Ολοκληρώθηκε το γεύμα εργασίας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες όπου συζητήθηκε και το θέμα της Ελλάδας.
Ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επιδιωκόμενη συμφωνία με τους δανειστές και τις μεταρρυθμίσεις που προγραμματίζει στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε στήριξη από αρκετούς ξένους ομολόγους του, μεταξύ των οποίων οι Ρέντσι και Φάιμαν, πρωθυπουργός της Ιταλίας και Καγκελάριος της Αυστρίας αντίστοιχα, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης καθώς και ο Βέλγος πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ, ενώ δεν είχαν τοποθετηθεί η Άγγελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ. Κατά των ελληνικών θέσεων τάχθηκε ο Ισπανός πρωθυπουργός κ. Ραχόι.
Στο μεταξύ η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για την προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου επισφραγίστηκε και με συνεννόηση μεταξύ Ντάισελμπλουμ και Τσίπρα σε επικοινωνία που είχαν το πρωί. Για το σκοπό αυτό ο εκπρόσωπος της Ελλάδας Γιώργος Χουλιαράκης στο EuroWorking Group θα παραμείνει στις Βρυξέλλες ως την συνεδρίαση της Δευτέρας. Το ζητούμενο των επαφών μεταξύ των κλιμακίων αυτών θα είναι να αποτυπωθεί στο εισηγητικό κείμενο του Eurogroup η προσπάθεια για μετάβαση από το υφιστάμενο πρόγραμμα στο νέο πρόγραμμα που προτείνει η κυβέρνηση.
Σημειώνεται ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι η σχετική δήλωση Ντάισελμπλουμ ανάλογη του κλίματος της πρωινης συνομιλίας με τον πρωθυπουργό συνιστά σοβαρή (θετική) μετατόπιση της συζήτησης η οποία χθες το βράδυ, όπως αποκαλύπτουν, χαρακτηρίστηκε από απειλητικά μηνύματα ότι αν η Ελλάδα δεν δεχτεί να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν θα υπάρξει διακοπή της χρηματοδότησης.
Με άλλα λόγια, όπως εξηγούσαν τα ίδια πρόσωπα, αίρεται η επιμονή στην απαίτηση να ζητήσει η Ελλάδα τεχνική παράταση, με την πλευρά των εταίρων μετά το ελληνικό "όχι" να επιδεικνύει ευελιξία και διαλλακτικότητα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι προεξοφλείται το θετικό για την Ελλάδα αποτέλεσμα στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Επιπροσθέτως και προκειμένου να καταδείξουν τη μεταστροφή στη στάση των εταίρων, τόνιζαν ότι στην συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα ο Ντάισελμπλουμ σημείωνε ότι εφόσον δεν υπάρχει πολιτική βάση συζήτησης δεν υπάρχει και τεχνική συζήτηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα, σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές αποσυπιέζεται η κατάσταση και δεν υφίσταται το τελεσίγραφο της 28ης Φεβρουαρίου.
Σημειώνεται ότι εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της επικοινωνίας του προέδρου του Eurogroup με τον πρωθυπουργό λέγοντας πως έλληνες αξιωματούχοι θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Ε.Ε., της ΕΚΤ και τον ΔΝΤ. Στη συνάντηση θα αναζητηθεί "ο κοινός τόπος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και του προγράμματος της νέας κυβέρνησης της χώρας".
http://www.topontiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου