Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015

Ντράγκι: Υπάρχει ανάγκη «ανακούφισης» του ελληνικού χρέους

Την εκτίμηση ότι θα πρέπει να υπάρξει μίας μορφής «ανακούφιση» για το ελληνικό χρέος, εφόσον, όμως, η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόσει όλα αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Il Sole 24 Ore».
Ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκε αρκετά συγκρατημένος αλλά δεν δίστασε να στείλει και το απαραίτητο μήνυμα προς την Αθήνα. Απατώντας σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να γίνει – έστω και σταδιακά – αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τόνισε χαρακτηριστικά «Το ελληνικό χρέος είναι
βιώσιμο εάν, πρώτον, η κυβέρνηση θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει του προγράμματος στο οποίο συμφώνησε. Θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εφαρμογής αλλά και την «πατρότητα» του προγράμματος. Δεύτερον, προκειμένου το χρέος να καταστεί βιώσιμο, υπάρχει ανάγκη κάποιας «ανακούφισής» του.
Αυτό πρέπει να γίνει ώστε να εκλείψουν οποιεσδήποτε μελλοντικές ανησυχίες για την βιωσιμότητά του, αλλά θα πρέπει να συμβεί όταν έχουν καλυφθεί όλες οι συνθήκες. Το τι τύπου «ανακούφιση» θα υπάρξει είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβουν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, καθώς αυτών οι προϋπολογισμοί θα επηρεαστούν από την όλη διαδικασία. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να έχει άποψη για το συγκεκριμένο θέμα».
Αναφορικά με την ελληνική κρίση και κατά πόσο έχει επιφέρει αρνητικές συνέπειες για την εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι υπάρχει ανάκτηση της εμπιστοσύνης, καθώς, η ελληνική κυβέρνηση, συνδιαλέγεται με τους εταίρους της.
«Η εμπιστοσύνη έχει ανακτηθεί, πρώτον από την ίδια την ελληνική κυβέρνηση, η οποία σήμερα συζητά με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς υπό το πνεύμα στενής συνεργασίας. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ξεκινήσει σύντομα, μόλις ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της εξέτασής τους. Επίσης, δεν πιστεύω ότι υπήρχε πρόθεση να διαλυθεί η εμπιστοσύνη. Ήταν (σ.σ.: η ελληνική κρίση) ένα ακόμη σοβαρό τεστ το οποίο η Ευρωζώνη κατόρθωσε να το διαχειριστεί και να το ξεπεράσει. Είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά εάν εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλεγόμαστε σήμερα με την ελληνική κυβέρνηση και τον τρόπο που αυτό γίνονταν πριν από πέντε ή έξι μήνες, διαπιστώνουμε μεγάλη διαφορά».
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου