Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Τα νέα σενάρια καταστροφολογίας και η πραγματικότητα

Γράφει η Αμαλία Κάτζου - Δημοσιογράφος 
«Φρέσκα» σενάρια περί πρόωρων εκλογών, απαισιόδοξες προβλέψεις για τις ιδιωτικοποιήσεις με αφορμή το Ελληνικό και διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού δημιουργούν εκ νέου ένα παζλ καταστροφολογίας, το οποίο αναπαράγεται από συγκεκριμένους κύκλους, με βασικό στόχο να επανέλθει η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της χώρας.
Εν μέσω της κορύφωσης των θερινών διακοπών, συγκεκριμένα κέντρα καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας, επιμένοντας πως βασικά ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, φαίνεται να τινάζονται στον αέρα και την ίδια ώρα πως ήδη εκδηλώνονται αντιρρήσεις επί θεμάτων που αφορούν τη δεύτερη αξιολόγηση. Και παρά τις
ανακοινώσεις της κυβέρνησης ότι η επένδυση στο Ελληνικό προχωρά κανονικά και πως η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, κάποιοι επιμένουν πως το Σεπτέμβριο η χώρα θα βρεθεί σε αδιέξοδο, ενώ την ίδια στιγμή αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές.
Είναι ακριβώς οι ίδιοι κύκλοι που τη Μ. Πέμπτη μιλούσαν για «κούρεμα» καταθέσεων και αποτυχία ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Και αφού οι προβλέψεις τους δεν επιβεβαιώθηκαν, στήνουν τώρα ένα νέο γύρο καταστροφολογίας, με τις πρόωρες εκλογές να βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.
Διαβάζοντας τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα εύλογα δημιουργείται το ερώτημα γιατί κάποιοι παίζουν με την αξιοπιστία της χώρας. Την ώρα που στην Ευρώπη το κλίμα παραμένει εύθραυστο, με την Ιταλία να προσπαθεί να σώσει τις τράπεζές της χωρίς την ενεργοποίηση του bail in, το Ραχόι στην Ισπανία να παλεύει να σχηματίσει κυβέρνηση, τη Γαλλία να προσπαθεί να επουλώσει της πληγές της από τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα, τη Γερμανία να ανησυχεί για την κατάσταση της Deutsche Bank και συνολικά την Ε.Ε. να ανησυχεί για τις συνέπειες του Brexit και των όσων διαδραματίζονται στην Τουρκία, κάποιοι στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να καλλιεργούν σενάρια οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας.
Γιατί όμως υποστηρίζουν πως οι εκλογές είναι κοντά; Τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες έχουν επανειλημμένα τονίσει πως εκλογές θα γίνουν το 2019 και πως η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της στο θέμα των επενδύσεων και της καθημερινότητας του πολίτη. Επομένως σε τι αποσκοπούν όλες αυτές οι απαισιόδοξες προβλέψεις; Τη στιγμή μάλιστα που κορυφαίοι αξιωματούχοι διατείνονται πως τα δύσκολα πέρασαν για την Ελλάδα και πως η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Αναμφίβολα όλοι έχουν δικαίωμα να κάνουν κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης, δεν έχουν όμως το δικαίωμα να παίζουν παιχνίδια με την ψυχολογία των πολιτών, που βιώνουν επτά χρόνια κρίσης. Και φυσικά, πέρασε στα… ψιλά ότι τους προηγούμενους μήνες υπήρξε επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες, γεγονός που δείχνει πως επανέρχεται σταδιακά η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Αυτό αποδεικνύει πως η ανασφάλεια σταδιακά απομακρύνεται. Αλλά πιθανότατα αυτό δεν άρεσε σε κάποιους και τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλουν αγωνιώδεις προσπάθειες ώστε να επανέλθει η αβεβαιότητα για την πορεία της χώρας. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι ίδιοι κύκλοι το επόμενο διάστημα θα κάνουν λόγο για ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Να θυμούνται όμως πως οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν πριν λίγους μήνες με επιτυχία και γι’ αυτό δεν συμμετείχαν στα stress tests που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εξάλλου κάθε μήνα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA (Έκτακτος Μηχανισμός Ρευστότητας) μειώνεται, ενώ το εγχώριο banking έχει πρόσβαση και στο φθηνό δανεισμό της ΕΚΤ έπειτα από την επιστροφή του waiver στα ελληνικά ομόλογα. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν πως το τραπεζικό σύστημα σταδιακά επανέρχεται στην ομαλότητα. Αυτός ήταν ο λόγος που προσφάτως η Standard & Poor’s αναβάθμισε την αξιολόγηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με ότι ορισμένοι μακροοικονομικοί δείκτες βελτιώνονται δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ας μην σπεύδουν επομένως κάποιοι να τα παρουσιάζουν όλα «μαύρα». Όχι πως διά μαγείας θα λυθούν τα προβλήματα που ταλανίζουν για δεκαετίες τη χώρα, ωστόσο υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια πως η έξοδος από το τούνελ είναι εφικτή. Και για να επιτευχθεί αυτό, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η επιστροφή σεναρίων για πολιτική και οικονομική αστάθεια….
http://ysterografa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...