Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Αλλαγή τακτικής από το Κίνημα Αλλαγής

Αλλαγή... πλεύσης για το Κίνημα Αλλαγής, που έχει αρχίσει να ανοίγει μέτωπα με την κυβέρνηση για την παραμικρή επιλογή της. Λαμπρή εξαίρεση η στήριξη της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Προεδρία της Δημοκρατίας στο πρόσωπο της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, που παραμένει όμως... εξαίρεση.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η ίδια η Φώφη Γεννηματά συνηθίζει πλέον να βγάζει προσωπικές ανακοινώσεις, κατά της κυβέρνησης, με αφορμή πολιτικές της πρωτοβουλίες, από τον νόμο για τα κολέγια, ως τον εκλογικό νόμο κ.ο.κ. Η καταψήφιση αργότερα, από
σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ακόμα και αν υπάρχουν επιμέρους διαφωνίες, έρχεται μόνο ως το επιστέγασμα μίας απόφασης που έχει ληφθεί πλειοψηφικά στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη. Την ίδια ώρα, το Κίνημα Αλλαγής δεν σταματά τις επιθέσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την κατάσταση στην αγορά εργασίας και τα εργασιακά, ενώ το ίδιο κάνει στην Οικονομία και το Μεταναστευτικό – Προσφυγικό, δύο βασικούς τομείς για την χώρα στην παρούσα συγκυρία, όπου στην Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί η άποψη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είτε βαδίζει στα χνάρια των προκατόχων της, είτε έχει απολύτως αποτύχει.
Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή τακτικής εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής, αν και λογική, δεδομένου ότι η ΝΔ πλέον είναι κυβέρνηση και ως αντιπολιτευόμενο κόμμα δεν μπορεί παρά να ασκεί σκληρή κριτική στις επιλογές της, σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή της στρατηγικής των ίσων αποστάσεων από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που επικράτησε στο παρελθόν, δημιουργώντας μάλιστα διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος. Αυτό πάντως, δεν σημαίνει ότι η Χαριλάου Τρικούπη εγκαταλείπει την επιλογή της αυτόνομης πορείας, που αποτελεί εξάλλου συνεδριακή απόφαση, αλλά φέρει και την προσωπική υπογραφή της Φώφης Γεννηματά.
Από την άλλη, το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συνεπή τοποθέτηση μετά την καταψήφιση του εκλογικού νόμου της ΝΔ, δεν μπορεί παρά να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στο Μέγαρο Μαξίμου. Και αυτό διότι επηρεάζει σαφώς τον σχεδιασμό για ‘διπλές εκλογές’ στον βαθμό που αυτός υπάρχει πίσω από τις επιλογές της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...