Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Διεκδίκηση αυτονόητων

Με τη δεύτερη αξιολόγηση προ των πυλών, ένα σκληρό φορολογικό πρόγραμμα προς εφαρμογή και τα περιθώρια για προγραμματικές πρωτοβουλίες από την πλευρά της κυβέρνησης οριακές, η αναθέρμανση του θέματος των γερμανικών επανορθώσεων έμοιαζε σχεδόν δεδομένη. 
Ο κυβερνητικός σχεδιασμός έβαλε στο επίκεντρο το θέμα έναν μήνα μετά τη συζήτηση για το πολιτικό σκηνικό και την καθιέρωση ενός συστήματος απλής αναλογικής. Ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του σχεδιάζουν να διατηρήσουν για καιρό στην επικαιρότητα το θέμα, δηλώνοντας ότι δεν
πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, αλλά για υλοποίηση μιας ακόμη δέσμευσης του ΣΥΡΙΖΑ προς τους πολίτες. Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής, η μάχη κατά της διαπλοκής με πολιορκητικό κριό την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών και το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων αποτελούν ένα τρίπτυχο πολιτικών πρωτοβουλιών που μπορούν να αντιπαρατεθούν στη μνημονιακή οικονομική πολιτική σε μια επιχείρηση διαφοροποίησης από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το ηγετικό επιτελείο της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ούτε για μια προσπάθεια να τιναχτούν οι ελληνογερμανικές σχέσεις στον αέρα με την αναθέρμανση του θέματος, επιχειρούν να δείξουν: 
  • ότι συγκροτούν μια ριζοσπαστική κυβέρνηση με συγκεκριμένη ατζέντα που μπορεί να προχωρήσει με τόλμη πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να γίνουν σεβαστές και δεν έχουν αφομοιωθεί από τον κυβερνητισμό ούτε έχουν μεταλλαχτεί από τον οδυνηρό συμβιβασμό του περσινού Ιουλίου,
  • ότι διαθέτουν πολιτική δύναμη και διπλωματικά αποθέματα προκειμένου να κατορθώσουν να φέρουν τη γερμανική πλευρά, που αρνείται την ύπαρξη του θέματος, στο τραπέζι του διαλόγου,
  • οτι δεν ξεχνούν καθοριστικές δικές τους προγραμματικές δεσμεύσεις,
  • ότι μπορούν να επανακαθορίσουν την κλονισμένη σχέση τους με τις κοινωνικές δυνάμεις που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015,
  • ότι δύνανται να ξανασυναντηθούν με πολίτες που φλερτάρουν με διασπαστικές του ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις, οι οποίες κινούνται αριστερότερά του,
  • και, στο εσωτερικό του κόμματος και εν όψει του Συνεδρίου (13 Οκτωβρίου), ότι δύο χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας δεν έχουν απολέσει τον ριζοσπαστισμό και δεν απεμπολούν την αριστερή ατζέντα τους. 
Η κυβέρνηση, επίσης, επιθυμεί να θέσει το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων ως ζήτημα που κλείνει πληγές στη σύγχρονη ευρωπαϊκή Ιστορία και μπορεί να λειτουργήσει προωθητικά στην προσπάθεια επανεκκίνησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ο πρωθυπουργός, που έθεσε το θέμα μέσα στην εορταστική ραστώνη του Δεκαπενταύγουστου από το μαρτυρικό Κομμένο Άρτας, υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτικός στην ανακίνηση του θέματος.
«Η Ελλάδα θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό, πρωτίστως, και σε νομικό επίπεδο προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος» είπε χαρακτηριστικά, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το θέμα θα τεθεί εκ νέου στο ανώτατο πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά χωρίς να υπονοεί ότι θα υπάρξουν τετελεσμένα που θα δημιουργήσουν σοβαρή εμπλοκή στις ελληνογερμανικές σχέσεις. 
«Η Ελλάδα δεν ξεχνά την Ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί έμπρακτη αναγνώρισή τους από τη γερμανική κυβέρνηση, έστω και με καθυστέρηση 73 ετών» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τρόπος που τίθεται το θέμα επιχειρεί να το αποσυνδέσει από μια κυνική και οικονομικίστικη προσέγγιση. 
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που σε ευθεία συνεννόηση με τον πρωθυπουργό έχει αναλάβει να διατηρήσει στην επιφάνεια πολιτικά το θέμα, μιλώντας στην ΕΤ-1 αναφέρθηκε στην περίφημη φράση του Μανώλη Γλέζου «έστω και ένα ευρώ» επισημαίνοντας ότι το ζήτημα είναι πρωτίστως ηθικό, νομικό, ιστορικό, πολιτικό και μετά οικονομικό. Ο ίδιος δεν απέκλεισε εναλλακτικούς τρόπους συμβολής της γερμανικής πλευράς ώστε να κλείσουν οι πληγές μέσα από επενδύσεις, υποδομές, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλα τέτοια αντισταθμιστικά οφέλη. 
Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι, μπορεί διπλωματικά και πολιτικά οι εκπρόσωποι των χριστιανοδημοκρατών και των σοσιαλδημοκρατών να εμφανίζονται άκαμπτοι ότι δεν υπάρχει ζήτημα και να δηλώνουν πως όλες οι απαιτήσεις έχουν παραγραφεί, αλλά στο εσωτερικό της Γερμανίας, τόσο στο πλαίσιο του αριστερού κόμματος Die Linke όσο και σε επίπεδο πανεπιστημιακών, ερευνητικών ινστιτούτων και ιδρυμάτων, γίνεται μεγάλη συζήτηση, η οποία μοιάζει να έχει απήχηση σε μια μερίδα της γερμανικής κοινωνίας. 
Σε άρθρο στη «Real News» της Κυριακής ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι η άρνηση του Βερολίνου να υπάρξει συνολική συμφωνία για τις γερμανικές επανορθώσεις «συντηρεί μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που υπονομεύει ευθέως την όποια εταιρική σχέση στο πλαίσιο της Ε.Ε. αλλά και τις διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Μάλιστα, τόνισε πως τα βήματα διεκδίκησης που προτείνει το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής πρέπει να υλοποιηθούν γρήγορα. Εκτίμησε ακόμη πως σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η πρόταση της γερμανικής Αριστεράς για δημιουργία κοινής κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το θέμα. Κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν ότι, αν το γερμανικό Κοινοβούλιο δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, δεν έχει παρά να εγκρίνει τη σύσταση μιας κοινής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα αναλύσει εξονυχιστικά το θέμα από κάθε πτυχή και θα κληθούν όλοι να λάβουν θέση βάσει των στοιχείων που υπάρχουν. 
Μιλώντας στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, ο Νίκος Βούτσης επισήμανε ότι προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα γίνει η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, πάνω στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, προκειμένου να γίνει πόρισμα της ελληνικής Βουλής. Στη συνέχεια θα πρέπει να περάσει η πρωτοβουλία στα χέρια της κυβέρνησης, αφού, όπως είπε ο πρόεδρος της Βουλής, θα γίνουν προσπάθειες να μεταφερθεί το ζήτημα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με συγκεκριμένα ταξίδια και παρεμβάσεις, ενώ εκτίμησε ότι το πόρισμα θα λάβει την ψήφο της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Η πορεία λοιπόν δείχνει ότι η κυβέρνηση θέλει να αφήσει ανοιχτό το ζήτημα το επόμενο διάστημα, να βαδίζει παράλληλα με την οδυνηρή δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος που έχει συνάψει με τους δανειστές… 
http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...