Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συμφωνία EastMed

Την ικανοποίηση των ΗΠΑ για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, εξέφρασε με δύο αναρτήσεις στο Twitter το γραφείο ενεργειακών πόρων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, λίγες ώρες μετά την υπογραφές της συμφωνίας για τον EastMed. Στην πρώτη ανάρτηση εκφράζεται η ικανοποίηση και συνδέεται η συνεργασία με την τριμερή συνάντηση του περασμένου Αυγούστου που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των ΗΠΑ. Στη δεύτερη ανάρτηση παρατίθενται οι δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού ότι η συμφωνία προσθέτει στην ασφάλεια και στη σταθερότητα της
περιοχής και δεν στρέφεται εναντίον κανενός.
Στη στήριξη της Ρώμης αναφέρεται εξάλλου η εφημερίδα La Stampa, που σημειώνει ότι «η Ιταλία στηρίζει τη συμφωνία για τον EastMed», που εγείρει «μια πρόκληση για την Τουρκία, η οποία απαιτεί κυριαρχία επί των υδάτων που διασχίζει» ο αγωγός. Αντιθέτως, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, υιοθετώντας τους υψηλούς τόνους της Αγκυρας, σχολίασαν με αρνητικό έως και πολεμοχαρή τρόπο την υπογραφή της συμφωνίας. «Η συμμαχία του κακού ενώθηκε», «Η προβοκάτσια του EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο»,  ήταν, μεταξύ άλλων, μερικά από τα πιο ενδεικτικά σχόλια.
Συγκεκριμένα, το τηλεοπτικό δίκτυο TRT HABER κάνει λόγο για «προβοκάτσια του EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο», την ίδια στιγμή που η εφημερίδα «Σαμπάχ» κάνει λόγο για «συμμαχία του κακού που ενώθηκε». Για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Χουριέτ», τέλος, πρόκειται για μια «τριπλή κίνηση εναντίον της Τουρκίας».
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, ημέρα υπογραφής της συμφωνίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι είχε δηλώσει ότι κάθε σχέδιο που αγνοεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο θα αποτύχει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου