Τη δέσμευση ότι στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης είναι «η Ελλάδα να αλλάξει θεμελιωδώς μέσα στην τετραετία», ανέλαβε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας το Σάββατο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ανέπτυξε τους βασικούς άξονες διακυβέρνησης, στις οποίες περιλαμβάνονταν και αυστηρές συστάσεις για την αποφυγή λαθών και παραλείψεων.
Βασικός στόχος της κυβέρνησης, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι να εφαρμοστούν όλα όσα προβλέπονται από τη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα όμως, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το παράλληλο πρόγραμμα που έχει εγκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πλέον αδύναμων, ενώ σημείωσε ότι είναι ανάγκη το συντομότερο δυνατόν να βγει η χώρα από την επιτροπεία και να ανακτήσει την
πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές.
Ο πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την εκλογική νίκη, την τέταρτη κατά σειρά, όπως είπε, από τις ευρωεκλογές που είναι ρεκόρ για την Ευρώπη.
Ο ελληνικός λαός, επισήμανε ο κ. Τσίπρας, δικαίωσε με την κρίση και τον «σκληρό και έντιμο αγώνα που δώσαμε για να υπερασπιστούμε το δίκιο του την περίοδο της διαπραγμάτευσης, αλλά και τη δύσκολη επιλογή να προχωρήσουμε σε έναν συμβιβασμό, σε μια συμφωνία με τους εταίρους μας».
Βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού ήταν και πάλι η αντιμετώπιση των σχεδιασμών «της ολιγαρχίας και του πολιτικού κατεστημένου», που «θα είναι απέναντι στη προσπάθειά μας», με τη διαφορά, όπως είπε, ότι «τώρα όμως γνωρίζουν και εκείνοι καλά ότι όταν είναι δεδομένη η επιθυμία του λαού μας για να ξεμπερδεύουμε με το παλιό, κανείς δε μπορεί να μας σταματήσει».
«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την προσπάθειά μας να ανασάνει η δικαιοσύνη και να χτυπηθεί στη ρίζα του το καθεστώς της γενικευμένης διαπλοκής και της διαφθοράς στο δημόσιο βίο και την προσπάθειά μας να απαλλαγούμε από τα πελατειακά δίκτυα του δημόσιου τομέα», σημείωσε ο πρωθυπουργός .
Κάνοντας τη δική του αποτίμηση για τη συμμετοχή του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ο πρώτος στόχος που ήταν η διεθνοποίηση του ζητήματος του χρέους, είχε θετικά αποτελέσματα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προσπάθειά μας ήταν εξαιρετικά αποδοτική».
Το ζήτημα του χρέους δεν είναι ένα απλό αριθμητικό ζήτημα, τόνισε, «καθώς από την επίλυσή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιστροφή της χώρας στην κοινωνική και οικονομική σταθερότητα που αποτελεί την αναγκαία προϋπόθεση για τη δημιουργία ευνοϊκού επενδυτικού περιβάλλοντος».
Στο σημείο αυτό, κάλεσε τη ΝΔ αντί να μεμψιμοιρεί, να συνδράμει στην προσπάθεια της κυβέρνησης, διαφορετικά ας παραμείνει σιωπηλή, «ειδικά αν σκοπεύει να συνεχίσει τη ρητορεία της περί βιωσιμότητας του χρέους».
«Ο δεύτερος στόχος της αποστολής στις ΗΠΑ ήταν να ανοίξουμε από τη δική μας πλευρά το ζήτημα των προσφυγικών ροών», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη οφείλει να δείξει το ανοιχτό ανθρωπιστικό πρόσωπο απέναντι στην κρίση που έχει εκδηλωθεί και να κλείσει την πόρτα στην ακροδεξιά, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία που σηκώνουν κεφάλι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε τα ανοιχτά σημεία της συμφωνίας ώστε να διασφαλίσει η κυβέρνηση:
-την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων με ταυτόχρονη προστασία της πρώτης κατοικίας,
-την υιοθέτηση ισοδυνάμων ώστε να μην εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος,
-την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ώστε να μπει επιτέλους ένας φραγμός στην εργοδοτική αυθαιρεσία, ώστε να μπει τέλος στην κατάσταση εξαίρεσης στην αγορά εργασίας
-τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, με την υιοθέτηση ενός ρεαλιστικού σχεδίου για το άνοιγμα της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, όπως ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες
Ο κ. Τσίπρας αφιέρωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του σε επισημάνεις προς τους υπουργούς και τους βουλευτές, ενώ έκανε σαφή αναφορά για διόρθωση του νόμου που αφήνει «παράθυρα» στην επιστροφή των επίορκων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα.
«Όταν κάνουμε λάθος οφείλουμε να το διορθώνουμε αμέσως, όταν το διαπιστώνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Τόνισε ότι ο «νόμος Μητσοτάκη», που έθετε σε αυτοδίκαιη αργία όποιον αντιμετώπιζε πειθαρχικές διώξεις, πριν καν ληφθούν αποφάσεις από τα πειθαρχικά συμβούλια ή τα δικαστήρια, ήταν κατάπτυστος και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε πολύ καλά που τον κατάργησε.
Ωστόσο, σημείωσε ότι «όταν όμως είδαμε ότι η κατάργησή του ανοίγει παράθυρο να επιστρέψουν στο δημόσιο επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι, που θα έπρεπε όντως να έχουν απομακρυνθεί από την υπηρεσία τους, έπρεπε να παρέμβουμε αποφασιστικά. Πριν μας το υποδείξει ο οποιοσδήποτε».
Λάθη θα γίνονται, είπε ο κ. Τσίπρας, αλλά «το ζητούμενο είναι να τα αντιμετωπίζουμε ριζικά και αποτελεσματικά όταν τα συνειδητοποιούμε».
Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα κυβέρνηση έχει ως βασική προτεραιότητα μέσα στην τετραετία να ανοίξει τα μεγάλα ζητήματα της δημοκρατίας, της συνταγματικής αναθεώρησης, της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, του ριζικού μετασχηματισμού του κράτους, αλλά με τρόπο συντεταγμένο, στον σωστό χρόνο και μετά από σοβαρή διαβούλευση και όχι με δηλώσεις στο πόδι και χωρίς συνεννόηση.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση και η Κοινοβουλευτική Ομάδα, «με οδηγό μας τη συλλογικότητα, την πολιτική συνεννόηση και τη συμμετοχή όλων, οφείλουμε να δημιουργήσουμε μια κοινοβουλευτική ομάδα πρότυπο δημοκρατίας, πρότυπο συλλογικής σκέψης αλλά και δράσης».
http://kartesios.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου