Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

«Ανοίγουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο και είμαστε δίπλα στους απόδημους Έλληνες»

Ως ένα πρώτο βήμα που θα συμβάλλει στις προσπάθειες της κυβέρνησης να ενώσει όλους τους Έλληνες της διασποράς, χαρακτήρισε το νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με την ελληνοκυπριακή κοινότητα του Λονδίνου, με πρωταρχικό μέλημα την ενίσχυση της συνεργασίας Ελλήνων και Κύπριων, προς όφελος των κοινών τους συμφερόντων στη Μεγάλη Βρετανία. Ο υφυπουργός ο οποίος συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην Ιρλανδία, θα συναντηθεί σήμερα
το βράδυ με τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, Νικήτα, όπως και με ομογενείς που εκπροσωπούν τοπικές κοινότητες και συλλόγους αλλά και απόδημους του επιχειρηματικού χώρου. Σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας στη Βρετανία, Χρίστο Καραολή, μετέφερε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για ενίσχυση της συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και τη λήψη πρωτοβουλιών των δύο πλευρών που θα προωθήσουν τα κοινά συμφέροντα της ομογένειας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Υπάρχουν κοινές προσδοκίες με την ελληνοκυπριακή κοινότητα και μεγάλο πεδίο συνεργασίας επιχειρηματικό, επιστημονικό, κοινά οράματα και συμφέροντα» είπε.
Ο υφυπουργός υπογράμμισε τον διπλό στόχο της κυβέρνησης, αφενός να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την επιστροφή, κυρίως των νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης, αλλά και να στηρίξει την ενότητα όλης της διασποράς, που θα επιλέξει να παραμείνει στις χώρες υποδοχής και εγκατάστασής τους, διευκολύνοντας τις σχέσεις της μητέρας πατρίδας με τους Έλληνες του εξωτερικού, με δράσεις όπως η ενίσχυση με προσωπικό και η απλοποίηση της μηχανοργάνωσης των προξενικών αρχών, η ενίσχυση της εκπαίδευσης για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, οι σχέσεις με τις ανά τον κόσμο ορθόδοξες Αρχιεπισκοπές.
«Για μας η ομογένεια είναι μία. Ο καθένας μπορεί να συνεισφέρει διαφορετικά στην ελληνική κοινωνία. Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε είναι ότι η Ελλάδα είναι εδώ, ανοίγουμε ένα καινούργιο κεφάλαιο, και είμαστε δίπλα στους απόδημους Έλληνες. Και ότι έχουν δικαιώματα στην Ελλάδα, και εμείς τους θέλουμε δίπλα μας, στο καινούργιο ξεκίνημα που κάνει η χώρα. Εκτός γεωγραφικών ορίων, υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα - είναι πάνω από δέκα εκατομμύρια οι Έλληνες του εξωτερικού. Η κάθε κοινότητα έχει διαφορετικό τρόπο αντιμετώπισης. Ειδικά στην Ευρώπη, εξαιτίας του brain drain έχουν φύγει πάνω από 500.000 νέοι Έλληνες την τελευταία δεκαετία. Πολλοί νιώθουν ότι δεν έφυγαν από την Ελλάδα ακόμη και ότι, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, περιμένουν να γυρίσουν πίσω. Όλους αυτούς εμείς πρέπει να τους πούμε ότι αλλάζουμε σιγά σιγά και θέλουμε σε βάθος δύο, τριών, πέντε χρόνων να επιστρέψουν πίσω. Και αν δεν επιστρέψουν και φτιάξουν τελικά τη ζωή τους εδώ, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι εκεί συνέχεια γι' αυτούς» δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ.Βλάσης αναφέρθηκε σε καμπάνια που διαμορφώνεται για να δημιουργηθεί επαφή με όλους τους Έλληνες του εξωτερικού και να χαρτογραφηθεί η παρουσία Ελλήνων επιστημόνων ανά τον κόσμο, με στόχο να φέρουν πίσω στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που έχουν αποκτήσει. «Εκτιμώ ότι ειδικά οι Έλληνες της τελευταίας δεκαετίας που έφυγαν, αν βρουν ανθρώπινες και καλές συνθήκες επαναπατρισμού θα το κάνουν» είπε και προσέθεσε ότι ο απόδημος ελληνισμός του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης, καθώς απορρόφησε τον μεγαλύτερο αριθμό του brain drain στην Ευρώπη, μαζί με αυτόν της Γερμανίας και της Σουηδίας.
Απλούστερες διαδικασίες στα προξενεία - ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης
Γι' αυτούς που θα παραμείνουν στη διασπορά, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει και προωθεί νομοσχέδιο βελτίωσης των συνθηκών στα προξενικά γραφεία, τόσο με προσωπικό όσο και με απλοποίηση των διαδικασιών που αφορούν την έκδοση πιστοποιητικών, ληξιαρχικών πράξεων και του μητρώου, με στόχο να εξυπηρετούνται γρηγορότερα οι απόδημοι Έλληνες.
Σε ό,τι αφορά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση θα επιχειρηθεί, σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, η ελαχιστοποίηση των καθυστερήσεων τοποθετήσεων δασκάλων στα ελληνόγλωσσα σχολεία, αλλά και η προώθηση νέων τρόπων εκμάθησης μέσω του e-learning, ακόμη και η ενίσχυση κοινού πλαισίου συνεργασίας με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.
Ο υφυπουργός εξέφρασε την προσωπική άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ομοσπονδία των ελληνικών κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά διευκρίνισε ότι ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού αφορά αποκλειστικά τις ίδιες και όχι την κυβέρνηση. «Μπορούμε να είμαστε αρωγοί, εάν κάποιοι ζητήσουν τη βοήθειά μας, ωστόσο εκτιμώ ότι οι κοινότητες πρέπει να αυτοοργανώνονται» είπε.
Για τη μετά το Brexit περίοδο, είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να προασπίσει τα συμφέροντα των Ελλήνων στη Βρετανία, αλλά η διαμόρφωση της σχέσης είναι κυρίως υπόθεση μεταξύ ΗΒ και ΕΕ συνολικά και όχι μονομερώς με κάθε χώρας-μέλος.
b>Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού
Ο κ.Βλάσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα, με πολλή δουλειά, θα είναι έτοιμη μέχρι τις επόμενες εκλογές να υλοποιήσει τη συμμετοχή με ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει να είναι έτσι οργανωμένες ώστε να υπάρξουν οι κατά τόπους εκλογικοί αντιπρόσωποι, από τους ίδιους τους Έλληνες της διασποράς. Εκτίμησε δε ότι η μαζική ψήφος τους θα ενδυναμώσει τη θέση τους στη διασπορά και στη χώρα που τους φιλοξενεί.
«Προτιμήσαμε να κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα και έγινε. Με το νόμο εξασφαλίζεται η ψήφος τουλάχιστον του brain drain, δηλαδή των άνω των 500.000 Ελλήνων που φύγανε τη δεκαετία της κρίσης αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων που τα τελευταία 35 χρόνια αθροιστικά περάσανε δυο χρόνια στην Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο βήμα και θεωρώ ότι μέσα από τη διαδικασία της ψήφου των Ελλήνων θα βοηθηθεί πολύ το πώς θα ενώσουμε την ελληνική διασπορά από άκρη σε άκρη της γης. Τονίζω ότι η ψήφος των αποδήμων δεν είναι κομματική, θέλουμε να ψηφίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες στην επόμενη εκλογική διαδικασία, ώστε να στείλουμε το μήνυμα προς όλες τις πολιτικές κατευθύνσεις ότι είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να έχει ο Έλληνας της διασποράς για να μπορέσουμε στο μέλλον να κάνουμε και άλλες τροποποιήσεις, οι οποίες θα είναι βελτιωτικές. Πιστεύω ότι η δυνατή και μαζική ψήφος θα ενδυναμώσει τη θέση των Ελλήνων και στη διασπορά, στη χώρα που τους φιλοξενεί» είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Και η οικονομία μας στη δίνη Τραμπ-Μασκ

Μπορεί το ευρωπαϊκό πολιτικό σύστημα να είναι «χαμένο στη μετάφραση» των μηνυμάτων που εκπέμπουν ταυτόχρονα (και προφανώς συντονισμένα) ο Ελ...