Δεν είχε τα προσδοκόμενα από τον πρωθυπουργό αποτελέσματα συναίνεσης το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών που συνεδρίασε το μεσημέρι του Σαββάτου υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο.
Επισήμως, η ατζέντα περιελάμβανε το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Πρόταση Τσίπρα για δύο επιτροπές
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό μία και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Η πρόταση του πρωθυπουργού είναι αυτές οι επιτροπές να στελεχωθούν από έναν εκπρόσωπο του
κάθε κόμματος.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ είπαν «όχι» και στις δύο επιτροπές. Οσο για το Ποτάμι, κι αυτό με τη σειρά του είναι αρνητικό στην επιτροπή για το ασφαλιστικό, ενώ αφήνει ένα «παράθυρο» όσον αφορά την επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, εφόσον μέσα στο 2016 ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλά έκανε ο Πλακιωτάκης και απέρριψε τις προτάσεις
Κύκλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν ότι συμφωνούν με την απόφαση του Γιάννη Πλακιωτάκη να απορρίψει τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση Επιτροπών για το ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Ειδικά για το ασφαλιστικό σημειώνουν ότι η δημιουργία μιας ακόμη επιτροπής είναι προσχηματική και πως το πρόβλημα είναι γνωστό και πλέον πρέπει να συζητηθεί εκτενώς στη Βουλή μεταξύ των κομμάτων.
Σχετικά με την αναθεώρηση του Συντάγματος συμφωνούν ότι απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις.
«Ο κ. Τσίπρας όμως το θυμήθηκε αργά καθώς με το να μην ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβριο οδήγησε τη χώρα σε εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 και τορπίλισε στην ουσία την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος», προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι.
Συντάσσουν ανακοίνωση για τα σημεία σύγκλισης
Αυτή την ώρα (18:00) συντάσσεται ανακοίνωση με τα σημεία σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών στο ζήτημα του Ασφαλιστικού. Η ανακοίνωση αναμένεται να περιλαμβάνει και τα σημεία σύγκλισης στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και του εκλογικού συστήματος, όπως αυτά διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας σύσκεψης.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληφορορίες, στην ανακοίνωση θα αναφερθούν σε κοινή απόφαση, πλην της Νέας Δημοκρατίας, για νέο εκλογικό νόμο από την υπάρχουσα Βουλή.
Λεβέντης: Μην πετροβολάτε τον Τσίπρα
Ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να «μην πετροβολούν τον Τσίπρα, γιατί ακόμα δεν έχει φυγει το Grexit από το τραπέζι».
Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τεχνοκράτες υπουργούς. Δεν νοείται να μην είναι μέσα σε μια τέτοια κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία».
Επεισόδιο Γεροβασίλη- Κουμουτσάκου
Οταν έκλεισαν οι πόρτες, στις 12:15, προκειμένου να ξεκινήσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, έξω έμειναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Εκεί εκτυλίχθηκε και ένα επεισόδιο ανάμεσα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Γιώργο Κουμουτσάκο.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε στους δημοσιογράφους με ποιες θέσεις προσέρχεται η κυβέρνηση στη συζήτηση- σημειώνοντας πως δεν υπάρχει δεσμευτική ημερομηνία για το ασφαλιστικό και τονίζοντας «για τον εθνικό διάλογο δεν θα ενημερώσουμε την Τρόικα»- όταν παρενέβη ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
«Η δημιουργία κλίματος είναι υπονομευτική. Πρέπει να σεβαστούμε την υπό εξέλιξη διαδικασία, ερχόμαστε για να ακούσουμε», είπε φανερά εκνευρισμένος, ενώ σε εκείνο το σημείο παρενέβη ο Τέρενς Κουίκ, αναφέροντας χαρακτηριστικά- επίσης σε έντονο ύφος- «είναι τραγική αυτή η συμπεριφορά από έναν διπλωμάτη», με τον κ. Κουμουτσάκο να του απαντά «Σε παρακαλώ μην με διακόπτεις».
Η κ. Γεροβασίλη απάντησε ότι ενημέρωνε για τα ήδη εξαγγελθέντα και συμπλήρωσε «Δεν έκανα προσπάθεια χαλιναγώγησης των δημοσιογράφων, δεν είναι αυτός ο ρόλος μου ούτε το επεδίωκα».
Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δύο συνεργάτες του, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η Φώφη Γεννηματά.
Λίγα λεπτά πριν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο επικεφαλής του Ποταμιού έγραψε στο Facebook τώρα μου λένε «Μην τον βοηθάς, μας κορόιδεψε»
Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Θεοδωράκη:
Αμέσως μετά έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Γιάννης Πλακιωτάκης και ακολούθησαν o Βασίλης Λεβέντης και ο Πάνος Καμμένος.
Τελευταίος προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός, με τον Αλέξη Τσίπρα να χαιρετά τους αρχηγούς κομμάτων πριν πάρει τη θέση του στο τραπέζι της συζήτησης. Λίγα λεπτά αργότερα, μπήκε στην αίθουσα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να ξεκινήσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζεται ότι στη διαδικασία δεν μετέχει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς το ΚΚΕ αρνήθηκε να πάρει μέρος στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Χρηστίδης: Ο,τι πρέπει να συζητηθεί, να συζητηθεί στη Βουλή
Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά υπέρ της συναίνεσης, ανέφερε ο Παύλος Χρηστίδης μόλις ξεκίνησε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, προσθέτοντας ότι το κόμμα το επιδίωξε αυτό και το 2010.
«Ο,τι πρόβλημα έχει προκύψει στη χώρα, είναι αποτέλεσμα της 10μηνης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο,τι πρέπει να συζητηθεί, να συζητηθεί στη Βουλή», πρόσθεσε.
Ενωση Κεντρώων: Διαψεύδουμε τα σενάρια προσχώρησης στην κυβέρνηση
«Θέλουμε να υπάρξει μία ελάχιστη συνεννόηση», είπε ο Γιώργος Καρράς, από την πλευρά της Ενωσης Κεντρώων, αλλά πρόσθεσε «διαψεύδω τα σενάρια προσχώρησης στην κυβέρνηση».
http://www.iefimerida.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου