Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Για την «οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας» γράφει η Wall Street Journal

Ένα άρθρο για την «αναγέννηση της ελληνικής οικονομίας» δημοσίευσε εχθές η Wall Street Journal, με αναφορές στις περικοπές φόρων και σε άλλα μέτρα της κυβέρνησης που έχουν δώσει ώθηση στο επί χρόνια «βραδυκίνητο» μέλος της ευρωζώνης.
«Δεν θα μαντέψετε ποτέ ποιας ευρωπαϊκής χώρας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε πρόσφατα: Της Ελλάδας. Ναι, της Ελλάδας. Το επί χρόνια βραδυκίνητο μέλος της Ευρωζώνης εδώ και έξι μήνες έχει πετύχει μια αξιοσημείωτη οικονομική στροφή» επισημαίνει το άρθρο της οικονομικής εφημερίδας. Ο οίκος Fitchτην Παρασκευή αναβάθμισε σε BB την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη μήνυμα αισιοδοξίας για την
οικονομία της χώρας και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υπενθυμίζει η WSJ. «Η Ελλάδα βρίσκεται δύο «σκαλοπάτια» μακριά από την επενδυτική βαθμίδα στα μάτια του οίκου Fitch, όμως οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι» συμπληρώνει η εφημερίδα, εξηγώντας ότι η απόδοση των ελληνικών ομολόγων άγγιξε νέο ιστορικό χαμηλό (1,15%) τη Δευτέρα.
«Οι επενδυτές θεωρούν επίσης ότι ο στόχος της Αθήνας για ανάπτυξη 2,8% το 2020 και 3-4% στη συνέχεια είναι ρεαλιστικός» επισημαίνει ακόμα η WSJ, υπενθυμίζοντας το θεαματικό ράλι κατά 49% του Ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2019. Όπως τονίζεται, η εμπιστοσύνη του επιχειρηματικού κόσμου είναι πλέον πολύ υψηλή στην Ελλάδα, ενώ η ανεργία ήταν τον περασμένο Οκτώβρη στο 16,6%, το χαμηλότερο επίπεδό της από το 2011.
«Τα εύσημα ανήκουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρώην σύμβουλο της MCKinsey τον οποίο επέλεξαν για πρωθυπουργό τους τον Ιούλιο οι απηυδισμένοι ψηφοφόροι, μετά από μια δεκαετία αποτυχημένων πειραμάτων με κεντρώα τεχνοκρατία και ριζοσπαστική αριστερά. Ο κ. Μητσοτάκης, επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, δοκιμάζει κάτι διαφορετικό: μεταρρυθμίσεις στην πλευρά της προσφοράς», σημειώνει η WSJ.
Μετά από μια αναφορά στη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από 28% σε 24%, η εφημερίδα υπενθυμίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να εισαγάγει την σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για ξένους επενδυτές που είναι διετεθειμένοι να επιλέξουν την Ελλάδα, ως μόνιμη κατοικία τους. Ο νέος πρωθυπουργός επιπλέον «ξεσκονίζει» σχέδια ιδιωτικοποιήσεων που είχαν μπει «στο ράφι» από τον αριστερό προκάτοχό του, Αλέξη Τσίπρα, προσθέτει η εφημερίδα.
«Η ταχεία ανάπτυξη προσφέρει στην Ελλάδα τις καλύτερες ελπίδες που έχει εδώ και μια δεκαετία να πετύχει ελάφρυνση του χρέους της που αγγίζει το 180% του ΑΕΠ, επιτρέποντας παράλληλα στις τράπεζες να αποδράσουν από το βάρος των «κόκκινων δανείων» που τις κάνει να ασφυκτιούν», σημειώνει το δημοσίευμα.
Όπως προειδοποιεί πάντως ο αρθογράφος, «ακόμη πολλά μπορούν να πάνε στραβά». «Η Ελλάδα είναι εκτεθειμένη στα σκαμπανεβάσματα των πολιτικών του παγκόσμιου εμπορίου στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ και στις επιπτώσεις της διένεξης της ΕΕ με την Βρετανίασχετικά με το εμπόριο στην μετά-Brexit εποχή», σημειώνει η WSJ.
«Οι ψηφοφόροι που ήταν πρόθυμοι την περασμένη χρονιά να δώσουν μια ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να διατηρήσουν τις ελπίδες τους για επαρκές χρονικό διάστημα, προκειμένου να φανούν τα αποτελέσματα όλων των μεταρρυθμίσεων του προγράμματός του, και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να παραμείνει αποφασισμένος», σημειώνει ο αρθρογράφος, κλείνοντας το άρθρο με μία αισιόδοξη νότα: «Οι Έλληνες αποφάσισαν να δώσουν μια ευκαιρία στην ελπίδα, και μέχρι στιγμής ανταμείβονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...