Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2016

Η Κουμουνδούρου σε νευρική κρίση

Του Δημήτρη Τζιαντζή
«Σ’ ένα πολιορκημένο φρούριο, η διαφωνία είναι προδοσία», είχε γράψει σε παλιότερο άρθρο ο αυλοκόλακας του Αλέξη Τσίπρα Χάρρυ Κλυνν, εξαπολύοντας βρισιές και κατάρες σε όσους τολμούν και αμφισβητούν τις μνημονιακές επιλογές της κυβέρνησης.
«Έχουμε πόλεμο και η Αριστερά ξέρει να πολεμάει», έγραψε την Τετάρτη το βράδυ στο φέισμπουκ ο υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης σχολιάζοντας την απόφαση-κόλαφο για την κυβέρνηση του ΣτΕ, με την οποία κρίνει αντισυνταγματική τη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών. Η απόφαση του ΣτΕ από τη μια πλευρά αποτελεί βαρύτατη ήττα που υπό άλλες συνθήκες θα οδηγούσε στην παραίτηση της κυβέρνησης, όμως από
την άλλη ενισχύει την ηγετική ομάδα και δίνει εύσχημο άλλοθι στην αφήγηση της Κουμουνδούρου ότι «παλέψαμε αλλά ηττηθήκαμε».
Έτσι, σύμφωνα με την ‘Ολγα Γεροβασίλη, η δικαστική ήττα της κυβέρνησης και η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης ανοίγει τον ασκό του Αιόλου και ακυρώνει όλες τις κοινωνικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών, εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών!
Προφανώς αυτό το επιχείρημα θα χρησιμοποιηθεί και στο μέλλον για να δικαιολογηθεί η αθέτηση υποσχέσεων, όπως η προοπτική επιστροφής της 13ης σύνταξης το 2017 «εάν επιτευχθούν οι ι δημοσιονομικοί στόχοι»: «Είδατε; Θέλαμε,  αλλά δεν μας άφησαν».
Λίγες μέρες πριν, στις εσωκομματικές εκλογές για το Πολιτικό Συμβούλιο, η Όλγα Γεροβασίλη, προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, όπως και ο Αριστείδης Μπαλτάς έμειναν εκτός του κορυφαίου οργάνου, παρά τη σχετική συμφωνία μεταξύ των τάσεων, προκαλώντας την έντονη ενόχληση της ηγετικής ομάδας. Και όμως, μετά τις απίθανες δηλώσεις Γεροβασίλη καμία εσωκομματική πτέρυγα του ι ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο «53+», ούτε η δεξιόστροφη πλατφόρμα 2010 δεν ψέλλισαν λέξη κριτικής για τα λογικά άλματα της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό γιατί σε περίοδο κρίσης, όταν το διακύβευμα είναι η παραμονή στην εξουσία όλοι συσπειρώνονται πίσω από τον άνθρωπο που πιστεύουν ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη συνέχειά της. Η Ρένα Δούρου είπε ότι οι τάσεις πρέπει να αυτοδιαλύονται αμέσως μετά το συνέδριο και όπως τόνισε με νόημα «το κόμμα-κράτος, το παντοδύναμο κόμμα, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του». Παρά τις διακηρύξεις ενάντια στον κατακερματισμό και τα πολλαπλά κέντρα λήψης αποφάσεων, ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να σπάσει το κορυφαίο όργανο του κόμματος σε δύο διαφορετικά.
Το Πολιτικό Συμβούλιο που θα είναι υπεύθυνο για τις σχέσεις κόμματος-κυβέρνησης και το Εκτελεστικό Συμβούλιο που θα είναι καθαρά κομματικό. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα για τα τακτικά και έκτακτα θέματα της κυβερνητικής ατζέντας, ενώ παράλληλα θα καθορίζει και την επικοινωνιακή γραμμή της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε ιδιαίτερα η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μη συμπεριλάβει στην εισήγησή του για το νέο αναβαθμισμένο Πολιτικό Συμβούλιο τον πρώην στενό συνεργάτη του, τον υπουργό Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλετη, μετά την – κόντρα του τελευταίου με το Μαξίμου για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Ο Πάνος Σκουρλέτης  είπε ότι «δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι αυτό το πρόγραμμα βγαίνει» και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να ειπωθεί στον ελληνικό λαό που εκτιμά την ειλικρίνεια.
Οι «53» έσπευσαν να πάρουν θέση στη σύγκρουση για τις ιδιωτικοποιήσεις  τασσόμενοι στο πλευρό του υπουργού Περιβάλλοντος με κείμενο που τιτλοφορείται: «Γιατί ο Σκουρλέτης έχει δίκιο».
Η μάχη και η αντίσταση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις στην ενέργεια αναγορεύεται νέα Μεγάλη Ιδέα του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ». Ωστόσο και αυτή η μάχη αποδείχτηκε ότι τελικά είχε κοντά ποδάρια.
Παρά τις κορόνες, ο Πάνος Σκουρλέτης τελικά υπέγραψε το ξεπούλημα του 17% των μετοχών της ΔΕΗ με την οποία διαφωνεί έντονα. Με τη σχετική απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου, εγκρίνεται το επιχειρησιακό πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ. Αλλωστε, στην πρόσφατη συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τους θεσμούς παρατηρήθηκε «σύμπτωση απόψεων» και τονίστηκε ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεων βρίσκεται «σε καλό δρόμο, χωρίς ουσιαστικές εκκρεμότητες ή αντιθέσεις». Όπως σχολίασε σε συνέντευξη του ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης: «Είμαστε καταδικασμένοι να πορευόμαστε ανάμεσα σε αντιφάσεις».
https://eleutheriellada.wordpress.com/2016/10/31/%CE%B7-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%B5-%CE%BD%CE%B5%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7/#more-84238

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...