Σάββατο, 12 Μαΐου 2018

HSBC: Στο δρόμο προς την «καθαρή» έξοδο η Ελλάδα

Σε πορεία για «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα εμφανίζεται να είναι η Ελλάδα, όπως σημειώνει η HSBC, σε νέα έκθεσή της για τη χώρα. Αν και θεωρείται απίθανο να υπάρχει χρόνος πλέον για την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ, το σημαντικό εκτιμάται πως είναι η υπογραφή της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους μετά την οριστικοποίηση των μέτρων.
 Η HSBC επισημαίνει την ανάγκη για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, για να αυξηθεί ο ρυθμός ανάπτυξης. Καταγράφει τις εντυπώσεις από τις συναντήσεις με Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκπροσώπους των δανειστών αλλά και
τραπεζών, σημειώνοντας πως στην ατζέντα βρίσκονται τα εξής ζητήματα:
  • ολοκλήρωση της αξιολόγησης
  • ελάφρυνση του χρέους
  • συμμετοχή του ΔΝΤ
  • εποπτεία μετά το πρόγραμμα
Όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση στο Eurogoup της 21ης Ιουνίου, ενώ δεν βλέπει να δημιουργούνται σοβαρά εμπόδια, παρά το γεγονός ότι έχουν κλείσει λίγα από τα 88 προαπαιτούμενα
Η HSBC βλέπει σύγκλιση απόψεων μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ αναφορικά με κάποιες απο τις υποθέσεις για την πορεία του χρέους αλλά συνεχίζουν να διαφωνούν για τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Οι διαφωνίες, εκτιμάται, πως ενδεχομένως να ξεπεραστούν απο το προτεινόμενο γαλλικό σχέδιο που συνδέει τον ρυθμό ανάπτυξης με την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η HSBC εκτιμά ότι θα περιλαμβάνει ένα εμπροσθοβαρές πακέτο με προκαταβολική επιμήκυνση των δανείων και των τόκων τω δανείων του EFSF κατά 10-12 χρόνια, κάτι που θα εξομαλύνει τις πληρωμές, καλύπτοντας τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για πληρωμές ως 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και 20% μακροπρόθεσμα τουλάχιστον με βάση την μακροπρόθεσμη πρόβλεψη της Κομισιόν για ανάπτυξη 1,5%.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, υπάρχουν και άλλα μέτρα που μπορούν να εξεταστούν με χρήση των αδιάθετων πόρων του προγράμματος, όπως η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ που έχουν υψηλό επιτόκιο και η επαναγορά ελληνικών ομολόγων που έχουν υψηλά κουπόνια, π.χ. εκείνα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα SΜP της ΕΚΤ, περίπου 3 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το «γαλλικό κλειδί» για το χρέος, η HSBC αναφέρεται σε ένα ημιαυτόματο μηχανισμό που οι συνομιλητές της εκτιμούν ότι τελικά θα συμφωνηθεί. Με πιθανή την προκαταβολική επέκταση των δανείων του EFSF θα αποκτήσει νόημα από τα μέσα του 2030. Ωστόσο είναι κρίσιμο για την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του ΔΝΤ αλλά και για να διασφαλιστούν μελλοντικοί επενδυτές.
http://www.topontiki.gr/article/272511/hsbc-sto-dromo-pros-tin-kathari-exodo-i-ellada

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος: Η συνείδηση του βουλευτή

Την άνοιξη του 1975, σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις που αφιέρωσε στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος, η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή συζήτη...