Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Χωρίς την «στήριξη» των ΑΝΕΛ θα ανεγερθεί το τέμενος στον Βοτανικό

"Ρήγμα" στους “αρμούς” της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφερε η ανέγερση τεμένους στην Αθήνα. Η συζήτηση και η ψήφιση στην Ολομέλεια της διάταξης, η οποία προβλέπει την επιτάχυνση της διαδικασίας κατασκευής του, κατέδειξε, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές κατά το παρελθόν, τις διαφορές που χωρίζουν τους κυβερνητικούς εταίρους.
Οι ΑΝΕΛ διαφοροποιήθηκαν από την κεντρική γραμμή της κυβέρνησης και καταψήφισαν το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου ωστόσο αυτό “πέρασε” με τις ψήφους της αντιπολίτευσης. Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Χρυσή Αυγή, και ψήφισαν 230 βουλευτές, η διάταξη για το τέμενος έτυχε ευρείας πλειοψηφίας καθώς συγκέντρωσε 206 “ναι” (από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,
ΚΚΕ, Ποτάμι, Ένωση Κεντρώων) και 24 “όχι”, ενώ το καταψήφισε και η Χρυσή Αυγή. Το νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο περιελάμβανε το άρθρο για το τέμενος, συγκέντρωσε επί της αρχής 210 “ναι” και 20 “όχι”.
Αν και ήταν γνωστό ότι οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν το άρθρο για την ανέγερση τεμένους στον Βοτανικό (όπως δήλωσαν στην αρμόδια επιτροπή) οι τοποθετήσεις τόσο του Νίκου Φίλη εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του Γιώργου Λαζαρίδη εκ μέρους των ΑΝΕΛ έδειξαν το “δύσκολο” της συγκυβέρνησης.
Ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι “αν δεν θέλουμε να έχουμε τα προβλήματα της Γαλλίας και του Βελγίου, ας μην επαναλάβουμε τα λάθη τους», υπερασπιζόμενος την απόφαση για την ανέγερση τεμένους. Ο υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε ως “ντροπή για την χώρα” την ύπαρξη άτυπων τζαμιών και πως αυτά αποτελούν “κίνδυνο για την χώρα”, τονίζοντας ότι το τέμενος στον Βοτανικό αποτελεί το πρώτο βήμα καθώς “έχουμε δώσει άδεια για τη νόμιμη λειτουργία τεσσάρων τζαμιών, που λειτουργούσαν άτυπα”.
Από την πλευρά του ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης στην τοποθέτηση του προσπάθησε να εξηγήσει “γιατί” το κόμμα του καταψηφίζει την επίμαχη διάταξη, απόφαση η οποία έρχεται σε διάσταση με την κεντρική κυβερνητική γραμμή. Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ τόνισε πως “έχουμε τις ίδιες απόψεις από την πρώτη φορά που ήρθε το ζήτημα στη Βουλή. Η θεση μας δεν είναι τωρινή για το τέμενος”. Υποστήριξε ωστόσο ότι αυτή η στάση δεν φέρνει προβλήματα στην κυβέρνηση καθώς, όπως είπε, “η στάση μας δείχνει ότι η συνεργασία μας είναι υγιής. Δεν ταυτιζόμαστε, συνεργαζόμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...