Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Σταθάκης: Την άνοιξη η επιστροφή στην ανάπτυξη


Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι βέβαιη ότι θα επιτευχθεί πριν το καλοκαίρι, ίσως το πρώτο τρίμηνο του 2016 διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης χαρακτηρίζοντας «θετικές όλες τις ενδείξεις για την ανάπτυξη η οποία είχε συμπιεστεί πολύ το τελευταίο διάστημα».
Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπογραμμίζει ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο Τραπεζικό σύστημα με την ολοκλήρωση της ανακαιφαλαιοποίησης έως τα Χριστούγεννα και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.Δηλώνει ότι «οι τράπεζες σήμερα είναι ασφαλέστερες από ό,τι στο παρελθόν» και θεωρεί«εξωπραγματικούς» τους κινδύνους περί κουρέματος καταθέσεων, δεδομένων των εγγυήσεως για τις καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και πληθώρας άλλων ασφαλιστικών δικλίδων που
«εξαναγκάζουν τις τράπεζες να κινούνται εντός αυστηρότερων κανόνων».
Αναφορικά με τα «κόκκινα δάνεια», ο κ.Σταθάκης θεωρεί πολύ σημαντική την ένταξη στο νόμο Κατσέλη και των χρεών προς την εφορία, με τη συμμετοχή μάλιστα και επιχειρηματιών. Επίσης,προκρίνει την ίδρυση δημόσιου φορέα, της Υπηρεσίας Πίστωσης και Πλούτου, ως εργαλείου που θα κρίνει την ικανότητα των δανειοληπτών. Οι τελευταίοι πλέον θα γνωρίζουν απόλυτα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους μέσω των «Κέντρων Ενημέρωσης για τα Χρέη» που θα δημιουργηθούν.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αντιπαρέρχεται τις εκτιμήσεις για «εύθραυστη» πλειοψηφία έναντι των αντιδράσεων που θα προκληθούν κατά την ψήφιση των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι συμπαγής και απόλυτα ασφαλής με σαφή εντολή τετραετίας και ότι σε επιμέρους ζητήματα υα υπάρξουν ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.
Εξάλλου προσθέτει αναφορικά με τα σενάρια για νέα προαπαιτούμενα, που ορισμένοι εταίροι ίσως αξιώσουν, «η συμφωνία είναι απόλυτα σαφής και συγκεκριμένη και «δεν έχει χώρο ούτε για την προσθήκη άλλων θεμάτων ούτε για σημαντικές παρεκκλίσεις».
Τέλος σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους ο υπουργός σημειώνει ότι πρέπει, στο σύνολό του, να καταστεί βιώσιμο προκειμένου να επιστρέψει η χώρα σε κανονικό δανεισμό από της αγορές. Το άμεσο χρέος της περιόδου 2015-2022. έχει διευθετηθεί πρακτικά με την αντικατάσταση του βραχυχρόνιου με μακροχρόνιο χρέος 30ετίας με μειωμένα επιτόκια. Για την περίοδο μετά το 2022 απαιτείται η εφαρμογή όσων «συνιστά το κριτήριο κάθε αναδιάρθρωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...