Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018

Ένας στους δύο «μη μισθωτούς» δεν εξόφλησε τις εισφορές του

Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Σχεδόν ένας στους δύο «μη μισθωτούς» δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, όπως προκύπτει απ' τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ. Βάσει των 1.155.354 εκκαθαριστικών ειδοποιητηρίων που ανήρτησε ο Φορέας το 47,7% επί του συνόλου των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών θα πρέπει να αποπληρώσει τα υπόλοιπα σε πέντε δόσεις.  Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΗΔΙΚΑ το χρεωστικό υπόλοιπο που καταγράφεται οφείλεται κατά 22,1% στις μερικές καταβολές και κατά 25,6% στο γεγονός ότι ο ασφαλισμένος δεν έχει καταβάλει καθόλου εισφορές.

Την ίδια ώρα σχεδόν ένας στους τρεις «μη μισθωτούς» ασφαλισμένους έχει λαμβάνειν από το Φορέα μετά την αναπροσαρμογή των εισφορών πέρυσι με βάση τα εισοδήματα του 2016. 
Επιπρόσθετα απ' τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής: 
- Το ποσοστό των ασφαλισμένων με μερική ή πλήρη συμμόρφωση έφτασε στο 74,4%.
- Το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο.
- Το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά.
Η εισπραξιμότητα των εισφορών ως προς το εισπραχθέν ποσό, άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε κατά 24% συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.
Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο εργασίας τονίζει ότι τα στατιστικά στοιχεία για την εκκαθάριση των εισφορών του 2017 καταρρίπτουν το «αφήγημα» ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων. Καταρρίπτονται, επίσης και οι ισχυρισμοί ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες. Η εκκαθάριση η οποία έγινε με βάση το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών, τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των ετών 2015 (όταν δεν ήταν γνωστός ο Ν. 4387/2016) και 2016 (όταν τέθηκε σε εφαρμογή ο Ν. 4387/2016) καθώς και τις εισφορές που έχουν καταβληθεί έως και τους πρώτους μήνες του 2018, κατέδειξε ακριβώς τα αντίθετα.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Κ. Αλιβιζάτος: Η συνείδηση του βουλευτή

Την άνοιξη του 1975, σε μία από τις πρώτες συνεδριάσεις που αφιέρωσε στην κατάρτιση του νέου Συντάγματος, η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή συζήτη...