Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Ετσι μοίραζε τις μίζες η Bayer σε Ελληνες γιατρούς

Χωρίς μίζα δουλειά δεν γίνεται. Αυτό φαίνεται ότι ήταν το... μότο των γερμανικών εταιρειών για τουλάχιστον δύο δεκαετίες στην Ελλάδα, οι οποίες χρησιμοποίησαν τις «ωφέλιμες», όπως τις χαρακτήριζαν πληρωμές, όχι μόνο στην περίπτωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αλλά και στα φάρμακα. Τρανταχτό παράδειγμα η Bayer, η οποία, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο πρώην συνεργάτη της -που έγινε το βαθύ λαρύγγι των αρχών- μοίρασε επί 4 χρόνια τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ σε γιατρούς στην Ελλάδα, για
να προωθούν τα φάρμακά της.
Από το ΣΔΟΕ στο Βερολίνο
Ο Μ.Δ. (τα πλήρη στοιχεία του υπάρχουν στη διάθεση της εφημερίδας) υπήρξε επί μακρόν συνεργάτης της Bayer Ελλάς, παράγοντας έντυπο υλικό διαφήμισης για την προώθηση των προϊόντων της εταιρείας. Οπως ο ίδιος λέει, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας του με τον γερμανικό κολοσσό έφτασε το 2004 τις 700.000 ευρώ, με την Bayer να αποτελεί τον βασικό του πελάτη. Αυτό εκμεταλλεύθηκε, όπως φαίνεται η εταιρεία, για να προχωρήσει στο επόμενο βήμα.
Στα μέσα του 2005, οι υπεύθυνοι της Bayer Ελλάς τού ζήτησαν μέσω της έκδοσης επιπλέον τιμολογίων της εταιρείας του (σ.σ.: εικονικών) να καταβάλλει χρήματα σε γιατρούς που η ίδια θα του γνωστοποιούσε, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα της.
«Ο τρόπος που λειτουργούσε το σύστημα αυτό είχε ως εξής», λέει ο Μ.Δ., ο οποίος είναι ήδη κατηγορούμενος για το αδίκημα της άμεσης συνδρομής σε ενεργητική δωροδοκία. «Μαζί με τα κανονικά τιμολόγιά μου, προσέθετα επιπλέον εργασίες ή προϊόντα, αυξάνοντας έτσι το τελικό ποσό τιμολόγησης. Το ποσό που ήταν επιπλέον αυτού που αντιστοιχούσε στις πραγματικές παρασχεθείσες υπηρεσίες της εταιρείας μου, όφειλα να το καταθέτω εγώ σε λογαριασμούς τρίτων γιατρών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Bayer, ή να το παραδίδω σε υπάλληλο της εταιρείας, προκειμένου να προβαίνει ο ίδιος στις αντίστοιχες καταθέσεις».
Οπως ισχυρίζεται όμως, από αυτό το... βιολί κέρδος είχε μόνο η Bayer, αφού τα δικά του έσοδα φαίνονταν να αυξάνονται ψευδώς, με αποτέλεσμα να πληρώνει μεγαλύτερο φόρο, ενώ εκείνος αναγκαζόταν να καταφεύγει σε τραπεζικό δανεισμό για να καταβάλει τα χρήματα στους γιατρούς, καθώς η Bayer τού εξοφλούσε τα τιμολόγια που εξέδιδε ύστερα από 120 ημέρες.
Μην αντέχοnτας άλλο αυτήν την κατάσταση, άρχισε να πιέζει στις αρχές του 2009 την εταιρεία για αλλαγή πορείας, γνωρίζοντας με βεβαιότητα ότι θα έχανε έναν μεγάλο πελάτη. Η διακοπή της συνεργασίας έγινε το 2010, όταν η Bayer κατάλαβε ότι ο κατηγορούμενος ήταν έτοιμος να μιλήσει. Οπως και έγινε. Τον Σεπτέμβριο του 2010, το «βαθύ λαρύγγι» στέλνει μία ανώνυμη επιστολή στο ΣΔΟΕ για να αρχίσει η έρευνα. «Ζητώ φορολογική ασυλία» έλεγε, «για το παρελθόν και θα παραδώσω όλα τα παραστατικά, καταθέσεις για όλους τους γιατρούς, και ό,τι άλλο ζητηθεί, καθώς και παραστατικά για "ενισχύσεις" συλλόγων». Η έρευνα όμως δεν άνοιξε, και έτσι ο Μ.Δ. έφυγε για το Βερολίνο, όπου στις 11 Μαρτίου του 2011 κατέθεσε μήνυση, καταγγέλλοντας τι συνέβαινε επί 4 ολόκληρα χρόνια.
http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου