Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Τα Jumbo «κλέβουν» τις Κυριακές μας

Της Ιωάννας Καρδάρα
Ανοιχτά καταστήματα όλες τις μέρες του χρόνου, όπως σε Πρέβεζα και Πιερία, θέλει ο Απόστολος Βακάκης
Τη λειτουργία των καταστημάτων της και τις Κυριακές, τόσο στην Πρέβεζα όσο και στην Πιερία, ανακοίνωσαν πριν λίγες μέρες τα Jumbo του Απόστολου Βακάκη, επιχειρώντας να επεκτείνουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή γαλέρα που ήδη υφίστανται οι εργαζόμενοί τους με εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικά ωράρια και χαμηλούς μισθούς. Συγκεκριμένα, η απόφαση της εταιρείας που αναρτήθηκε στον ιστότοπό της αναφέρει: «Αγαπητοί μας πελάτες, σας ενημερώνουμε ότι από τον Ιανουάριο, όλες τις
Κυριακές, το κατάστημά μας θα είναι ανοιχτό με ωράριο λειτουργίας 11.00-18.00. Ευχαριστούμε πολύ». Μάλιστα, όπως διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης η διοίκηση, εξετάζει την κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων και σε άλλους νομούς, «αρκεί να επιτρέπεται η κυριακάτικη λειτουργία βάσει νόμου και, δεύτερον, να είναι οικονομικά βιώσιμο το εγχείρημα».
Με απλά λόγια, ο Απόστολος Βακάκης για ακόμη μια φορά, πήρε από τους πρώτους την πρωτοβουλία εκ μέρους των εργοδοτών, θέλοντας να επιβάλει τη λειτουργία πανελλαδικά όλων των εμπορικών καταστημάτων για πολύ περισσότερες Κυριακές. Την ίδια στιγμή, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη, η οποία δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου, το Εκπτωτικό Χωριό στα Σπάτα McArthour Glen θα μπορεί να είναι ανοικτό τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι το Νοέμβριο, με το αιτιολογικό ότι «είναι δίπλα στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν καλύτερα τα ζώα».
Με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προβλέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων οκτώ Κυριακές τον χρόνο και προαιρετικά έξι μήνες τον χρόνο στις τουριστικές περιοχές της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως αυτές έχουν καθοριστεί από τον νόμο. Επιπλέον, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη, επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και για τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου, σε όλη τη χώρα (άρθρο 50). Πρόκειται για τον νόμο 4472/2017 που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αποτελεί τη νομιμοποιητική βάση για τη λειτουργία των καταστημάτων Jumbo σε Πιερία (Κατερίνη) και Πρέβεζα όλες τις Κυριακές.
Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις στην Πρέβεζα, καθώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από αντίστοιχες πράξεις και από άλλους εργοδότες στην περιοχή. Σε ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νομού Πρέβεζας ζητά την άμεση αναίρεση της απόφασης. «Ο Σφρίντζερης στο Κανάλι Πρέβεζας την έχει καταργήσει προ πολλού, τα Jumbo έχουν ανακοινώσει ότι θα το κάνουν. Το Lidl είχε βγάλει σημαία με σύνθημα “όλες τις Κυριακές ανοιχτά”, την οποία απέσυρε μετά από λίγες μέρες, ενώ το καλοκαίρι στο ιστορικό κέντρο της πόλης τα μαγαζιά ανοίγουν τις Κυριακές», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Παρέμβαση ιδιωτικών υπαλλήλων-ανέργων Πρέβεζας, ενώ καλεί το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας να πάρει άμεσα πρωτοβουλία για σύσκεψη, ώστε να οργανωθεί η απάντηση στην προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ξάδερφος Κασσελάκη: Ευπρόσδεκτες οι ψήφοι των «Σπαρτιατών», λέει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα των «Σπαρτιατών» για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου, πολλά ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά μ...