Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σταϊκούρας: "Δεν θα γυρίσουμε σε μνημόνιο"

Το ενδεχόμενο καταβολής μειωμένου κατά 40% του ενοικίου και για τον Μάιο και τους εργαζομένους τους για όσες επιχειρήσεις αποφασιστεί να ανοίξουν τον Ιούνιο άφησε ανοιχτό ο υπουργός οικονομικών.

Σε συνέντευξή του στον ANT1 ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι ανάλογα με τις αποφάσεις για την σταδιακή άρση της καραντίνας θα προσαρμοστεί και το ΥΠΟΙΚ σε ότι αφορά το μέτρο των μειωμένων ενοικίων το οποίο ξεκίνησε για τον Μάρτιο για όσες επιχειρήσεις ανέστειλαν υποχρεωτικά την λειτουργία τους και συνεχίστηκε με τις πληττόμενες για τον Απρίλιο.
Επανέλαβε επίσης ότι το υπουργείο οικονομικών επεξεργάζεται και ένα πακέτο ελάφρυνσης

και για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που υποχρεώθηκαν στην είσπραξη του μειωμένου κατά 40% ενοικίου. Είπε συγκεκριμένα ότι θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις που θα ανακοινωθούν αργότερα και θα αφορούν την φορολογία των εισοδημάτων τους.

Σχετικά με την μειωμένη κατά 50% προκαταβολή φόρου για τις Επιχειρήσεις για την χρήση του 2020 ο υπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο, αλλά όπως τόνισε αυτή η σκέψη αφορά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Αυτή την στιγμή όπως είπε ο υπουργός προέχει η ομαλή επανεκκίνηση της οικονομίας. Δεν αρνήθηκε όμως στο πλαίσιο αυτό να δοθούν φέτος voucher κοινωνικού τουρισμού ώστε να στηριχθεί και να ενισχυθεί ο εσωτερικός τουρισμός.

Στήριξη της απασχόλησης

Ο υπουργός οικονομικών επανέλαβε ξανά ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα συνεχίσει να δίνεται μόνο για τους εργαζόμενους οι οποίοι θα συνεχίζουν να βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και για όσο διάστημα συνεχίζουν να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση.

Ως επόμενη φάση ο υπουργός οικονομικών περιέγραψε μια αγορά εργασίας η οποία θα λειτουργεί με βάση τους περιορισμούς της πανδημίας του κορονοϊού. Είπε συγκεκριμένα ότι το άνοιγμα των επιχειρήσεων θα συνοδεύσει ένας περιορισμός των ωρών ή των ημερών εργασίας όπου το κράτος θα προσέλθει να συμπληρώσει το εισόδημα των εργαζομένων. Όπως είπε η Ελλάδα περιμένει να ενεργοποιηθεί η σχετική κοινοτική πρωτοβουλία SURE από την οποία η Ελλάδα περιμένει περίπου 1,5 δις ευρώ .

Τέλος προανήγγειλε ανακοινώσεις μέχρι και το τέλος της εβδομάδας σε ότι αφορά το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Όπως είπε οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι με γνώμονα την προστασία των οικονομικά ευάλωτων νοικοκυριών αλλά παράλληλα θα συντηρείται και η κουλτούρα πληρωμών ώστε να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

https://www.msn.com/el-gr/money/economy/%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%8a%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%81%ce%b1%cf%82-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b8%ce%b1-%ce%b3%cf%85%cf%81%ce%af%cf%83%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%ce%bc%ce%bd%ce%b7%ce%bc%cf%8c%ce%bd%ce%b9%ce%bf/ar-BB13iTeP?ocid=mailsignout

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...