Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Ομπάμα: Η Τουρκία έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα εδάφη της, αλλά «όχι» σε κλιμάκωση

Με διπλωματικές δηλώσεις υπέρ της Τουρκίας αλλά με έμμεσες βολές εναντίον της Ρωσίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην κατάρριψη ρωσικού μαχητικού Su-24 από τουρκικά F-16 – υπό αμφιλεγόμενες συνθήκες κοντά στα τουρκο-συριακά σύνορα – τονίζοντας όμως ότι προτεραιότητα τώρα είναι να διευκολυνθούν οι συνομιλίες μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας και να «αποθαρρυνθεί» κάθε είδους κλιμάκωση της έντασης.
«Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τα εδάφη της και τον εναέριο χώρο της», είπε, ο κ. Ομπάμα, προσθέτοντας όμως ότι ακόμα δεν είναι γνωστές όλες οι πληροφορίες για το
τι συνέβη και ότι θα επικοινωνήσει με τον τούρκο ομόλογό του, Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσα στις επόμενες μέρες.

Προσέθεσε δε με νόημα ότι περιστατικά όπως η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού θα μπορούν να αποφευχθούν πιο εύκολα εάν η ρωσική Αεροπορία εστιάζει τα πυρά της εναντίον των τζιχαντιστών, αντί να επιχειρεί κοντά στα τουρκικά σύνορα και στη ζώνη όπου δρουν άλλες δυνάμεις.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο στο πλευρό του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο κ. Ομπάμα έδωσε όμως ένα διπλωματικό «όχι» στις γαλλικές προτάσεις για εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας εναντίον του ISIS. Αποσαφήνισε ότι όσο η Μόσχα συνεχίζει να χτυπά τη μετριοπαθή αντιπολίτευση και δεν στηρίζει την πολιτική μετάβαση στη νέα εποχή, θα είναι «πολύ δύσκολο» να υπάρξει συνεργασία σε βάθος.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Συρίας, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πρέπει εν τέλει να απομακρυνθεί από την εξουσία, όπως παραδέχτηκε ότι η χώρα είναι «σπασμένη» και ότι η όλη διαδικασία θα είναι «δύσκολη».


Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, ο κ. Ομπάμα επισήμανε πως Γαλλία και ΗΠΑ αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας ότι οι τζιχαντιστές και η «δολοφονική τους ιδεολογία» θα πρέπει να καταστραφούν.

Έστειλε όμως μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πως και η ίδια θα πρέπει να βελτιώσει τα μέτρα ασφαλείας εναντίον της διάχυσης του τζιχαντισμού στο έδαφός της, σημειώνοντας πως οι ευρωπαίοι εταίροι θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ελέγξουν την κίνηση ξένων μαχητών στα εδάφη τους.

«Όταν άνθρωποι μπαίνουν στην Ευρώπη οι πληροφορίες πρέπει να μοιράζονται μεταξύ συνόρων», είπε και ταυτόχρονα κάλεσε δε την Ε.Ε. να εφαρμόσει τα μέτρα που θα επιτρέπουν στις αεροπορικές εταιρείες να μοιράζονται δεδομένα για την ταυτότητα των επιβατών τους.

Μιλώντας εν μέσω φόβων για αύξηση της ξενοφοβίας και του αντι-ισλαμισμού στις ΗΠΑ, ο κ. Ομπάμα υπογράμμισε ότι τέτοιου είδους διακρίσεις δεν πρέπει να γίνουν ανεκτές. «Όλοι μας πρέπει να δείξουμε ότι η Αμερική γίνεται πιο δυνατή από ανθρώπους κάθε πίστης και κάθε υπόβαθρου», είπε.

http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έλληνας γίνεσαι, το παραδέχεται επιτέλους η Νέα Δημοκρατία

Του Θάνου Καμήλαλη Αξίζει ένα «μπράβο» στην κυβέρνηση για τον ακούσιο κοινωνικό συμβολισμό μέσω του σχεδίου να προσφέρει την ελληνική ...