Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Τσαβούσογλου: Ανώριμη η συμπεριφορά της Ελλάδας για τη Λιβύη

Δεν έκρυψε την ενόχληση της Άγκυρας για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα. Κατηγόρησε την Ελλάδα για «στενή οπτική» στο λιβυκό και ισχυρίστηκε πως ενώ η χώρα του θέλει κατάπαυση πυρός στην Λιβύη η Ελλάδα δεν έκανε κάποια προσπάθεια σε αυτή την κατέυθυνση μέχρι σήμερα.

Να ανεβάσει ξανά τους τόνους με την Ελλάδα επιχειρεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με δηλώσεις του από το Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός. Επιχειρώντας να υποβαθμίσει το ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε ότι η «Ελλάδα έρχεται στην επικαιρότητα μόνο για την υπογραφή  της συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιας δικαιοδοσίας ». Κατηγόρησε
μάλιστα την Ελλάδα ότι αξιολογεί με «στενή οπτική» τα πράγματα και είπε ότι η επικαιρότητα στο Βερολίνο «δεν ήταν αυτό».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, χαρακτήρισε θεμιτή την «εκπαιδευτική» παρουσία τουρκικών δυνάμεων στη Λιβύη και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχιστεί. Από την άλλη ισχυρίστηκε ότι η Άγκυρα επιθυμεί κατάπαυση πυρός στη χώρα και κατηγόρησε την Ελλάδα πως δεν έχει κάνει κάποια προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή αλλά και για την επίσκεψη Χαφτάρ στην Αθήνα.

«Όμως εμείς θέλουμε κατάπαυση πυρός στην Λιβύη.  Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έκανε κάποια προσπάθεια για κατάπαυση πυρός; Επίσης η Ελλάδα αντί να καλέσει την νόμιμη – (αναγνωρισμένη) κυβέρνηση,  προτίμησε κάποιον που δεν είναι νόμιμος και αυτό δείχνει ότι είναι λάθος η οπτική της γωνία», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Εκφράζοντας ξανά την ενόχληση της Άγκυρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πρόσκληση της Αθήνας στον λίβυο στρατάρχη έγινε μόνο και μόνο για να φανεί πως είναι κατά του τουρκολιβικού συμφώνου και πως αυτό «δεν είναι ώριμη συμπεριφορά».

«Η μόνη αίτια που κάλεσε (η Ελλάδα) τον Χάφταρ, είναι να δείξει ότι είναι εναντίον της συμφωνίας που υπογράψαμε και δήθεν θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν έχει νόημα. Δεν είναι ώριμη συμπεριφορά».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες γεωτρητικές ενέργειες της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ και κάλεσε την Ελλάδα «να πείσει» την Κυπριακή Δημοκρατία να αλλάξει στάση καθώς «η ανατολική Μεσόγειος ανήκει σε όλους μας».

«Έως σήμερα μαζί με τις χώρες γύρω από την Μεσόγειο, προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία. Αντί αυτό πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι για μοίρασμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τέτοιες εργασίες μαζί τους. Αυτό ο πρόεδρος μας το είπε στον Κο Μητσοτάκη στο Λονδίνο στην σύνοδο κορυφής. Υπάρχει πιο ειλικρινής προσέγγιση; Δυστυχώς τέτοια συμπεριφορά της Ελλάδας δεν λύνει τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και δεν συμβάλει στην Λιβύη», είπε ο κ. Τσαβούσογλου.

https://www.skai.gr/news/world/tsavousoglou-anorimi-i-symperifora-tis-elladas-gia-ti-livyi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...