Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Πίσω από τις φωτιές στον Αμαζόνιο και την Αυστραλία είναι ο καπιταλισμός

Περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ζώα δεν θα μπορέσουν να ζήσουν πάνω από μία εβδομάδα το 2020 στην Αυστραλία λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς. Μετά τον Αμαζόνιο το καλοκαίρι του 2019, αυτές είναι οι πιο καταστροφικές φωτιές. Από την άλλη, τα πλαστικά μας απορρίμματα συνεχίζουν να αφανίζουν τα υδρόβια ζώα που πεθαίνουν από ασφυξία, καταπίνοντας τις βρωμιές μας.
Ο μεγαλύτερος εχθρός της χερσαίας βιοποικιλότητας τους τελευταίους έξι μήνες είναι η φωτιά. Το 2018 η Camp Fire, η πιο θανατηφόρα πυρκαγιά στην Καλιφόρνια είχε καταστρέψει 60 χιλιάδες εκτάρια δάσους και κόστισε 85 ανθρώπινες ζωές. Το καλοκαίρι του 2019 ολόκληρος ο κόσμος είδε την πυρκαγιά
περίπου 900.000 εκταρίων δάσους στον Αμαζόνιο και περισσότερες από 700.000 πυρκαγιές στο δάσος του Κονγκό, το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος, όπου η Greenpeace ανακάλυψε 15 εκατομμύρια εκτάρια που είναι αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης. Σημειώνουμε ότι και στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου οι τεράστιες πυρκαγιές του καλοκαιριού ήταν αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας και συγκεκριμένα της καύσης του δάσους από τους μεγαλογαιοκτήμονες και τους μεγαλοκτηνοτρόφους που έτσι επέκτειναν τις εκμεταλλεύσεις τους με την άδεια και προτροπή (χάριν της… ανάπτυξης) του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζ. Μπολσονάρου. Θυμίζουμε ότι ακροδεξιός Ευαγγελιστής είναι και ο νυν πρωθυπουργός της Αυστραλίας, που θυσιάζει το περιβάλλον για χάρη της οικονομικής υπερεκμετάλλευσης, όπως κάνει και ο ομοϊδεάτης του Ντ. Τραμπ.
Η πέμπτη έκθεση που συντάχθηκε το 2018 από τον Οργανισμό Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) και το Αυστραλιανό Γραφείο Μετεωρολογίας, σημειώνει τη ζοφερή εικόνα της σημερινής κλιματικής αλλαγής στην Αυστραλία. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, το κλίμα της Αυστραλίας έχει θερμανθεί περισσότερο από 1° C από το 1910, προκαλώντας αύξηση της συχνότητας των ακραίων θερμικών συμβάντων, ενώ και οι θάλασσες στην Αυστραλία έχουν θερμανθεί κατά περίπου 1° C, συμβάλλοντας σε μεγαλύτερα και συχνότερα θαλάσσια κύματα καύσωνα.
Φωτιά στο δάσος, φυσικό φαινόμενο ή ανθρώπινη δραστηριότητα;
Η ανθρώπινη δράση είναι η βάση όλων των οικολογικών καταστροφών. Τα δάση δεν έχουν πλέον αρκετό χρόνο για φυσική αναγέννηση λόγω της αυξημένου ρυθμού εκμετάλλευσης στην οποία ωθεί η τάση για όλο και μεγαλύτερο κέρδος. Ο καπιταλισμός είναι η αιτία.
Ο κόσμος, όπως γνωρίζουμε, είναι ένας υπερ-καπιταλιστικός κόσμος, ένας κόσμος μεγάλων αναταραχών, όπου τα είδη που επιβιώνουν είναι αυτά που προσαρμόζονται καλύτερα στην αλλαγή (Δαρβίνος). Πέρασε εκείνη η εποχή, όπου η πρόοδος σε έκανε να θέλεις να ζήσεις, δίνοντας ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο. Την ελπίδα έχει διαδεχθεί η ανησυχία για την εξάντληση των πόρων. Είναι αδύνατο η ανθρωπότητα να επιβιώσει χωρίς δέντρα, ειδικά υπό τις τρέχουσες συνθήκες, επειδή περιλαμβάνει την εξεύρεση μιας ανεξάντλητης ενέργειας ικανής να απορροφήσει την ίδια ποσότητα CΟ2, ρυθμίζοντας τον κύκλο του νερού και παρέχοντας την απαραίτητη υγρασία για την επιβίωση ορισμένων ειδών και ακόμη και της γεωργίας. Επίσης, η ασθένεια είναι ένας από τους χειρότερους εχθρούς της ζωής,
Είμαστε μέρος αυτής της γενιάς, ίσως η τελευταία, η οποία μπορεί ακόμα να κάνει τη διαφορά. Ακόμα κι αν τα γεωπολιτικά νέα που κυριαρχούν και αφορούν στην απειλή ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου φαίνεται να κατέχουν την πρωτοκαθεδρία στις ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης, η περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και η καταστροφή της βιοποικιλότητας θα σημάνουν πολλές περισσότερες απώλειες, εξαιτίας της παράλογης αδιαφορίας μας. Πέρα από κάθε συλλογική υστερία, δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να δράσουμε γιατί η τρέχουσα οικολογική κρίση σύντομα δεν θα αφήσει σε κανέναν την επιλογή να την αγνοήσει.
Πληροφορίες από άρθρο του Yves-Landry Kouamé

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Έσπασαν το ρεκόρ του 2008 τα ακίνητα στην Αττική - 90% Ακριβότερα από ό,τι το 2017

Σχεδόν 90% ακριβότερα από ό,τι το 2017, είναι σήμερα τα ακίνητα στην Αττική. Υπενθυμίζουμε το 2017 ήταν η χρονιά  όταν ξεκίνησε η ανάκαμψη τ...