Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Γ.Γεραπετρίτης: Αν μπει τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην ελληνική υφαλοκρηπίδα θα απαντήσουμε

Σύμφωνα όσα είπε ο κ. Γεραπετρίτης σε ΣΚΑΪ και ANT1, Ο θυμός του Ρ. Τ. Ερντογάν αποδεικνύει ότι τα πράγματα στην τουρκική διπλωματία δεν πηγαίνουν έτσι όπως εκείνος θα ήθελε.

Ερωτηθείς όμως για την παρουσία του «Γιαβούζ» στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, τόνισε ότι, ανεξαρτήτως τουρκικών προθέσεων η ελληνική εθνική άμυνα είναι απολύτως διασφαλισμένη, διαβεβαιώνοντας συγχρόνως τους Έλληνες πολίτες να νιώθουν απολύτως ήσυχοι και ασφαλείς.
Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και έχουν μετέλθει όλων των σεναρίων στην περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας.

Στη συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι» είπε για το ίδιο θέμα, ότι θα υπάρξει κλιμακωτή αντίδραση του Πολεμικού Ναυτικού με βάση τους κανόνες της διεθνούς νομιμότητας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, έχει πει ο πρωθυπουργός. Τα ζητήματα κυριαρχίας δεν επιτρέπουν καμιά εθνική παραχώρηση, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας.

“Θα κάνουμε ότι χρειάζεται για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”

Επικαλέστηκε δε (στον Αντ1) τις κοινές ναυτικές ασκήσεις Ελλάδας και Γαλλίας, στα νότια της Κρήτης, με την παρουσία, μάλιστα, του αεροπλανοφόρου “Charles de Gaulle”. Έχουμε έτοιμο -σημείωσε εμφατικά ο υπουργός Επικρατείας- ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση του χαμηλότερου από αυτά.

Η Ελλάδα εξάλλου, διαθέτει δύο μεγάλα «όπλα», παρατήρησε ακόμη: τη δυνατότητα να αντιλέξει στην Ε.Ε. οποιαδήποτε λύση είναι αντίθετη στα εθνικά της συμφέροντα, και είναι σε άμεση συναλλαγή με την προϊούσα κυβέρνηση της Λιβύης (σ.σ. του Χαλίφα Χάφταρ), έτσι ώστε να υπάρξει οριοθέτηση μεταξύ των δύο χωρών αγνοώντας και καταγγέλλοντας το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

“Δεν φαίνεται ακόμα να υπάρχει απτό αποτέλεσμα για την Λιβύη”

Ερωτηθείς για τη Διάσκεψη του Βερολίνου, ο υπουργός Επικρατείας χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία, δεν φαίνεται να υπάρχει όμως -συμπλήρωσε- κάποιο άμεσο, απτό αποτέλεσμα. Ήταν, όπως επιχειρηματολόγησε σχετικά, περισσότερο δήλωση βούλησης εκ μέρους των συμμετεχόντων για κάποια κρίσιμα αλλά μάλλον αυτονόητα ζητήματα: κατάπαυση του πυρός, τήρηση εμπάργκο όπλων, αποστρατιωτικοποίηση πολιτικοφυλακών, μη ανάμιξη ξένων στρατευμάτων.

Στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι», ο Γ. Γεραπετρίτης τόνισε επίσης ότι η ελληνική διπλωματία έχει λόγο και έχει αποκτήσει ευρύτατα ερείσματα. Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δε θα δεχθεί τετελεσμένα, επεσήμανε εξάλλου, σύμφωνα με το skai.gr.

Και, ειδικότερα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ το επόμενο διάστημα θα συμμετέχουν και χώρες που δεν έλαβαν μέρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...