Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Ποιους, και γιατί, ενοχλεί ο Σταύρος Θεοδωράκης

O Κυριάκος Μητσοτάκης διάλεξε χθες το «Βήμα» για να στείλει στον Σταύρο Θεοδωράκη το μήνυμα πως «εάν το Ποτάμι είχε λόγο ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».
Στην ίδια εφημερίδα, ο αρθρογράφος Γιάννης Πρετεντέρης έθεσε το ερώτημα εάν υπάρχει μυστική συμφωνία Τσίπρα – Θεοδωράκη, χαρακτηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον επικεφαλής του Ποταμιού «ανόητο»: «Ουδείς», έγραψε, «μπορεί να προεξοφλήσει ότι υπάρχει συμφωνία… Ούτως ή άλλως στην ελληνική πολιτική η ανοησία αποτελεί συνήθως αυτόνομο μέγεθος. Δεν χρειάζεται να ενταχθεί σε συμφωνίες οιουδήποτε είδους». Μία ημέρα νωρίτερα η εφημερίδα «Παραπολιτικά»
έγραφε επίσης πως «ο Σταύρος απεδείχθη ότι από πολιτική δεν ξέρει πού του πάνε τα τέσσερα» και σήμερα ο εκδότης του «Φιλελεύθερου» - της εφημερίδας που εκφράζει απολύτως την ηγεσία της ΝΔ – κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη να εγκαταλείψει την πολιτική και «να επιστρέψει στην δημοσιογραφία».

Η στοχοποίηση από τη ΝΔ
Τα πυρά της – μετωπικής – επίθεσης είναι άκρως συντονισμένα για να είναι τυχαία. Και τα ερωτήματα που τίθενται έχουν να κάνουν με την σφοδρότητά της και με το γιατί η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να στοχοποιήσει και να αποδομήσει τον Σταύρο Θεοδωράκη και το κόμμα του στην συγκεκριμένη συγκυρία. Με δεδομένο ότι δεν είναι πολύ μακρινό το παρελθόν που η ΝΔ άνοιγε τις πόρτες της για να υποδεχθεί πανηγυρικά απογοητευμένα στελέχη του Ποταμιού, ακόμη και πρώην βουλευτές του – όπως προσφάτως την Κατερίνα Μάρκου – μια πρώτη απάντηση, με ισχυρή δόση κυνισμού, δίνει στο tvxs.gr παλαιός πολιτικός από το Κίνημα Αλλαγής: «Για την ΝΔ», λέει, «δεν έχουν μείνει πια και πολλά να πάρει από το Ποτάμι. Από εδώ και πέρα, μόνον να χάσει έχει από τον Σταύρο».
Για το τι ακριβώς έχει «να χάσει η ΝΔ από τον Σταύρο», στελέχη του Ποταμιού δείχνουν, κατ’΄αρχάς, δύο στοιχεία: Το πρώτο είναι ένας κεντρικός κρίκος στην προσπάθεια να χτιστεί το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο. Και το δεύτερο είναι η προοδευτική ατζέντα του φιλελεύθερου και κεντρώου χώρου – μια ατζέντα που επαγγέλλεται ότι υπηρετεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά το τελευταίο διάστημα φαίνεται να κατοχυρώνει ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Το «αντιΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο
Ως προς το πρώτο, και στρατηγικό για την ΝΔ, σκέλος, το timing της επίθεσης κατά του επικεφαλής του Ποταμιού είναι αποκαλυπτικό. Τα μετωπικά πυρά έρχονται την ώρα που η σύγκρουση εντός του Κινήματος Αλλαγής διαμορφώνει ένα εξαιρετικά εύφλεκτο πολιτικό σκηνικό και που η μάχη για την συγκρότηση συμμαχιών στην βάση του δίπολου «πρόοδος – συντήρηση» κλιμακώνεται.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ήταν εκείνος που αμφισβήτησε πρώτος και δημοσίως το αίτημα Γεννηματά για «εκλογές εδώ και τώρα», ο ίδιος επίσης είναι εκείνος που – κατά την ΝΔ τουλάχιστον – «νομιμοποίησε» τον Αλέξη Τσίπρα συναντώντας τον επί μακρόν δύο φορές για εθνικά θέματα, ο ίδιος ακόμη έχει δηλώσει εξ αρχής ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει λύση για το Μακεδονικό που θα πληροί συγκεκριμένους όρους.
Εν ολίγοις, ο Σταύρος Θεοδωράκης - της τελευταίας περιόδου τουλάχιστον – δεν είναι ο βολικός συνοδοιπόρος στην συγκρότηση του «στρατηγικού» ( ή και «μαύρου», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Αλέξης Τσίπρας) αντιπολιτευτικού μετώπου στο οποίο δείχνει εσχάτως να προσχωρεί και η Φώφη Γεννηματά. Επ’ αυτού, χαρακτηριστικό είναι και το σημερινό άρθρο του εκδότη του «Φιλελεύθερου», όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Η αρχηγός του νέου κόμματος ζήτησε εκλογές… Κι αντί ο Σταύρος να δώσει μία ευκαιρία στην Φώφη να σώσει την παρτίδα της προσπάθειας που μαζί έκαναν, την ναρκοθέτησε. Χωρίς να το θέλει (αν το ήθελε είναι άλλης τάξεως θέμα) υπονόμευσε την Φώφη και έφερε χαμόγελα στο στρατηγείο του Αλέξη Τσίπρα».

Ο «μεταρρυθμιστής» Κυριάκος
Πέραν τούτου, δε, απειλεί και το πολιτικό προφίλ, και μαζί κι ένα κρίσιμο εκλογικό ακροατήριο, του προέδρου της ΝΔ. Την ώρα που ο αυτοπροσδιοριζόμενος ως φιλελεύθερος και μεταρρυθμιστικής Κυριάκος Μητσοτάκης μετατοπίζεται σε όλο και πιο ακραίες συντηρητικές θέσεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίζεται ως ο πραγματικά προοδευτικός εκφραστής του μεσαίου χώρου: Στηρίζει και υπερψηφίζει μέτρα που σηματοδοτούν κοινωνικές τομές, από το σύμφωνο συμβίωσης έως την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια, και παρά την σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση, αποδεικνύεται σταθερός στην φιλελεύθερη προσέγγιση των συναινέσεων σε μείζονα κοινωνικά και εθνικά ζητήματα.
Πρόκειται σίγουρα για μια πολιτική στάση που δεν ευνοεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ούτε τον στόχο του για επαναπροσέγγιση του «μεσαίου» χώρου. Και δεν είναι τυχαίο ότι, μετά την συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ στο «Βήμα», πηγές της Πειραιώς έσπευδαν να προσθέσουν και να διαμηνύσουν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο μοναδικός εκφραστής του μεσαίου χώρου και του μεταρρυθμιστικού κέντρου»…


http://kapistri.blogspot.gr/2018/05/blog-post_935.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Νίκος Ανδρουλάκης: Στις 9 Ιουνίου να αναδειχθεί ισχυρή και σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση

«Πρέπει να αποδοκιμαστεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Πώς αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης το 41% που του έδωσε ο λαός στις εθνικές εκλογές», ...