«Είμαστε σε μία περίοδο αλλαγών, η εξωτερική μας πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί στις αλλαγές αυτές και να προσπαθήσουμε σε όλα τα θέματα να έχουμε ενοποιημένη στάση των Ευρωπαίων», δήλωσε ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 Fm», για το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. Σχολιάζοντας την επιστολή στήριξης στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι «και
στο παρελθόν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει στείλει ανάλογες ανακοινώσεις», όμως, «το θέμα δεν είναι μόνο οι ανακοινώσεις», καθώς «είδαμε και τον κ. Τραμπ κατά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη, ήταν πολύ προσεκτικός στα θέματα που αφορούσαν την Τουρκία και πολύ θετικός για τον Πρόεδρο Ερντογάν, ακόμη κι όταν ρωτήθηκε για τον Σουλεϊμανί, που ο ίδιος τον αποκαλεί δολοφόνο και ο κ. Ερντογάν μάρτυρα».
Αναφερόμενος στην τοποθέτηση του γγ του ΝΑΤΟ, Γιένς Στόλτενμπεργκ, στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε πως «ερωτήθηκε επανειλημμένα από ευρωβουλευτές, συντονιστές των πολιτικών ομάδων για τις παραβιάσεις της Τουρκίας», όμως, «δεν είπε μια φορά τη λέξη Τουρκία, όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, και ούτε μια φορά το όνομα Ερντογάν» και «ο μόνος λόγος που ανέφερε την Τουρκία αφορούσε το θέμα της Συρίας».
«Προσπαθούν να κρύψουν τον ελέφαντα από το δωμάτιο [...] διότι παράγει αστάθεια, δεν έχουν τρόπο αντιμετώπισης αυτής της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και γι' αυτό προσπαθούν να μη συζητούν, να αποφεύγουν τη συζήτηση», εκτίμησε.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα να χαράξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική, «που να ενοποιείται με τον ευρωπαϊκό παράγοντα, ώστε να αποφέρει τα μέγιστα οφέλη». «Πρέπει να γίνει στην Τουρκία συνείδηση ότι αν υπάρχει ακραία πρόκληση εναντίον της Ελλάδας ή της Κύπρου, εμείς δεν μπλοφάρουμε, ούτε οι Ευρωπαίοι. Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε και οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι έτοιμοι στο πλευρό μας με ξεκάθαρη τοποθέτηση», επισήμανε, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «όσο εμείς φαινόμαστε αποφασιστικοί και η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική είναι ενοποιημένη στο πλευρό μας, ο Ερντογάν δεν θα κάνει τίποτα».
Σχετικά με τα χαρακτηριστικά, που εκτιμά ότι θα πρέπει να αποκτήσει η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ εξήγησε ότι «το πρώτο είναι η ενιαία στρατηγική για όλα τα θέματα [..] και το δεύτερο είναι να προχωρήσουμε στα θέματα κοινής άμυνας και ασφάλειας [...] να νοιώσει και ο Έλληνας και ο Ανατολικοευρωπαίος ότι δεν χρειάζεται να πληρώνει συνεχώς εξοπλισμούς για να αντιμετωπίζει κοινούς κινδύνους, αλλά να υπάρχει μία ενιαία άμυνα που μπορεί να στείλει ένα μήνυμα σε τρίτες χώρες ότι σε ακραίες καταστάσεις θα υπάρξει μέγιστη αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών».
Αναφορικά, εξάλλου, με την ευρωπαϊκή πολιτική στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη πως «το ότι η Ευρώπη δεν έχει δείξει αλληλεγγύη είναι μισή αλήθεια». «Τα 2,2 δισ. που φτάσανε στη χώρα μας δείχνουν ότι υπήρξε στήριξη σε αυτό το θέμα. Φυσικά υπάρχει το ζήτημα του Δουβλίνου, όπου έχει απόλυτη ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά σε επίπεδο οικονομικών πόρων τα χρήματα που ήλθαν στην Ελλάδα ήταν πάρα πολύ μεγάλα ποσά και αξιοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και κάποιες ΜΚΟ σε κάποιες περιπτώσεις με έναν τρόπο που απαξιώνει την χώρα μας, για αυτό άλλωστε και ένα κομμάτι από αυτά ελέγχεται από τον OLAF για διαφθορά [...] Προφανέστατα το Δουβλίνο τελείωσε και πρέπει να πάμε στην αναθεώρησή του [...] Υπάρχει η βούληση. Αν και τώρα η Ευρώπη δεν τα καταφέρει με την αναθεώρηση του Δουβλίνου θα έχουμε μία πολύ μεγάλη αποτυχία [...] Το να έχουν την ευθύνη η Ελλάδα και η Ιταλία ως πρώτες χώρες υποδοχής είναι άδικο, πρέπει η ευθύνη της απονομής του ασύλου να γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και βεβαίως μετά και η κατανομή των προσφύγων να γίνεται βάσει του ΑΕΠ, των ποσοστών ανεργίας και του πληθυσμού κάθε χώρας για να έχουμε ένα σοβαρό σύστημα. Κι όσοι βεβαίως δεν πάρουν άσυλο, αυτοί να οδηγούνται πίσω στις χώρες τους», πρόσθεσε.
Κληθείς να σχολιάσει την εκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, υπογράμμισε πως «είναι ένας άνθρωπος με προοδευτικό πρόσημο, που μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας, είναι αξιόλογη και στον εργασιακό της βίο έχει προσφέρει, θεωρώ ότι είναι μία θετική επιλογή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου