Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Γερμανικός Τύπος: Η Ελλάδα να μην αναλάβει νέα χρέη

Η οικονομική στήριξη της Ελλάδας μέσω οικονομικών προγραμμάτων και η επιχείρηση «Ειρήνη», στην οποία ηγείται η Αθήνα από κοινού με τη Ρώμη στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων στο γερμανικό Τύπο. Ακόμη μια αναφορά στη Μόρια.
Για την επιβάρυνση της Ελλάδας από χρέη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης κάνει λόγο δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Der Standard και επισημαίνει: «Η Αθήνα δεν υπολογίζει σε κορωνοομόλογα πλέον. Για την ελληνική κυβέρνηση το κυριότερο είναι να μπορεί να πάρει πιστώσεις με χαμηλά επιτόκια ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη ρευστότητα. Ο οικονομολόγος Μίχαελ Λάντεσμπαν από το Ινστιτούτο
Διεθνών Οικονομικών Συγκρίσεων τονίζει πως για υπερχρεωμένα κράτη όπως είναι η Ελλάδα, σημαντικό είναι να μην μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το βουνό των χρεών αλλά να μπορέσει η χώρα να χρηματοδοτηθεί μέσω νέων προγραμμάτων, όπως για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, τα οποία θα χρηματοδοτούνται από κοινού με την ΕΕ».
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Ο συνάδελφός του Φίλιπ Χαϊμπέργκερ, πιστεύει πως ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις από ένα νέο Ταμείο θα μπορούσαν να προσπορίσουν στην Ελλάδα νέα οικονομικά μέσα. Μια τέτοια λύση θα ήταν προς όφελος της Γερμανίας και της Αυστρίας διότι το σημαντικό είναι να σωθεί το κοινό νόμισμα. Μέσα στους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ το ύψος των χρεών και χώρες σαν την Ελλάδα δεν έχουν κανένα περιθώριο να καταρτίσουν ολοκληρωμένα προγράμματα βοήθειας». 
Ρώμη και Αθήνα να διευθύνουν την «Ειρήνη»
«Ρώμη και Αθήνα θα ηγούνται εναλλάξ της ναυτικής αποστολής ‘Ειρήνη’» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitungη οποία αναφέρεται στη νέα ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, η οποία στόχο έχει την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων εναντίον της Λιβύης. Η εφημερίδα σημειώνει πως τρεις εβδομάδες μετά τη σχετική λήψη της απόφασης η επιχείρηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει παρόλο που οι μάχες συνεχίζονται στη Λιβύη και γράφει: «Τώρα υπάρχει κινητικότητα στις προετοιμασίες. Η γερμανική βουλή συνεδρίασε την Πέμπτη για πρώτη φορά για τη γερμανική συμμετοχή. Το σχετικό προσχέδιο της απόφασης προβλέπει πως από το καλοκαίρι θα πρέπει να σταλεί ένα ακόμα μεγαλύτερο πλοίο του ναυτικού. Ο γερμανικός στρατός θα συμμετάσχει με ένα αεροσκάφος τύπου P3C-Orion. Το αεροσκάφος είναι ειδικό για την επιτήρηση της κυκλοφορίας των πλοίων».
Και η εφημερίδα γράφει λίγο παρακάτω: «Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας ξεπεράστηκε και ένα εσωτερικό εμπόδιο. Ιταλία και Ελλάδα συμφώνησαν ποιος θα έχει το κουμάντο στη θάλασσα και θα προσφέρει το πλοίο που θα ηγείται: και οι δυο χώρες εναλλάξ. Καταρχάς η Ιταλία (… )Το θέμα της ηγεσίας είναι πολιτικά σημαντικό εξαιτίας της αντιπαλότητας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η αποστολή «Ειρήνη» δεν θα ελέγχει με ραντάρ μόνο τον εναέριο χώρο πάνω από τη Λιβύη αλλά θα ελέγχει και τα τουρκικά πλοία που ενδεχομένως να μεταφέρουν όπλα στη Λιβύη. Ανάμεσα στις δυο χώρες υπάρχουν εδώ και καιρό τριβές. Πρόσφατα στα χερσαία σύνορα. Εκτός αυτού οι Έλληνες μαζί με τους συμμάχους τους Κύπριους ανησυχούν διότι η Τουρκία προχωρά σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αναζητώντας πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Η ΕΕ σε αυτή την αντιπαράθεση τάχθηκε καθαρά υπέρ της Αθήνας και της Λευκωσίας».
Και πάλι οι άθλιες συνθήκες στη Μόρια
Άλλο ένα δημοσίευμα στο γερμανικό Τύπο για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια και τη σχετική καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Σκουπίδια ανάμεσα στις σκηνές και τα κοντέινερ, εκατοντάδες που μοιράζονται μια τουαλέτα. Το γεγονός ότι η κατάσταση είναι ανυπόφορη στη Μόρια, στο μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, για τους άρρωστους και για όσους έχουν ανάγκη , το επιβεβαίωσε και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με μια απόφαση που εξέδωσε μετά από προσφυγή των ανθρωπιστικών οργανώσεων Pro Asyl και Refugee Support Aegean υποχρεώνει την Ελλάδα να απομακρύνει από τον καταυλισμό έναν βαριά ασθενή Αφγανό με την οικογένειά του, ένα θύμα βασανιστηρίων στη Συρία καθώς και ένα μικρό παιδί από το Αφγανιστάν και την οικογένειά του και να μεταφερθούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Σύμφωνα με την Pro Asyl είναι η πρώτη απόφαση το τελευταίο διάστημα που το ΕΔΑΔ καταδικάζει την Ελλάδα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων. Σε έναν χώρο που κάποτε ήταν στρατιωτική φυλακή στη Λέσβο ζουν 20.000 άνθρωποι ενώ ήταν για 3.000».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...