα
τηλεκατάρτισης για ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, αρκετά ερωτηματικά συνεχίζουν να υπάρχουν πίσω από την υπόθεση, καθώς φαίνεται ότι εταιρίες και ιδιοκτήτες αυτών είχαν στενές σχέσεις με το περιβάλλον της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και η κυβέρνηση επέλεξαν τις επτά πλατφόρμες ως μεσάζοντες για το μοίρασμα μέσω ΚΕΚ των 193 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων προορίζεται για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών. Μέσα σε μόλις μισή μέρα, με ένα ταχυδακτυλουργικό, εγκρίθηκαν μονομιάς 100.000 σελίδες εκπαιδευτικού υλικού που οδήγησε στην επιλογή!
Ειδικότερα, οι επτά πλατφόρμες δημοσιοποιήθηκαν με πλήρη αδιαφάνεια, καθώς στην απόφαση (ΑΔΑ 62ΕΓ46ΜΤΛΚ-0ΝΝ) για τη Συγκρότηση Μητρώου Εγκεκριμένων Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης (ΟΣΤΚ) που υπογράφει ο Γ. Βρούτσης, εμφανίζονται μόνο τα URL της κάθε πλατφόρμας και όχι τα εταιρικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, την Πέμπτη, στις 3 Απριλίου και ώρα 13:41 βγαίνει στη «Διαύγεια» η προκήρυξη για το Μητρώο των Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης. Η υποβολή προτάσεων έπρεπε να ολοκληρωθεί έως την Κυριακή στις 12 τα μεσάνυχτα, ώστε τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, δηλαδή μέσα σε ένα 24ωρο να ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης.
Ο Ο Μιχάλης Φραγκίσκος, δρ μηχανικός ΕΜΠ και πιστοποιημένος εκπαιδευτής ενηλίκων, δήλωσε στην εφημερίδα ότι «η όλη διαδικασία της προκήρυξης, αξιολόγησης και δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του μητρώου Ολοκληρωμένων Συστημάτων όπως καταγράφεται στη “Διαύγεια” προδίδει ενδεχόμενη προσυνεννόηση του υπ. Εργασίας με τις έξι εταιρείες που εγκρίθηκαν. […] Με προβλεπόμενη αξιολόγηση διάρκειας μισής μέρας αξιολογήθηκαν 100 χιλιάδες σελίδες εκπαιδευτικού υλικού, ελέγχθηκαν οι πλατφόρμες τηλεκατάρτισης, οι υποδομές (help-desk, data center), τα πνευματικά δικαιώματα του υλικού, η συμμόρφωση με τα διεθνή πρότυπα, από τριμελή επιτροπή με ειδικό εμπειρογνώμονα (χωρίς αναφορά σε τίτλο σπουδών)».
Παράλληλα, οι «αξιολογημένες» πλατφόρμες είναι επτά, αλλά, με τις διασυνδέσεις και τις εταιρικές διαδρομές, στην πορεία γίνονται λιγότερες. Αυτές είναι που τελικά θα μοιραστούν τα 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΚΕΚ υποχρεωτικά θα συμβληθούν με τις συγκεκριμένες μόνο πλατφόρμες.
Εμπλοκή συμβούλου του Βρούτση
Η Ευγενία Παπαβασιλείου, στενή συνεργάτιδα του Γιάννη Βρούτση, ανήκει σε οικογένεια που κατέχει ΚΕΚ, ενώ παράλληλα η οικογένεια Παπαβασιλείου, με άλλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ έχουν Ένωση Εταιρειών (κοινή επιχειρηματική δραστηριότητα) που αποτελείται από δύο ακόμη εταιρείες, οι οποίες έχουν αναλάβει τη λειτουργία των γνωστών πλατφορμών
Συγκεκριμένα η οικογένεια της Συμβούλου του Βρούτση (και μέχρι πρότινος και μέτοχος στα ΚΕΚ), είναι ιδιοκτήτρια των ΚΕΚ «Ευκλείδης». Τα ΚΕΚ «Ευκλείδης» δραστηριοποιούνται από κοινού με τα ΚΕΚ «Μαστερ» και «Δήμητρα», που ανήκουν στους επιχειρηματίες Μανωλίτση και Πιτσούλη αντίστοιχα. Οι δύο τελευταίοι έχουν στην ιδιοκτησία τους τρεις από τις επτά πλατφόρμες που θα μοιραστούν τα 30 εκατομμύρια ευρώ επειδή κάνουν το μεσάζοντα στα κονδύλια Βρούτση . Το μοίρασμα των χρημάτων δια των μεσαζόντων γίνεται μια στενή οικογενειακή υπόθεση, με επίκεντρο την οικογένεια της συμβούλου του Υπουργού Γιάννη Βρούτση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου